1.8 ADZ 66kw warto tuningowac?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- dan_25
- Forum Master
- Kontakt:
Myślę ze powinno się udać tylko nie wiem czy to co wymieniłeś aż tyle da??? czy może lepiej wrzucić dół 2,0 trzeba by poczekać aż marcinas 1983 przeprowadzi swojego moda i jak osiągnie ok 110-115KM to myślę że z AAM ok 100KM da rade wyciągnąć ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony w tej dziedzinieDaniel79 pisze:Pozwulcie Pany ze się delikatnie podłącze do waszego tematu.Przekopałem troche forum,i na hasło "co można zrobić z AAM" odpowiedz była podobna-WYMIENIĆ.
Widze że z ABS-a planujecie wyciągnąć ok.110-115 KM.
Moje plany:
-Wałek rozrządu od 2E
-Wydech (narazie bez kolektora) od GT/GTI (większa średnica)
-Dwulufowa puszka
-Plan głowicy zwiększy choć troche stopień sprężania
-Popracować nad wdechem (w planach stożek)
-Jak będę kiedyś rozbierał silnik-szlif+tłoki od ABS-a:)
-Potrzebna byłaby większa chłodnica???
-Wystroić ECU na hamowni.
Mody są rozłożone w czasie-w miare dostępności funduszy(nie koniecznie w takiej kolejności)
Chciałbym osiągnąć coś około 100KM.Jak myślicie-jest to realne?
np. EVO bo ja mogę się mylić
pozdro
Ostatnio zmieniony pt sty 09, 2009 22:01 przez dan_25, łącznie zmieniany 1 raz.
MK III >> mój zielony dupoVWóz
viewtopic.php?f=88&t=199091" onclick="window.open(this.href);return false;
MK I >> moja nowa zabawka
viewtopic.php?p=3387489#3387489" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=88&t=199091" onclick="window.open(this.href);return false;
MK I >> moja nowa zabawka
viewtopic.php?p=3387489#3387489" onclick="window.open(this.href);return false;
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Przeczytaj sobie temat co różni AAM od ABS/ADZ i wtedy będziesz wiedział co warto wymienić. Masz tu podane jedno rozwiązanie. Dół z 2.0 i reszta na czapce z jednopunktu.
Nie wiem czy była jakaś różnica między głowicami w tych silnikach. Ale skoro to działa w przypadku ABS to zadziała w AAM.Będzie tylko troszkę mniej mocy. Chyba że się mylę to niech mnie ktoś poprawi
Zresztą tak btw. AAM ma tylko 75 koni więc swap będzie dużo bardziej Ci się opłacał niż nam na 2E przemyśl to bo wydasz kupe kasy a efekt to będzie mizeria.
Zresztą ja sobie podliczyłem pewne koszty i w moim wypadku wszelkie modyfikacje są bez sensu...
Nie wiem czy była jakaś różnica między głowicami w tych silnikach. Ale skoro to działa w przypadku ABS to zadziała w AAM.Będzie tylko troszkę mniej mocy. Chyba że się mylę to niech mnie ktoś poprawi
Zresztą tak btw. AAM ma tylko 75 koni więc swap będzie dużo bardziej Ci się opłacał niż nam na 2E przemyśl to bo wydasz kupe kasy a efekt to będzie mizeria.
Zresztą ja sobie podliczyłem pewne koszty i w moim wypadku wszelkie modyfikacje są bez sensu...
nie do końca jeszcze tłoki są inne przez co AAM ma mniejszy stopień sprężania i wałęk rozrządu też jest innylipass pisze:ja obstawiam, że AAM różni się praktycznie tylko wydechem i ECU - średnica i skok tłoka ta sama, etka podaje także ten sam numer głowicy
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
bloki w AAM i ABS są raczej identyczne lub różnią się małymi nieistotnymi szczegółami i można je między sobą zamienić tłoki w AAM mają większe wybranie w denku ECU ma inne mapy wałki mają inne fazy otwarcia i zamknięcia (głowice są identyczne wystarczy tylko podmienić sam wałek) co do układu wydechowego nie wiem czy jest inny
jak by ktoś potrzebował mam dane wałków w AAM i ABS oraz wymiary tłoków
jak by ktoś potrzebował mam dane wałków w AAM i ABS oraz wymiary tłoków
Ostatnio zmieniony sob sty 10, 2009 16:14 przez AD6, łącznie zmieniany 1 raz.
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
z tego co patrze w katalog to 2E też ma identyczną głowice jeśli chodzi o wymiary zaworów i gniazd (choć nie wiem czy to nie jest błąd) wałek ma juz inny
Ostatnio zmieniony sob sty 10, 2009 16:52 przez AD6, łącznie zmieniany 1 raz.
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP