![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
autko lepiej pracowało chyba o ile dobrze pamietam..
niestety nafta sie skonczyla? gdzie mogłbym kupic czystą nafte?
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
[ Dodano: 11 Sty 2009 20:43 ]
oczywiscie mowie o zimie
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co do dodatków do benzyny: STP czy Xeramic spełniają przecież dwie funkcje, mianowicie czyszczą układ paliwowy i jednocześnie wiążą wodę z paliwem i podnoszą jego parametry (tak jest napisane na opakowaniu). Natomiast co do stosowania - gdybym jeździł na pełnym baku i taknował za każdym razem gdy wskazówka zejdzie poniżej powiedzmy 1/2 to nie stosowałbym żadnych dodatków. Ja przeważnie mam w baku od 7 do 20 ltr. i zdaję sobie sprawę z tego, że zimą na ściankach zbiornika mogą zbierać się krople wody. Co jakiś czas zatem leję do pełna i dodaję STP._Peeter pisze:Kolego, ale on zalał doktora do oleju silnikowego, a tutaj nie wiem jak zauważyłeś wymieniane są 3 różne preparaty i akurat tych do oleju w silniku większość nie poleca, natomiast te do benzyny i do czyszczenia wtrysków mają trochę lepsze opinie.vide_cui_fide pisze:Mój wujek wlał do swojego transita jakiegoś "doktora" wynik był taki że cały silnik poszedł do remontu. Ten środek wyczyścił silnik ale do tego stopnia, że się zatarł NIE POLECAM
Jeszcze raz dla rozjaśnienia, są trzy różne preparaty:
- do oleju silnikowego (uszczelniacze, ceramizery)
- ulepszacze do benzyny (aby w zimie były mniejsze problemy z odpalaniem auta)
- do czyszczenia wtrysków
Moim skromnym zdaniemzgadzam się z opiniami w tym poście.
Mianowicie jak chodzi o uszczelniacze do silników to nie wlałbym tego do silnika za nic, bo to shit a z oleju robi galaretę i oblepia cały silnik syfem.
Jak chodzi o ulepszacze do paliw, aby paliwko nie zamarzało a rano lepiej się odpalało, to tak jak na forum są podzielone zdania tak i ja się waham, choć przyznam iż faktycznie jak waha jest pod korek a akumulator dobry to nie ma żadnych problemów z odpalaniem, sam sprawdziłem na własnej skurze.
A jak chodzi o preparat do czyszczenia wtrysków, to zamierzam kupić, zalać i tak co jakieś 2 lata albo co rok w zależności ile km nabije.
Dolacze do dialogu czy tych wtryskow za bardzo nie przeczysci.Corvax pisze:bo moze sami nie sa pewni co mają w dystrybuto rze
Corvax pisze:bo moze sami nie sa pewni co mają w dystrybutorze
jasiek78 pisze:podobno leje sie do silnikow z malym przebiegiem
tak tak, a koncowki same padly, bo zalales xeramic. cuda na kiju. miales je juz dawno do wymiany, tylko ich czyszczenie pokazalo jak bardzo leja czereśniaku. znajomych masz widze fajnychjasiek78 pisze:Szanowni koledzy ja tez zalalem na zime srodka do czyszczenia wtryskow firmy xeramic , a teraz musze wymienic koncowki wtryskow . Nie polecam tego typu srodkow jak i kilku moich znajomych ktorzy teraz pukaja mi palcem w czolo , takie srodki podobno leje sie do silnikow z malym przebiegiem.
Djeight pisze:Temat przeczytałem cały i co wnioskuje że krążące mity i plotki potrafią nieźle zadziałać jako reklama , napiszmy jaka jest prawda:
1. Każda stacja paliw w polsce, czyli Shell , Lotos, Orlen, BP , Statoil , bierze dostawy paliw z jednego punktu , czyli polskich rafinerii , u nas na pomorzu to Rafineria Gdańska, następnie Petrochemia Płock itp, żaden z tych zagranicznych monopolistów nie ściąga paliwa z zagranicy, i coś takiego jak V-power nie istnieje w polsce:)
2. Dodatki do paliw są niepotrzebne, ponieważ jakość paliw ma określone normy które nie mogą być przekroczone, są jednak stacje paliw prywatne a za te nie ręczę
3 Woda nie miesza sie z paliwem, dlatego też nie może zanieczyścić nam pompy wtryskowej, po drodze mamy filtr który nam ją zatrzyma[ Diesle] a benzyniaki nie zassają jej przez sitko pompy paliwowej w baku. jedynie starsze konstrukcje mogą mieć tu problem ale też na filtrze sie zatrzyma woda
4. zamarznięcie ropy też jest rzadkością , ponieważ w okresie jesiennym na stacjach jest zmieniane paliwo na przejściowe czyli takie wytrzymujące -20st C , a w zimę jest paliwo z dodatkami do -30st C.
5. jeśli mamy ropę letnią w baku to wystarczy dolać na zbiornik ropy 5 litrów benzyny, uzyskamy w ten sposób prawie paliwo zimowe .
to tyle jeśli chodzi o mity w tym temacie,
zapraszam do dyskusji , właściwie po co stosować dodatki ? jeśli one są zawarte w paliwie jakie tankujemy?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości