Ile oleju do silnika 1.9 D
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Ile oleju do silnika 1.9 D
Witam :)
Sory jeśli ten temat już gdzieś jest ale nie znalazłem. A mianowicie chodzi mi ile wchodzi oleju do silnika 1.9 SDI golfa MK4 z wymianą filtra. I jeszcze jedno pytanie czy ma to jakiś wpływ jeśli silnik był zalany olejem o lepkości np. 10w40 lubi 15W40 a ja bym go zalał 5w40.
Pytam ponieważ auto niedawno kupiłem i wymieniał go mechanik i nie wiem co wlał jak wlał tylko powiedział przebieg kiedy wymienić.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)
Sory jeśli ten temat już gdzieś jest ale nie znalazłem. A mianowicie chodzi mi ile wchodzi oleju do silnika 1.9 SDI golfa MK4 z wymianą filtra. I jeszcze jedno pytanie czy ma to jakiś wpływ jeśli silnik był zalany olejem o lepkości np. 10w40 lubi 15W40 a ja bym go zalał 5w40.
Pytam ponieważ auto niedawno kupiłem i wymieniał go mechanik i nie wiem co wlał jak wlał tylko powiedział przebieg kiedy wymienić.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)
-
- Nowicjusz
ale mi chodzi jak bym zmienił z gorszego (np.15w40) na lepszy(np.5w40)czy one są mieszalne bo chcę wlać 5w40 stwierdziłem że na tym nie warto oszczędzać. Bo słyszałem że można zmienić z lepszego na gorszy a z gorszego na lepszy już nie dlatego pytam
Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2008 13:14 przez dragon20015, łącznie zmieniany 1 raz.
hej...
Mieszalne? hmmm, ja troszkę zostanie w silniku i nalejesz syntetyka to nie ma problemu....
Co do zmiany z "gorszego" na lepszy...
Możesz zmienić bez problemu, tak naprawdę czasem zawartość syntetyków w syntetykach jest "śmieszna". Przy takiej wymianie jedyne co cię może spotkać, to to, że będzie brał więcej oleju, gdyż syntetyk jest rzadszy...
Żadnych innych negatywnych skutków nie ma prawa wystąpić!
A jaką korzyść Ci to naprawdę przyniesie? Tylko to, że będziesz go rzadziej zmieniał.
Jeżeli jeździsz na mineralnym i wymieniasz co 10 tyś. silnik wcale się nie zużyje mocniej niż na tych, które nazywasz "lepszymi"....
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ale mnóstwo silników lotniczych - odrzutowych - MUSI śmigać na mineralnych.... I jakoś cały czas latają....
Pozdrawiam...
Mieszalne? hmmm, ja troszkę zostanie w silniku i nalejesz syntetyka to nie ma problemu....
Co do zmiany z "gorszego" na lepszy...
Możesz zmienić bez problemu, tak naprawdę czasem zawartość syntetyków w syntetykach jest "śmieszna". Przy takiej wymianie jedyne co cię może spotkać, to to, że będzie brał więcej oleju, gdyż syntetyk jest rzadszy...
Żadnych innych negatywnych skutków nie ma prawa wystąpić!
A jaką korzyść Ci to naprawdę przyniesie? Tylko to, że będziesz go rzadziej zmieniał.
Jeżeli jeździsz na mineralnym i wymieniasz co 10 tyś. silnik wcale się nie zużyje mocniej niż na tych, które nazywasz "lepszymi"....
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ale mnóstwo silników lotniczych - odrzutowych - MUSI śmigać na mineralnych.... I jakoś cały czas latają....
Pozdrawiam...
Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2008 17:46 przez czyzaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Life is Ride, Ride is Life!
<b>DIAGNOSTYKA VAG</b> -----POZNAŃ-----Kontakt przez PRIV.
<b>DIAGNOSTYKA VAG</b> -----POZNAŃ-----Kontakt przez PRIV.
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem lepszy gorszy. Jak poczytasz na opakowaniu butelki oleju to moze zakminisz.dragon20015 pisze:Bo słyszałem że można zmienić z lepszego na gorszy a z gorszego na lepszy już nie dlatego pytam
To jest niemozliwe bo do silnikow 1.9 sdi czy tdi wchodzi 4,5 L. Zalez\y tez co rozumiesz pod pojeciem plukanie silnika bo ja moge ci napisac jak sie pluka silnik i czym- tak fachowo.wielblad2 pisze:wesol, wymieniałem w swoim z płukaniem silnika +filter weszło dokładnie 5,5 litra, co do oleju to ze swego doświadczenia proponuję 10/40 .
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to