damianIV pisze:A żeby rozwiać wszelkie wątpliwości do tego czy będzie tryb awaryjny czy nie jak podepnę mu prąd z akumulatora to mogę to sprawdzić jutro
ja to właśnie przed chwilą sprawdziłem w ten sposób, że całkowicie wyjąłem przekaźnik 109 i wiadomo kontrolka świec nie mrygnie przy przekręceniu kluczyka, rozrusznik kręci - silnik nie zapala, podpiąłem więc w takim stanie N109 na "krótko" z aku i kontrolka świec mrygła a silnik ładnie zapalił bez przekaźnika 109, ruszam i potwierdzam to co pisał
damcio151 silnik idzie jak SDI - gaz w podłogę a on przyspiesza wg swojego "mulastego" tempa czyli w trybie awaryjnym - i to jest ciekawe, że kiedy u mnie występowały braki napięcia na wyjściu 109 i podłączałem na krótko N109 to silnik nie szedł w trybie awaryjnym - widocznie 109 zaczął przewodzić i ECU miało z niego zasilanie - bo innego wytłumaczenia nie ma;
nie sprawdziłem tylko jednego wariantu a mianowicie :
na wpiętym przekaźniku 109 nie odłączyłem kabla zasilającego od N109 i nie podłączyłem go na krótko aby upewnić się czy wtedy wpadnie w tryb awaryjny - niestety nie miałem klucza 8 mm ani żabki ani kombinerek po pożyczyłem je sąsiadowi, którego na złość nie zastałem w mieszkaniu.
[ Dodano: 03 Sty 2009 20:38 ]
damianIV wklejam Ci fotki abyś wiedział gdzie szukać przekaźnika 109 :
tu widać go spod obudowy kolumny kierowniczej :
a tu na listwie przekaźników pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy :