[mk2]Pokrywa głowicy(uszczelka)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2]Pokrywa głowicy(uszczelka)
Witam w moim 1,6 TDi widac juz nieduże wycieki spod pokrywy zaworów, zastanawiam sie czy cięzko to wymienić i czy moga byc jakieś nie pożadane następstwa, ponieważ mechanik mówił że lepiej nie ruszać, jest dobrze jak jest. No moze i jest ale mnie denerwuje taki brudny silnik, musze co jakiś czas podetrzeć mu Bloczek
Na co zwrócic uwage? poniewaz mam zamiar sam sie za to zabrać, co miec na oku?Prosiłbym o jakies porady na ten Temacik.
Ostatnio byłem sprawdzić ciśnienie sprężania i wyniosło 26 Bar na jednym cylindrze a na pozostałych 22Bar , kolejnie sprawdziłem ciśnienie spręzania wtryskiwacza, wynosi ono 155Bar jeden troszke odstawał to go podkręcili;) co wy o tym myślicie? czy jest wszystko ok?
Proszę o porady, Pozdrawiam
Na co zwrócic uwage? poniewaz mam zamiar sam sie za to zabrać, co miec na oku?Prosiłbym o jakies porady na ten Temacik.
Ostatnio byłem sprawdzić ciśnienie sprężania i wyniosło 26 Bar na jednym cylindrze a na pozostałych 22Bar , kolejnie sprawdziłem ciśnienie spręzania wtryskiwacza, wynosi ono 155Bar jeden troszke odstawał to go podkręcili;) co wy o tym myślicie? czy jest wszystko ok?
Proszę o porady, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lut 17, 2006 20:36 przez YaeV, łącznie zmieniany 1 raz.
YaeVin
Jeszcze ja pare groszy dorzuce...YaeV pisze:Skoro mówicie ze jest prosto i nie ma żadnych uwag , to w najbliższym czasie wymienie tą uszczelke, nie będe słuchał żadnego lewego mechanika, i z usmarkanym silnikiem nie mam zamiaru jeździć.
Dzieki Bardzo , Pozdrawiam:)
Jak będziesz dokręcał pokrywe to rób to stopniowo każdą śrubę na krzyż. Tzn dokręcasz troche na jednym krańcu i potem na drugim krańcu po przekątnej, ale nie do końca tylko stopniowo żeby cała uszczelka równomiernie była dociskana.
Równomiernie po troszeczke...
Troche nieskłądnie to napisałem ale chyba wiadomo o co chodzi
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
A ja sie troszke nie zgodze z kolegami w kwesti uszczelek korkowych sa do d.. bo po jakims czasie znowu bedzie sie pocic uszczelka twardnieje i trzbea uwazac przy dokrecaniu zeby sie nie scisnela:) polecam dolozyc grosza i kupic za ok 30-40zl uszczelke gumowa ktora jest jedna caloscia z wtopionymi malymi tulejkami uniemozliwiajacymi zduszenie uszczelki zbyt mocnym dokreceniem.. mozesz jeszcze przed zalozeniem pokrywe na rownym podlozu (kowadle ) podklepac jesli sa male wybrzuszenia wynikle z dociskania nakretek tylko w punktach.. a tak ogoleni to szybka robota pozdrawiam milego wymieniania
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jak masz walnieta pokrywke to ci nie pomoga uszczelki za 30-40 PLN jak jest wszystko ok to wystarcxzy zwykla korkowa koszt 8PLNWRHZ pisze:A ja sie troszke nie zgodze z kolegami w kwesti uszczelek korkowych sa do d.. bo po jakims czasie znowu bedzie sie pocic uszczelka twardnieje i trzbea uwazac przy dokrecaniu zeby sie nie scisnela:) polecam dolozyc grosza i kupic za ok 30-40zl uszczelke gumowa ktora jest jedna caloscia z wtopionymi malymi tulejkami uniemozliwiajacymi zduszenie uszczelki zbyt mocnym dokreceniem.. mozesz jeszcze przed zalozeniem pokrywe na rownym podlozu (kowadle ) podklepac jesli sa male wybrzuszenia wynikle z dociskania nakretek tylko w punktach.. a tak ogoleni to szybka robota pozdrawiam milego wymieniania
Widze male klopoty z czytaniem tekstu ze zrozumieniemhanti pisze:jak masz walnieta pokrywke to ci nie pomoga uszczelki za 30-40 PLN jak jest wszystko ok to wystarcxzy zwykla korkowa koszt 8PLNWRHZ pisze:A ja sie troszke nie zgodze z kolegami w kwesti uszczelek korkowych sa do d.. bo po jakims czasie znowu bedzie sie pocic uszczelka twardnieje i trzbea uwazac przy dokrecaniu zeby sie nie scisnela:) polecam dolozyc grosza i kupic za ok 30-40zl uszczelke gumowa ktora jest jedna caloscia z wtopionymi malymi tulejkami uniemozliwiajacymi zduszenie uszczelki zbyt mocnym dokreceniem.. mozesz jeszcze przed zalozeniem pokrywe na rownym podlozu (kowadle ) podklepac jesli sa male wybrzuszenia wynikle z dociskania nakretek tylko w punktach.. a tak ogoleni to szybka robota pozdrawiam milego wymieniania
Mam pytanko co do tej uszczelki. Kupilem nowa, jakas najzwyklejsza chyba bo tania byla, tylko ze stara wyciagnalem wczesniej zeby do sklepu wziac i kupic taka sama. No i nie przyjrzalem sie co jak bylo zalozone a w komplecie z nowa dostalem oprocz uszczelki mniejsza uszczeleczke( to wiem gdzie zalozyc...) i jeszcze taki polokragly plastik z ktorym nie wiem co zrobic... Jak ktos zna odp. na to lamerskie pytanie to prosze o pomoc.
Pozdro
Pozdro