[all VW] Zegary UV
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
Tarcze zegarow kupilem od MoMan'a z allegro. http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73435055 Sa naprawde dobrze zrobione. Ja jedynie zoltym zakreslaczem pomalowalem elementy ktore w swietle uv daja zielone swiatlo. Podobne a moze nawet lepsze tarcze oferuje rydzu - kilka postow wczesniej. Co do razenia po oczach, to raczej watpie no bo w koncu w golfach mamy regulacje natezenia swiatla. Wszyscy co robili metoda UV jakos nie narzekaja. Zreszta jak juz zaloze i pojezdze to bede madrzejszy. pozdrawiam
- voodoo
- Mały gagatek
- Kontakt:
dzikusek99, twoje zegary są za.....stedzikusek99 pisze:Tarcze zegarow kupilem od MoMan'a z allegro. http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73435055 Sa naprawde dobrze zrobione. Ja jedynie zoltym zakreslaczem pomalowalem elementy ktore w swietle uv daja zielone swiatlo. Podobne a moze nawet lepsze tarcze oferuje rydzu - kilka postow wczesniej. Co do razenia po oczach, to raczej watpie no bo w koncu w golfach mamy regulacje natezenia swiatla. Wszyscy co robili metoda UV jakos nie narzekaja. Zreszta jak juz zaloze i pojezdze to bede madrzejszy. pozdrawiam
![okej :okej:](./images/smilies/okej.gif)
Mówisz że to zielone to pola białe pomalowane zakreślaczem zółtym ? super efekt !
A teraz pytanie do wszystkich, którzy drukowali tarcze na papierze: nie zwijaja wam się (falują) tarcze ? Moje wydrukowane na papierze foto i trzochę przyfalowały, pomimo że są przykręcone i przyklejone do oryginalnej tarczy w paru miejscach taśma klejącą dwustronna
![crazy :crazy:](./images/smilies/crazy.gif)
PozdraVWiam
.:: VooDoo ::.
Piotrek
.:: VooDoo ::.
Piotrek
Dzikusek99 widzisz, jak chcesz to dasz radę. Mówiłeś, że nie masz cierpliwości i nie pomalujesz a jednak dałeś radę ![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Gratuluję, zrobiłeś to bardzo ładnie.
maciuso może podzielisz się z nami informacją czym pomalowałeś kreski na liczniku?
No chyba że to tajemnica?![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
voodoo papier foto nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ pod wpływem wilgoci wygina się na wszsytkie możliwe strony. Zostaw na noc przy mrozie zdjęcie w samochodzie i zobaczysz co będzie z niego rano. Szczególnie przy takiej pogodzie jak teraz licznik czasami rano paruje i stąd to wyginanie się tarcz. Dlatego najlepiej używać normalnego papiery, tylko o większej gramaturze, któy do pewnego momentu jest w stanie wchłonąć wilgoś bez zbytniego odkształcenia. Co najważniejsze po wyschnięciu wróci do swojej formy-w przeciwieństwie do papieru foto.
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Gratuluję, zrobiłeś to bardzo ładnie.
maciuso może podzielisz się z nami informacją czym pomalowałeś kreski na liczniku?
No chyba że to tajemnica?
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
voodoo papier foto nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ pod wpływem wilgoci wygina się na wszsytkie możliwe strony. Zostaw na noc przy mrozie zdjęcie w samochodzie i zobaczysz co będzie z niego rano. Szczególnie przy takiej pogodzie jak teraz licznik czasami rano paruje i stąd to wyginanie się tarcz. Dlatego najlepiej używać normalnego papiery, tylko o większej gramaturze, któy do pewnego momentu jest w stanie wchłonąć wilgoś bez zbytniego odkształcenia. Co najważniejsze po wyschnięciu wróci do swojej formy-w przeciwieństwie do papieru foto.
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
A wiec, jasne kreski i wskazówki zrobiłem lakierem UV do paznokci z chemicznego na rogu, czerwone kreski farba akrylowa ze sklepu zabawkowego a wszystko pomalowałem bardzo cienkim pędzelkiem tez ze sklepu z zabawkami ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Najgorzej bylo zrobic równe linie i tu przyszła do pomocy przeźroczysta taśma do pamieru itp.., przydała sie tez jeszcze wykałaczka, watka troszke wody, rozpuszczalnik do lakieru do paznokci, troche waty, 2 piwa, 8 fajek i nie trzęsące sie dłonie... Tasme ciełem nozyczkami i naklejałem na czarne miejsca pomiedzy kreskami. Była kupa roboty. A co sie na Qrwo...em. Ale efekt jest naprawde fajny. Na koniec wywaliłem biały kawałek plastiku co trzymał 2 zarówki podswietlajace zegary i w to miejsce wstawiłem ultraviolet z komputerowego. Zasilanie pociagnełem z 2 blaszek, króre słuza do podswietlenia zegarów. Na koniec przykleiłem do zegarów ale przed tym włozyłem do auta bo sama jazeniówka uv jest trosze przydługa i nie chce wejsc razem z licznikiem. Teraz tylko pozostało podziwiac. Sciemniacz działa bez problemu.
A podświetlenie wyswietlaczy to 2 diody ,wymienione ze zwykłymi żarówkami, w kolorze niebieskim, 6zł/ szt.
Macie jakies pytania piszcie..
ps. 2 foto jest troszke przeswietlone, normalnie jest ciemniej
![Obrazek](http://www.gdynia.mm.pl/~maciek/vw/4.jpg)
![Obrazek](http://www.gdynia.mm.pl/~maciek/vw/5.jpg)
![Obrazek](http://www.gdynia.mm.pl/~maciek/vw/6.jpg)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Najgorzej bylo zrobic równe linie i tu przyszła do pomocy przeźroczysta taśma do pamieru itp.., przydała sie tez jeszcze wykałaczka, watka troszke wody, rozpuszczalnik do lakieru do paznokci, troche waty, 2 piwa, 8 fajek i nie trzęsące sie dłonie... Tasme ciełem nozyczkami i naklejałem na czarne miejsca pomiedzy kreskami. Była kupa roboty. A co sie na Qrwo...em. Ale efekt jest naprawde fajny. Na koniec wywaliłem biały kawałek plastiku co trzymał 2 zarówki podswietlajace zegary i w to miejsce wstawiłem ultraviolet z komputerowego. Zasilanie pociagnełem z 2 blaszek, króre słuza do podswietlenia zegarów. Na koniec przykleiłem do zegarów ale przed tym włozyłem do auta bo sama jazeniówka uv jest trosze przydługa i nie chce wejsc razem z licznikiem. Teraz tylko pozostało podziwiac. Sciemniacz działa bez problemu.
A podświetlenie wyswietlaczy to 2 diody ,wymienione ze zwykłymi żarówkami, w kolorze niebieskim, 6zł/ szt.
Macie jakies pytania piszcie..
ps. 2 foto jest troszke przeswietlone, normalnie jest ciemniej
![Obrazek](http://www.gdynia.mm.pl/~maciek/vw/4.jpg)
![Obrazek](http://www.gdynia.mm.pl/~maciek/vw/5.jpg)
![Obrazek](http://www.gdynia.mm.pl/~maciek/vw/6.jpg)
Golf 3 1,8 CL '92 75PS LPG + MFA
maciuso: niezle Ci wyszlo, tylko... brakuje cyferek
ale sam napewno to zauwazyles
A co do dokladnego malowania, to ja jak zamalowywalem czerwone miejsca na swoich drukowanych tarczach, to tez K** dostalem bo 2 razy podchodzilem oklejajac te miejsca papierowa tasma malarska i zawsze mi farba podchodzila pod miejsca styku z tasma i sie wkurzylem i pomalowalem delikatnie, powoli szpikulcem... i wyszlo zdecydowanie lepiej i szybciej
Czemu zdecydowales sie pomalowac oryginalne tarcze
nie prosciej wydrukowac nowe i miec podzialke i praktycznie kazdy wzor, nawet taki, jak oryginal
Jesli chodzi o papier, to ja druknalem na takim duzo lepszym od zwyklego, ale chyba nie fotograficznym, jest on duzo gladszy, sztywniejszy i lepiej swieci w UV od zwyklego![food :food:](./images/smilies/food.gif)
![jezor :jezor:](./images/smilies/jezor.gif)
![rotfl :rotfl:](./images/smilies/rotfl.gif)
A co do dokladnego malowania, to ja jak zamalowywalem czerwone miejsca na swoich drukowanych tarczach, to tez K** dostalem bo 2 razy podchodzilem oklejajac te miejsca papierowa tasma malarska i zawsze mi farba podchodzila pod miejsca styku z tasma i sie wkurzylem i pomalowalem delikatnie, powoli szpikulcem... i wyszlo zdecydowanie lepiej i szybciej
![helm :helm:](./images/smilies/helm.gif)
Czemu zdecydowales sie pomalowac oryginalne tarcze
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
Jesli chodzi o papier, to ja druknalem na takim duzo lepszym od zwyklego, ale chyba nie fotograficznym, jest on duzo gladszy, sztywniejszy i lepiej swieci w UV od zwyklego
![food :food:](./images/smilies/food.gif)
Chodzilo mi o wydrukowanie takich tarcz, jak oryginalne, jasnosc zawsze mozna podkrecic by nie dawalo tak po oczach a calosc ladnie wygladalo. Ale jak Ci sie podoba tak, jak jest, to jest to najwazniejszemaciuso pisze:no tak ale papier świeci w uv a zegary orginalne nie. Cyferki chciałem pomalowac ale tego nie zrobiłem bo by za bardzo po oczach dawało poza tym widac numerki bo sie odbija swiatło od kreseczek.
![helm :helm:](./images/smilies/helm.gif)
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt: