Nowa nagrzewnica nie działa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » wt sty 06, 2009 23:44

Zależy od modelu, w jednych jest w innych nie ma, a w jeszcze innych jest np. termostat nagrzewnicy, w książce napisali by dać na max bo zakładają że właściciel nie wie z jakim rozwiązaniem ma do czynienia. Co do odpowietrzania - wystarczy rozgrzać silnik do wyłączenia wentylatorów, jeśli to nie pomoże i "trzeba" kombinować znaczy poprostu że ta cieńka rurka idąca do zbiorniczka wyrównawczego jest przytkana - ona odpowiada za odpowietrzenia układu (mój przypadek z ABFa: przetkanie jej rozwiązało raz na zawsze probem z odpowietrzaniem).

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » wt sty 06, 2009 23:46

kwietek pisze:jeśli to nie pomoże i "trzeba" kombinować znaczy poprostu że ta cieńka rurka idąca do zbiorniczka wyrównawczego jest przytkana - ona odpowiada za odpowietrzenia układu (mój przypadek z ABFa: przetkanie jej rozwiązało raz na zawsze probem z odpowietrzaniem).
Kumpel tak miał w pasku 9A , za cholerę nie można odpowietrzyć :D

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » wt sty 06, 2009 23:57

Nie wiem jakie kto ma patenty w mk2, ale jak dla mnie to w oryginale jest tylko klapka zamykająca i otwierająca tunel powietrzny. Więc ustawianie suwaka nie ma znaczenia przy odpowietrzaniu.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr sty 07, 2009 00:03

wachelo pisze:Nie wiem jakie kto ma patenty w mk2, ale jak dla mnie to w oryginale jest tylko klapka zamykająca i otwierająca tunel powietrzny. Więc ustawianie suwaka nie ma znaczenia przy odpowietrzaniu.
Nic dodać nic ująć.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » śr sty 07, 2009 00:07

wachelo, no z reguły to jest zwykła klapka. Ale spodkałem się z takimi patentami, że obecnie produkowane samochody wymiękają, więc lepiej robić tak jak pisze w książce :)

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » śr sty 07, 2009 00:13

No niby są różne patenty, ale to chyba takie home made. Widziałem nie raz na wężach od nagrzewnicy jakieś zaworki, termostaty, bajery itd. W oryginale moim zdaniem było tak, jak napisałem wyżej. Jeżeli oczywiście mowa o mk2. Zresztą można łatwo wszystko sprawdzić, ustawić nawiew na zimny i zobaczyć, że oba węże od nagrzewnicy będą ciepłe. Na rysunku wyraźnie widać klapkę regulacji temperatury i jej dźwigienkę.
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 00:29 przez wachelo, łącznie zmieniany 3 razy.

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: masuo » śr sty 07, 2009 07:42

a ja mialem to samo i napisze po raz koleny ze mialem wygwizdana gabke na klapkach od tunelow powietrznych (wiadomo swoje lata ma i sparciala)i mieszalo mi sie zimne powietrze z cieplym, klapki porzadnie zakleilem i problem zniknal, a z tym wlaczaniem ogrzewania przy odpowietrzaniu to sie zgodze z kolega ze to nie ma zadnego znaczenia, nawet bym byl sklonny zamknac ogrzewanie zeby silnik szybciej nagrzal ale to moje zdanie nic nie narzucam:>

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”