Dioda czy mikrowyłącznik w zamku - problem z elektryka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dioda czy mikrowyłącznik w zamku - problem z elektryka
Witam
Nie pali się lampka na wewnętrznej stronie lewych przednich drzwi, otwarcie tych drzwi nie powoduje zapalenia się lampki podufitowej, nie działa brzeczyk włączonych świateł, dioda led w lewych przednich drzwiach działa, centralny zamek z pilota i kluczyka działa, lampkę podsufitową zapala otwarcie każdych innych drzwi.
Wyciagnełem lampkę z lewych przednich drzwi, sprawdziłem zarówkę - ok, próbowałem też testu o którym pisał któryś z kolegów na forum tzn podałem masę na brązowy przewód lampki i lampka zaświeciła.
Proszę o sugestie co nawaliło dioda pod tapicerką drzwi czy mikrowyłącznik w mechanizmie zamka drzwi.
Dziękuję i pozdrawiam i życzę Wesołych Świat
Nie pali się lampka na wewnętrznej stronie lewych przednich drzwi, otwarcie tych drzwi nie powoduje zapalenia się lampki podufitowej, nie działa brzeczyk włączonych świateł, dioda led w lewych przednich drzwiach działa, centralny zamek z pilota i kluczyka działa, lampkę podsufitową zapala otwarcie każdych innych drzwi.
Wyciagnełem lampkę z lewych przednich drzwi, sprawdziłem zarówkę - ok, próbowałem też testu o którym pisał któryś z kolegów na forum tzn podałem masę na brązowy przewód lampki i lampka zaświeciła.
Proszę o sugestie co nawaliło dioda pod tapicerką drzwi czy mikrowyłącznik w mechanizmie zamka drzwi.
Dziękuję i pozdrawiam i życzę Wesołych Świat
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2008 22:30 przez jerrylu, łącznie zmieniany 1 raz.
Moze i mikrostyk a moze i zimne luty... Jezeli mikrostyk to czasami wystarczy go przeczyscic. Wczoraj dlubalem w zamkach tylnich drzwi, nie ryglowaly sie po zamknieciu auta i mozna bylo je otworzyc od srodka. Nie zamykaly sie rowniez od srodka z panelu kierowcy (odskakiwaly rygielki). Rowniez oswietlenie sie nie zapalalo po otwarciu drzwi z tylu.
Wymontowanie zamka i przelutowanie zimnych lutow w zamkach rozwiazalo te wszystkie problemy.
Wymontowanie zamka i przelutowanie zimnych lutow w zamkach rozwiazalo te wszystkie problemy.
- marcin2628
- Nowicjusz
i tu sie mylisz kolego, bo dioda nie ma nic wspolnego z szybami elektrycznymi, mruganie diody informuje o zaryglowaniu drzwi, dla twojej informcji mam 4 el szyby i dioda tez jest
Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 00:35 przez DariuszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcin2628
- Nowicjusz
Nie chodzi mi o ta mrygajaca czerwona diode led. Tylko i ta ktora jest pod tapicerka drzwi owinieta tasma izolacyjna wraz z przewodami. Zwykle to ona odpowiada za niedomagania zwiazane z centralnym i z lampka w wnetrzu auta, ale jak wspomnialem jest ona tylko w "golasach" Nawet gdzies na forum ktos rozebral ta diode i zrobil fote. Zalana jest takim plastykiem. Koszt takiej diody to ok 2zl, a moze nawet mniej natomiast mikrowlacznik to juz inna i droższa sprawa, ale tez do ogarniecia. PozdrawiamDariuszK pisze:i tu sie mylisz kolego, bo dioda nie ma nic wspolnego z szybami elektrycznymi, mruganie diody informuje o zaryglowaniu drzwi, dla twojej informcji mam 4 el szyby i dioda tez jest