Mrugają światła drogowe co może być nie tak ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » wt gru 09, 2008 16:30

Dystans6, dokładnie takie objawy dają kończące się szczotki altka lub uwalony regulator. Jakbyś poszukał to byś znalazł to : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=194246 tutaj w pierwszym zdaniu opisuje dokładnie takie objawy jak u ciebie a dalej masz opis wymiany. Czy valeo czy bosch, zasada jest taka sama.

miś fazi, Valeo ma "turbinke" na zewnątrz

[ Dodano: 09 Gru 2008 15:32 ]
betonwrc pisze:Ja mam podobny problem ze swiatłami jak miałem stary regulator napiecia to nic sie nie działo załozyłem nowy to własnie po dodaniu gazu swiatła świecą mocniej.
Możliwe że masz zbyt niskie wolne obroty, albo duże straty na światłach.
Ostatnio zmieniony wt gru 09, 2008 16:33 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

altera
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: altera » wt gru 09, 2008 16:43

W bardzo dobrym miejscu ten alternator, nie namęczysz się przy demontażu :grin:
Przy wymianie alternatora nie ma znaczenia Bosch, czy Valeo, natomiast szukając np regulatora posługuj się numerem spisanym z alternatora.

www.rozrusznik.com.pl

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 09, 2008 18:02

ale jak auto długo stoi lub jest mało eksploatowane , to normalnie że akumulator sie rozładuje samoistnie , nie ma na to rady , najlepszy akumulator w takich okolicznościach powinno sie doładować

asticzka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: asticzka » wt gru 09, 2008 19:04

Witam co prawda jestem tu nowa :blush: ale bardzo mnie interesuje ten temat :rotfl: moj passacik robi tak samo i to dotyczy wszystkich swiatel na zewnatrz i w srodku a zaczelo sie wszystko gdy rok temu spalila sie kostka od swiatel mijania i postojowych oczywiscie wymieniona zostala na nową , miesiac temu pojechalam do elektryka i sprawdzal alternator wyczyscil go szczotki sa w porzadku i alternator tez a nadal mruga, pasek tez jest w pozadeczku wiec gdzie szukac przyczyny??

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt gru 09, 2008 19:07

asticzka, napisz w profilu coś więcej o autku...passat B...(który rok), o silniczku też coś więcej (pojemność a najlepiej kod literowy).

asticzka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: asticzka » wt gru 09, 2008 19:18

asticzka, napisz w profilu coś więcej o autku...passat B...(który rok), o silniczku też coś więcej (pojemność a najlepiej kod literowy).

volkswagen passat :D benzyna , pojemnosc silnika 1800. no dokladnie 1786 przebiek okolo 130tys.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 09, 2008 19:24

ja już nie wiem co mam powiedzieć na temat tych mechaników , alternator żeby sprawdzic dokładnie to trzeba go rozebrać w drobny mak , to że ładowanie na klemach macie 14,3 V to wcale nie świadczy że jest dobry , robie z tym już wiele lat i wiem że samo napięcie to jeszcze nie wszystko , potrzebny jest jeszcze prąd ładowania, to tak samo jak z akumulatorem , mierzysz na klemach ma 12,5 V , a tu pupa , nie dychnie rozrusznik , tak samo jest z altkiem , wystarczy że jedna cewka stojana będzie miała przebicie ( czasem ma na zimno a czasem dopiero jak altek jest ciepły ) czasem ma przerwe i automatycznie prąd ładowania jest już mniejszy , alternator to jest trójfazowa prądnica prądu zmiennego , i jakiekolwiek usterki będą właśnie tak sie objawiać , tutaj nie ma miejsca na oględziny zewnętrzne , tutaj weryfikacji musi podlegać wszystko , wystarczy że pierścień ślizgowy wirnika ma bicie promieniowe , lub drut lutowany do niego ma zimny lut , i już macie problemy , oczywiście to tylko przykład , takich drobnych usterek w altku może byc mnóstwo , ale to tylko można stwierdzić po dokładnym badaniu wszystkich elementów altka

asticzka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: asticzka » wt gru 09, 2008 19:35

Dzieki za odpowiedz ja chodz jestem baba i nie znam sie na mechanice samochodowej to niewiem dlaczego tez caly czas stawiam na ten alternator i odpowiedz elektryka ze sprawdzal szczotki i jest ok nie do konca mnie zadowolila :( a gadanie ze to sa typowe usterki volskwagena nie dokonca mnie bawia :) pojade do innego elektryka i bede uparta jak kon :helm: ze ma sprawdzic albo wymienic na nowy :okej: ale zrobie to chyba po swietach, mam nadzieje ze wytrzyma i nie dojdzie do jakiegos powaznego uszkodzenia.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 09, 2008 19:51

jedynie mogą sie popalic szybciej niektóre żarówki :bigok:

[ Dodano: 09 Gru 2008 18:57 ]
te tak zwane typowe usterki w Volkswagenie pojawiły sie jak zaczeli często montowac niektóre podzespoły elektryczne ( alternatory , wentylatory ) firmy Valleo , firma podobno francuska , w starszych modelach tych aut jak były montowane firmy Bosch ( tylko naprawde tej firmy , a nie tylko naklejka ) to takich problemów było bardzo mało

asticzka
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: asticzka » wt gru 09, 2008 20:20

jedynie mogą sie popalic szybciej niektóre żarówki

cos musi w tym byc ! bo faktycznie siadaja te malutkie w srodku a dopiero co je elektryk wymienil!

a co do alternatora to pewna jestem ze mam ten francuski i niby tak elektryk zachwalal ze sie nie zdazylo aby nawalaly a ja po przeczytaniu odpowiedzi na forum mam watpliwosci czy one takie dobre sa !

I teraz sie zastanawiam czy poszukac aby go zregenerowac czy kupic nowy albo czy mozna wsadzic bosha.

Wiem glupie pytanie ale to tak jest z babkami :bajer: zawsze zadaja glupie pytania:)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 09, 2008 20:28

Francuzi to chyba maja tylko jedno dobre , chyba wiesz o co mi chodzi , a co do altka , to jeśli nie masz naprawde dobrego elektryka od tego , to poszukaj na szrocie , tylko z gwarancją do wymiany , nowy jest dosyć drogi , Boscha zawsze możesz założyc , jest dużo lepszy , tylko jest kilka typów , mają pasować mocowania i moc altka co najmniej 90 A

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt gru 09, 2008 21:00

Alternator Valeo nie jest zły,problem stanowi regulator napięcia który chronicznie siada i kosztuje coś ponad 60zł :crazy:

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » wt gru 09, 2008 22:13

Valeo robi nienajgorsze podzespoły, we francuskich autach trzeba przyznać że elektryka jest dosyć wytrzymała w przeciwieństwie do reszty.....

Wiem bo jeździłem R 19 :green_fuck:

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 09, 2008 23:34

panowie możecie mnie zbesztać za to co powiem , ale nie spotkałem sie z tyloma awariami elektryki co w Francuskich autach , i powiedzcie co za debil wymyślił np . takie coś że jak chcesz wymienic w altku Valleo tylne łożysko to najpierw musisz zdejmować pierścienie ślizgowe , a to nie jest wcale takie proste , no chyba że ma to być jednorazówka

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”