Turbo do golfa II 1.3 to ma sens????

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

luckash
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luckash » czw gru 08, 2005 20:09

Szukam porady!!!
Chciałbym samodzielnie założyć turbosprężarkę do dwójki 1.3 na wielopunkcie ale mam pewien kłopot!!
Nie mam wystarczająco kasy na zakup nowych części i chciałbym to uczynić tanim kosztem.
Drugim problemem jest to że niewiem jak zwiększyć dawkę paliwa by mieszanka nie była zbyt uboga.Oprę sie na doładowaniu max 0.4 bara.
Dodam że mam dopiero 18 lat.... i nie piszcie że mam sobie od razu dać z tym spokój:=)
ja dopiero zaczynam się w to bawić
---===z góry dzięki za pomoc===---

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » czw gru 08, 2005 21:35

Skoro dopiero zaczynasz się w to bawić to powiem tak, da się to zrobić mieszcząc się w 1500zł, ale jest warunek. Większość części będzie używana i silnik będzie większy. Tak mały silniczek z turbiną będzie jechał jak silnik 1,8 GTi, no może nieznacznie lepiej na przyspieszeniu i napewno będzie więcej palił. Ja na twoim miejscu zbierał bym kase na jakiegoś PFa, co prawda ma on 1,8 pojemności ale ma elektroniczny wtrysk jak twoje 1,3 i 107KM mocy.

Awatar użytkownika
Ralfii_VR
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ralfii_VR » pt gru 09, 2005 00:47

taz pisze:Skoro dopiero zaczynasz się w to bawić to powiem tak, da się to zrobić mieszcząc się w 1500zł, ale jest warunek. Większość części będzie używana i silnik będzie większy. Tak mały silniczek z turbiną będzie jechał jak silnik 1,8 GTi, no może nieznacznie lepiej na przyspieszeniu i napewno będzie więcej palił. Ja na twoim miejscu zbierał bym kase na jakiegoś PFa, co prawda ma on 1,8 pojemności ale ma elektroniczny wtrysk jak twoje 1,3 i 107KM mocy.
swiete słowa :okej:

Awatar użytkownika
Krzyś 16v
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Krzyś 16v » pt gru 09, 2005 00:57

AAAAA panowie nie poddawajcie sie :) ja tez mam zamioar uturbic 1,3 w polo a tam sprawa swapa jest grubsza :D kolego dawaj tu jaki masz pomysl jaka turbine masz zamiar zastosowac .... a dawke paliwa da sie rade zwiekszyc przez zalozenie reg cisnienie i za 100zl s wiruski do 1,3 wiec to tez pomoze bo dawki i czsy otwarcia sie zwiekszaja co da nam wiecej palivvvka :D

Awatar użytkownika
okoG60
Powered by G60
Powered by G60
Kontakt:

Post autor: okoG60 » pt gru 09, 2005 03:06

a nie lepiej kupić 1.3 G40? potem wsadzić sprężarke G60 i już masz około 140KM z 1.3 może i wiecej bedzie kosztować ale dużo mniej roboty i rzeźbienia

zapraszam do obejżenia mojego nowego nabytku, Nowe fotki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557

tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » pt gru 09, 2005 04:09

najlepiej to zobacz do portfela i zobacz czy niewidac dna
jak widac to odstaw fantazje na pozniej
szkoda kasy na takie zabawy
co to da ze zalozysz turbo i bedziesz mial 110PS jak 16V i tak cie zjedzie
lepiej odrazu wpadkowac wiekszy silnik i dopiero sie bawic
a ta kwote co masz i chcesz przeznaczyc(teoretycznie) wystarczy na wiekszy silnik z wiekszymi mozliwosciami

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » sob gru 10, 2005 19:55

Krzyś 16v pisze:AAAAA panowie nie poddawajcie sie :) ja tez mam zamioar uturbic 1,3 w polo a tam sprawa swapa jest grubsza :D kolego dawaj tu jaki masz pomysl jaka turbine masz zamiar zastosowac .... a dawke paliwa da sie rade zwiekszyc przez zalozenie reg cisnienie i za 100zl s wiruski do 1,3 wiec to tez pomoze bo dawki i czsy otwarcia sie zwiekszaja co da nam wiecej palivvvka :D
Jak sie ma kase to robi się co chce, ale jak ma się tylko fantazje to trzeba już myśleć co zrobić.

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » pn gru 12, 2005 13:08

Też sie nad tym zastanawiałem, tym bardziej że technicznie silnik od polo G40 (silnik PY) jest bardzo podobny o ile nie identyczny jak moje 1.3 (MH). Identyczna pojemność 1272 cm3, śerdnica cylindra 75mm, skok tłoka 72mm. Pewnie jest odrobine odprężony pod turbinke no i jest zasilany digifantem a ja mam Pierburga i nie wiem czy dało by się to obejść.
Ostatnio zmieniony pn gru 12, 2005 15:29 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
melon
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: melon » pn gru 12, 2005 14:18

ja tez mam 1.3 NZ

siedziałem nocami i dniami i kombinowałem jakby mu moc podniesc zeby lepiej to jezdziło ...o turbo tez myslałem ...mierzyłem kalkulowałem i wkoncu załozyłem gaz i zczołem odkładac kase ...tez wam radze...

luckash
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luckash » pn gru 12, 2005 16:46

Krzys 16v
Mam zamiar założyć turbo od Golfa 1.6td
Ale się zastanawiam czy lepsza nie byłaby turbina od jakiegoś benzyniaka!!!
Wspomniałeś coś o zwiększaniu dawki... mógłbyś ten temat bardziej rozwinąć!!!
-=pozdro=-

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn gru 12, 2005 18:32

luckash pisze:Krzys 16v
Mam zamiar założyć turbo od Golfa 1.6td
Ale się zastanawiam czy lepsza nie byłaby turbina od jakiegoś benzyniaka!!!
Wspomniałeś coś o zwiększaniu dawki... mógłbyś ten temat bardziej rozwinąć!!!
-=pozdro=-
Do benzyniaka turbo od diesla podejdzie, ale musi być jak największe bo się będzie przegrzewało, a wiąże się to z budowy turbiny i średnic kanałów w jej środku.

Awatar użytkownika
silent_rob
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: silent_rob » pn gru 12, 2005 22:07

ja tam mam jeszcze 1.3 ale silnik na swapa juz kupiony , kompletuje czesci potrzebne na przekladke i bedzie git , zabawa z turbo do 1.3 wydaje mi sie nietrafiona bo zmieniajac na wieksza pojemnosc od razu mam przyrost mocy wzgledem tego co teraz mam a i mozliwosc uturbienia bedzie istniala jeszcze w przyszlosci :D a poza tym nie ma jak moment obrotowy wiekszej pojemnosci :D 2.0 16v rulez haha ;) :okej: ale powodzenia z meczeniem tematu turbo w NZ

Obrazek

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » wt gru 13, 2005 09:07

Poza tym mamy jeszcze doczynienia z wytrzymałością i żywotnością jednostki napędowej. Silnik 1,3 uturbiony wytrzyma napewno mniej jak silnik np. 1,8 również uturbiony.

luckash
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luckash » wt gru 13, 2005 12:31

Kurcze.... jestem zdezorientowany i niewiem co zrobić....

Chyba zrobię tak!
Sprzedam tego 1.3 i zainwestuję z bratem w jakąś rozbitą trójkę z nieuszkodzonym silnikiem 2.8vr6 i spróbujemy go później przeSWAPować do Scirocca II. Ten pomysł zaświtał mi do głowy dużo wcześniej!!! Ale nasuwają się pytania. Scirocco jest na gaźniku więc trzeba będzie przekładać instalację elekt.( to napewno) teraz niewiem czy on tam będzie pasował być możę trzeba będzie co nie co poprzerabiać. Na moję powinno się udać:=)
TO JEST CHYBA NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”