Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jest to doskonały pomysł żeby sobie pomagać

PROBLEM numer 1.
Mój problem polega na tym, że od momentu przekręcenia kluczyka cały czas słyszę stukanie w desce rozdzielczej, częstotliwość mniej więcej raz na sekundę lub troszkę szybciej. Stukanie dochodzi jakby od strony pasażera. Stukanie rozlega się niezależnie od tego, czy jest włączona klima czy nie.
Stukanie znika przy włączeniu zamkniętego obiegu.
Przeszukałem dokładnie kilka forów i widzę, że wiele ludzi ma podobny problem.
Zgromadziłem takie odpowiedzi, przyczyny stukania:
-> uszkodzone zębatki w silniczku recyrkulacji powietrza
-> uszkodzone sterowanie przeciążeniowe w silniczku recyrkulacji powietrza
-> uszkodzony czujnik polozenia krańcowego w tym silniczku
-> źle ustawione nastawy początkowe klimatyzacji
-> klepią zastawki w kanałach nawiewowych
-> uszkodzony dwumas (!!??)
Mi się wydaje, że problem jest dokładnie opisany i przyczyna musi być jedna i jestem pewny, że ktoś na tym forum zna tą przyczynę i będzie tak miły się nią podzielić. Bardzo proszę.
Moim zdaniem są to te silniczki sterujące otwieraniem i zamykaniem kanałów powietrza. Jeśli tak, to pytanie
- czy gdyby to był silniczek, to czy wykazałby usterkę komputer?
- jak ustalić, który to silniczek?
- jak się dostać do tego silniczka?
- ile taki silniczek może kosztowac?
Inne pytanie - jeśli jest coś nie tak z ustawieniem klimatyzacji, to czy powrót do nastawień początkowych za pomocą VAG jest bezpieczny? czy jest pewne, że niczego nie zepsuję powracając do tych ustawień?
PROBLEM numer 2.
Też pojawia się od razu po przekręceniu kluczyka. Zdaje się, że zwłaszcza wtedy jak auto jest bardzo zimne (po nocy). Ten problem to również stukanie, jednak nie od klimy tym razem.
Po po przekreceniu kluczyka (auto jest jeszcze nie wlaczone) trwa to także po włączeniu auta przez jakiś czas. Słychać stukanie, podobne do PROBLEMU 1, tylko troche cichsze i dochodzące nie z jednego a kilku miejsc w desce rozdzielczej (może dwóch miejsc; jedno obok kierwnicy jakby). Stukanie znika jak auto sie nagrzeje.
Czy ktoś się spotkał i wie jak to usunąć?
Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc.
przemek