moje początki- troche rozwinięte ;)

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

valenti.no
Nowicjusz
Nowicjusz

moje początki- troche rozwinięte ;)

Post autor: valenti.no » wt cze 24, 2008 22:57

moze nie jestem nowicjuszem jesli chodzi o Car Audio ale do perfekji jeszcze daleko, ucze sie na swoich błędach, podpatruje rozwiązania, pytam, prosze o pomoc ale i staram sie jej w miare mozliwości udzielić jeśli potrafie... teraz do rzeczy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

wybaczcie nieostre zbliżenia, ale nie potrafie robić zdjęc w ogole :goof:
teraz graty:
-przód Focal 165 A1 (tweeter w słupku na focalowskim adapterze, podrzeźbiony szpachlą, naciągniety materiał tylko tyle ile trzeba żeby wizualnie było "przedłużenie" podszybia i żeby nie zakłócało kolorystyki auta, ale mysle o alcantarze!!... woofer na dystansie z mdfu, ukryty pod seryjną maskownicą.. w najbliższej przyszłości wygłuszenie co jest oczywiście oczywiste :okej: )
-tył JL Audio 10w0 jeszcze Made in USA :D w skrzyni wg wymiarów producenta głośnika- ok 21l. (bedzie chyba skrzynia niedługo druga z pochyłymi sciankami)
-całość napedza axton impact c500x4
-kable z konfekcja Nakamichi i Dietz
-jednostka sterująca chwilowo (powtarzam w chwilowo!! :helm: ) sony m600r black panel.. ale niedługo zmiana albo na starego alpine 5903/7903 lub sony c910RDS, jesli bedzie wiekszy fundusz to moze Nakamichi albo sony c90r

jak to gra?? miekko- góra delikatna (nie jestem zwolennikiem ostrej góry wiec zwrotka na -6db przy tym umiejscowieniu tweeterów i efekt jest jak dla mnie idealny) srednie klarowne, bas nie narzuca się, nie wychodzi przed orkiestrę (skoro 125W i 85 db) ale idealnie uzupełnia przód, schodzi nisko i jest dynamiczny, lubi dostać troche mocy.. sprzęt polecam do rocka, jazzu.. wielbicielom techno i hip hopu bedzie brakować mocnego uderzenia.. ale jesli słuchasz aerosmith, guns'n'roses, queen, buena vista social club i muzyki klasycznej tak jak ja :okej: to bedziesz zadowolony....

miało być gustownie i deliktanie.. jak wyszło?? oceńcie sami- prosze konstruktywną krytykę..

z tego miejsca jeszcze dziękuje koledze mediax za rozmowy i porady
Ostatnio zmieniony wt gru 23, 2008 21:30 przez valenti.no, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » wt cze 24, 2008 23:02

Witam na forum :) hmm jesli chodzi o mnie to mi tu tylko nie pasuje wzmak :] no i radio..lecz wspomniales,ze chwilowo no to ok...
co do reszty to tylko pogratulowac wysilku....

Pozdro.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Audiofil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Audiofil » wt cze 24, 2008 23:12

zdjęcia rzeczywiście słabiutkie, natomiast widzę że tweterki nie są pod dobrym kontem ustawione. Nie widać niestety jak dystanse są zrobione. Jednostka nakamichi...o jakiej myślisz?

valenti.no
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: valenti.no » wt cze 24, 2008 23:19

fotki dystansów i drzwi lepsze będą przy okazji wygłuszenia.. co do tweeterów to się "spotykają" na lusterku wstecznym (jak ew. proponujesz jest ustawić bo mi sie wydawało tak najlepiej.. ale tak jak pisze- wydawało) co do Nakamichi temat otwarty popytam, poczytam a na koncu posłucham.. ale wszystko zależy od gotówki

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » wt cze 24, 2008 23:21

valenti.no,
jak ew. proponujesz jest ustawić
lewy tweeter skieroj w strone tylnego okna a prawy tak samo tak by na srodku sie przecinaly a nie na lusterku

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr cze 25, 2008 17:02

Teraz ,to już trochę "musztarda po obiedzie" (słupki gotowe)ale najlepiej ustawić tweetery .......pod siebie i swój gust ..........plastelina ,dobre płyty (nie MP3 :-) ) i do dzieła .

valenti.no
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: valenti.no » śr cze 25, 2008 18:24

właśnie tak robiłem :) poza tym nigdy nic straconego- przecież mozna poprawić (dobry nozyk, wyskrobanie, wyrzeźbienie jeszcze raz i naciągniecie materiału) - jeszcze wypróbuje pozycje którą radzi MediaX.. chociaż jak wcześniej miałem tylko na śruby przykrecone- to było właśnie tak- wydawało mi sie jakby tweeter był za blisko (nie umiem nazwać tego wrażenia) moze spróbuje go głębiej osadzić- bliżej szyby.. na pewno bede próbował jeszcze szukać różnych rozwiązań zwłaszcza ze tweeter moge wyjąć "od góry" nie demontując obecnego rozwiązania...

dzięki za opinie :)
najgorsze jest że ta zabawa wciąga :grin:

Audiofil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Audiofil » śr cze 25, 2008 20:33

Mega świetne podejście, próbuj, eksperymentuj a na pewno sam będziesz zadowolony z roboty

valenti.no
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: valenti.no » ndz cze 29, 2008 12:47

2 dni kombinowałem z ustawieniami tweetera.. używałem do odsłuchu płyt: Focal Tool CD, Queen- A kind of magic, utworów Guns'n'roses, koncertu fletowego Vivaldiego (świetnie gra góra- flet i skrzypce) po godzinach prób i odsłuchów nasuwają mi sie wnioski:
- jak ustawiałem "na tylnią szybę" i krzyżowanie na środku to słyszałem mniej wyraźnie tony od 4kHz do 6,3kHz (tutaj przydatna płyta Focal Tool CD) reszta zakresu dość podobnie
- potem próbowałem ustawiać "na uszy" (albo konkretnie tweetery skierowane na moje uszy, albo lewy tweeter na prawe ucho pasażera, a prawy na lewe ucho kierowcy) w tym ustawieniu było w miare ok, ale.... nie mogłem znaleźć środka sceny- nie pomagały żadne ustawienia na radiu.. ewidentnie góra mi grała głośnikami
- zostało lekko skorygowane obecne ustawienie "na lusterko" ale troche przesuniete do środka względem poprzedniego położenia.. słucha sie wyraźnie, jest mało "dziur" takich jak pisałem wyżej no i jest środek sceny....

nooo takie sa moje spostrzeżenia, myśle że jeszcze będe kombinował z tweeterami przy okazji zmiany radia(moze juz niedługo)- znow bedzie rzeźba, naciąganie materiału (najbardziej wredne :grin: chociaż teraz użyłem tego co był wczesniej wiec juz troche naciągniety był :hmm: ) i znow skrecanie... przy okazji słuchania Focal Tools usłyszałem ze wygłuszanie jest NIEZBĘDNE :grin: ponizej 300 Hz trzeszczy wszystko... no to na tyle z moich obserwacji.
jeszcze małe fotki- tak jest teraz (korekta kąta + maskownica):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 03 Lip 2008 21:03 ]
dodam tylko ze po kolejnych godzinach odsłuchów finalnie jest tak:
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 15 Paź 2008 17:54 ]
no cóż przyszedł czas na zmiany wiec tak :dol:

-jednostka sterująca- JVC KD-SH77R czarna- jedynie nie mam oryginalnej ramki:
ObrazekObrazek

-zestaw przedni- DLS R6A- skonczyłem dziś słupki- wyszło tak:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

troche pracy było, ale wyszło nawet nawet.. dużo słuchania i poprawiania :helm:

-wzmacniacz aktualnie jest SONY XM-5540

no to na tyle.. wrażenia z odsłuchu będą jak wszystko ładnie wystroje...

[ Dodano: 23 Gru 2008 19:44 ]
mały update:

jednostka sterująca: Pioneer DEH-P945R
wzmacniacz: xtant x604 (zasila aktywnie dlsy z przódu)
chwilowa blaupunkt obsługuje suba

Obrazek
Obrazek
Obrazek- po bokach mozna śmiało coś wstawić i nie bedzie latać po całym bagu

skrzynka bedzie inna- zaraz za oparciem z pochyłą tylnią ścianką.. zaraz po świetach wyrzynarka i do roboty

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » wt gru 23, 2008 21:07

No no to mi się podoba :) coraz więcej tematów z zabudową LPG :)
Jednak na tym świecie są jeszcze ludzie ambitni i tacy co nie grzeszą rozumem :)
Co to po niektórzy tylko na gotowe czekają :D tak jak ja hehe

Pomysł całkiem niezły a i żeby nie napis blaupunkt to można by było pomyśleć, że to jakaś zwrota :grin:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt gru 23, 2008 21:45

hejka,ja u siebie tez 2 razy tweeterki żezbilem.tylko w trojkacikach moje niemaja za duzo mozliwosci zwlaszcza z lewej strony.ale jak na moje uszy jest ok.ale co sie nakleilem klejem na goraco zanim znalazlem dobre ustawienie,na focie widac jakim ja sposobem ustawialem na próbe tweeterki.ale szacun za prace u ciebie.

valenti.no
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: valenti.no » wt gru 23, 2008 22:11

ano z tweeterami to najwięcej roboty jest.. ja też myślałem o wyrzeźbieniu tego trójkąta- ale w sumie 2 kwestie mnie jakoś zniechęciły- właśnie mało miejsca z lewej strony i szlag by mnie trafiał gdybym otwierał w deszczu drzwi i tweetery by mi mokły :helm:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt gru 23, 2008 22:31

valenti.no pisze:tweetery by mi mokły
teoretycznie masz racje ale ja tego problemu niezauwarzylem.

valenti.no
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: valenti.no » wt gru 23, 2008 22:33

no Ty masz ładną siateczkę a ja tylko "pająk" dls'owski... masz jakiś temat o swoim sprzęcie?? bo w miniaturkach widze konkrety- rzucisz linkiem??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”