Jaki to silnik? 1.9TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Patrząc na foty silnika to na 100% AFN to nie jest ,
dalej --> wniosek taki ze to jedna z 90-tek , czyli 1Z/AHU/ALE ,
ale --> rok produkcji 94 wskazywałby że to 1Z , szczerze powiem ze nie wiem jakie wizualne róznice są miedzy 1Z AHU ALE
na wlepie w bagazniku masz 66kW , to bedzie i oznaczenie motoru ,
ale jak pisałem wyżej - rok 94 to na wlepie może tylko być 1Z
jesli to jest jakas przekłądka to zczytac numer motoru z bloku i po sprawie
dalsza sprawa w dowodzie pisze 80kW , a u mnie 66kW choć mam stuprocentowego AFNa
mozesz mieć 90-tke z wirusem, jesli masz dostep do VAGa daj logi dynamiczne 008+011 to zobaczymy tego wirusa
dalej --> wniosek taki ze to jedna z 90-tek , czyli 1Z/AHU/ALE ,
ale --> rok produkcji 94 wskazywałby że to 1Z , szczerze powiem ze nie wiem jakie wizualne róznice są miedzy 1Z AHU ALE
na wlepie w bagazniku masz 66kW , to bedzie i oznaczenie motoru ,
ale jak pisałem wyżej - rok 94 to na wlepie może tylko być 1Z
jesli to jest jakas przekłądka to zczytac numer motoru z bloku i po sprawie
dalsza sprawa w dowodzie pisze 80kW , a u mnie 66kW choć mam stuprocentowego AFNa
mozesz mieć 90-tke z wirusem, jesli masz dostep do VAGa daj logi dynamiczne 008+011 to zobaczymy tego wirusa
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- bradley
- Forum Master
Zaintrygowala mnie Twoja wypowiedz. Posiadam Vento, ktore 4 lata temu zostalo sprowadzone do PL i na briefe w rubryce moc, zostalo przekreslone 66kW i wpisane 81kW. Silnik to 1Z. No i myslalem, ze Niemiec nie wiedzial co robi i wpisal cos z dupy do briefu. "Blad" zostal powielany i teraz w DR mam wpisane 81kW choc silnik 1Z posiada jedynie 66kW.Adamm pisze:a nie jest tak ze w niemcowni podniesienie mocy wbija sie w dowod i potem takie kwiatki u nas wychodza?
zreszta wystarczy sprawdzic jaka jest sprezarka (lub n-75) i wiadomo czy to 1Z czy AFN
Nie odczuwalem, zeby to auto jezdzilo jakos nadzwyczajnie jak na 90KM. Co prawda po 216 troche sie odetkalo, w diagnozach wychodzi, ze turbo dmucha 0.7 a nie 0.8, przeplywka kuleje, ale 11sek do 100 ma
Pytanie: jak odroznic, ze n-75 albo turbo nie jest z tego silnika?
silnik 1Z fabrycznie ma turosprężarkę bez zmiennej geometrii łopatek - siedzi w nim turbina z zaworem upustowym wastegate, która wygląda tak :jak odroznic, ze n-75 albo turbo nie jest z tego silnika?
a tak wygląda turbina ze zmienną geometrią :
zasadnicza różnica pomiędzy tymi turbinami (widoczna gołym okiem bez jej rozbierania) polega na tym, że "gruszka" sterowania zaworem upustowym w zwykłej turbosprężarce jest mocowana równolegle do osi wirnika turbiny a przy zmiennej geometrii prostopadle do osi wirnika;
jeśli chodzi o elektrozawór N75 to tak wygląda przy sterowaniu podciśnieniem (w Mk3 przy silniku AFN) :
a przy sterowaniu nadciśnieniem w silnikach 90-cio konnych w Mk3 (1Z) tak :
jeśli chodzi o silnik kolegi założyciela tematu to nie ma sensu gdybać tylko należy jego oznaczenie odczytać bezpośrednio z bloku silnika z pola numerowego pod króćcem wodnym wychodzącym z głowicy silnika.
Jutro odczytam wszystkie oznaczenia i obejrzę turbinkę. Na chwilę obecną mogę stwierdzić, że mam zawór jak w silniku AFN
Zawór podany przez Sztomel'a jako do AFN:
Zdjęcie zaworu w moim TDI:
To zdjęcie odnalazłem w zasobach dyskowych mojego komputera, stąd jego mało informacyjna treść.
Zawór podany przez Sztomel'a jako do AFN:
Zdjęcie zaworu w moim TDI:
To zdjęcie odnalazłem w zasobach dyskowych mojego komputera, stąd jego mało informacyjna treść.
Ostatnio zmieniony wt gru 09, 2008 00:52 przez D1_PITER, łącznie zmieniany 4 razy.
- bradley
- Forum Master
A ja moge powiedziec, ze mam komputer z silnika AHU a silnik oczywiscie 1ZPITERsca pisze:Na chwilę obecną mogę stwierdzić, że mam zawór jak w silniku AFN
Posprawdzam jeszcze n75, bo co turbiny to myslalem, ze roznica bedzie polegala w oznaczeniach(typie) a nie sterowaniu bo gruchy podcisnienia nie ma, wiec jest zwykla na wastegate.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
bradley, ale AHU to to samo co 1Z tylko ze nowsze moze delikatne rozniece w osprzecie ale silnik taki sam
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 2:01 am ]
Goofi, a czemu po kanalizacji to nie 1Z??
wiesz ze 1Z mialy 2 rozne rodzaje rur?
[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 2:01 am ]
Goofi, a czemu po kanalizacji to nie 1Z??
wiesz ze 1Z mialy 2 rozne rodzaje rur?
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
- bradley
- Forum Master
Ja wiem, z tym ze komp AHU a silnik ma oznaczenia 1ZAdamm pisze:bradley, ale AHU to to samo co 1Z tylko ze nowsze
Ja mam akurat rury IC takie jak w AFNDrDomino pisze:ale moze ktos jakas przekladke zrobil
Zdjecie z tematu o silnikach.
Zmiany silnika rowniez wpisywane sa w briefach "motoraustausch". Mnie zastanawia dlaczego niemiec diagnosta skreslil 66kW i wpisal 81kw skoro to jest zwykla 90KM.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)