vr6 przebieg 60 tys. km jaki olej syntetyk czy polsyntetyk
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Krisvr6-78
- Mały gagatek
- Kontakt:
vr6 przebieg 60 tys. km jaki olej syntetyk czy polsyntetyk
Witam!
Niedlugo musze zmienic olej w moim VR6 ( silnik ma przejechane oryginal 60 000km) od poczatku niemiec zalewal go valvoline 5w/40.
Bardzo licze na pomoc szczegolnie osoby ktore naprawde przerobily temat olej do vr6.
Szukalem we wczesniejszych wpisach ale generalnie przy tym niskim przebiegu dalej nie wiem czy:
-pozostac dalej przy 100% syntetyk i zalac ponownie Valvoline 5w40 lub MOTUL 8100 X-CESS 5w/40?
- zmienic na polsyntetyk np. Motul 6100 Synergie + 10w-40
?
Silnik nie ma zadnych wyciekow, nie poci sie, jest suchy, nie kopci , nie pije oleju.
Niedlugo musze zmienic olej w moim VR6 ( silnik ma przejechane oryginal 60 000km) od poczatku niemiec zalewal go valvoline 5w/40.
Bardzo licze na pomoc szczegolnie osoby ktore naprawde przerobily temat olej do vr6.
Szukalem we wczesniejszych wpisach ale generalnie przy tym niskim przebiegu dalej nie wiem czy:
-pozostac dalej przy 100% syntetyk i zalac ponownie Valvoline 5w40 lub MOTUL 8100 X-CESS 5w/40?
- zmienic na polsyntetyk np. Motul 6100 Synergie + 10w-40
?
Silnik nie ma zadnych wyciekow, nie poci sie, jest suchy, nie kopci , nie pije oleju.
Przebieg nie ma zazwyczaj znaczenia. Ja mam 227000 i dalej jeżdżę na pełnym syntetyku.Krisvr6-78 pisze:( silnik ma przejechane oryginal 60 000km)
Pamiętaj, żeby utrzymać parametry oleju. Wybór firmy X czy Y ma raczej znaczenie psychologiczne, chociaż wiadomo, że nie zalejesz go lotosem czy mobilem.
Btw. gratki za motor z takim przebiegiem
MK5 GTI++ viewtopic.php?f=90&t=565944" onclick="window.open(this.href);return false;
IBIZA na bonusie viewtopic.php?t=245433" onclick="window.open(this.href);return false;
MK3 VR6 viewtopic.php?t=57882" onclick="window.open(this.href);return false;
IBIZA na bonusie viewtopic.php?t=245433" onclick="window.open(this.href);return false;
a czemu?wozo pisze:mobilem.
wazne by byl pewny oleja nie jakis lany na litry
jak auto ci nie bierze oleju to oczyiwscie syntetyk...
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
Swego czasu ASO skody lalo Mobila na przegladach. Później była jakaśakcja i zerwali umowęz mobilem i zaczęli lać Castrola. Informacje oczywiście nieoficjalne, ale również kilka innych źródeł odradzało nowego mobila.MAPET pisze:wozo napisał/a:
mobilem.
a czemu?
MK5 GTI++ viewtopic.php?f=90&t=565944" onclick="window.open(this.href);return false;
ja jezdizlem w kilku autach na mobilu i ok... zerwali z mobilem bo catrol dal im lepsze ceny np czy warunki i tyle
http://www.mapet-TUNING.com
MAPET, bardzo możliwe, ze tam wkroczył marketing itp.
Też kiedyś w starym dieslu jeździłem na mobilu i auto żyło.
Reasumując, jeżeli faktycznie silnik jest w bardzo dobrym stanie to z pewnością zasługuje na dobry olej syntetyczny, nie oszczędza się na tym
Też kiedyś w starym dieslu jeździłem na mobilu i auto żyło.
Reasumując, jeżeli faktycznie silnik jest w bardzo dobrym stanie to z pewnością zasługuje na dobry olej syntetyczny, nie oszczędza się na tym
- Krisvr6-78
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tez mi sie wydaje zeby pozostac na pelnym syntetyku tylko poprostu zmienie na Motula,
http://www.worldimpex.com/parts/motul-8 ... 58548.html
raczej bedzie ten model ale jeszcze nie musze decydowac w tej chwili bo i do wiosny daleko a golf odpoczywa w garazu przez zime..
http://www.worldimpex.com/parts/motul-8 ... 58548.html
raczej bedzie ten model ale jeszcze nie musze decydowac w tej chwili bo i do wiosny daleko a golf odpoczywa w garazu przez zime..
Takiemu to dobrze.Krisvr6-78 pisze:a golf odpoczywa w garazu przez zime..
A motula masz również na alledrogo i to w niezłych cenach http://allegro.pl/item498863258_motul_8 ... at_g4.html
w tej samej cenie masz również Quaker State 5w-40
http://allegro.pl/item499869749_synques ... a_hit.html
Zalej go tym co miales wczesniej.
Golf 2 1.6D - sama frajda, Golf 1.8GL AAM - niezawodny
Passat B5 1.9 AHH 0.216 GT1749V/VA ECU 012AH
Corrado G60+ 205Ps 267Nm
A4 B6 1.9 TDi Avant Quattro x2
A8 D3 4.2 TDi BVN Quattro
Passat B5 1.9 AHH 0.216 GT1749V/VA ECU 012AH
Corrado G60+ 205Ps 267Nm
A4 B6 1.9 TDi Avant Quattro x2
A8 D3 4.2 TDi BVN Quattro