Turbo do golfa II 1.3 to ma sens????
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Szukam porady!!!
Chciałbym samodzielnie założyć turbosprężarkę do dwójki 1.3 na wielopunkcie ale mam pewien kłopot!!
Nie mam wystarczająco kasy na zakup nowych części i chciałbym to uczynić tanim kosztem.
Drugim problemem jest to że niewiem jak zwiększyć dawkę paliwa by mieszanka nie była zbyt uboga.Oprę sie na doładowaniu max 0.4 bara.
Dodam że mam dopiero 18 lat.... i nie piszcie że mam sobie od razu dać z tym spokój:=)
ja dopiero zaczynam się w to bawić
---===z góry dzięki za pomoc===---
Chciałbym samodzielnie założyć turbosprężarkę do dwójki 1.3 na wielopunkcie ale mam pewien kłopot!!
Nie mam wystarczająco kasy na zakup nowych części i chciałbym to uczynić tanim kosztem.
Drugim problemem jest to że niewiem jak zwiększyć dawkę paliwa by mieszanka nie była zbyt uboga.Oprę sie na doładowaniu max 0.4 bara.
Dodam że mam dopiero 18 lat.... i nie piszcie że mam sobie od razu dać z tym spokój:=)
ja dopiero zaczynam się w to bawić
---===z góry dzięki za pomoc===---
Skoro dopiero zaczynasz się w to bawić to powiem tak, da się to zrobić mieszcząc się w 1500zł, ale jest warunek. Większość części będzie używana i silnik będzie większy. Tak mały silniczek z turbiną będzie jechał jak silnik 1,8 GTi, no może nieznacznie lepiej na przyspieszeniu i napewno będzie więcej palił. Ja na twoim miejscu zbierał bym kase na jakiegoś PFa, co prawda ma on 1,8 pojemności ale ma elektroniczny wtrysk jak twoje 1,3 i 107KM mocy.
swiete słowataz pisze:Skoro dopiero zaczynasz się w to bawić to powiem tak, da się to zrobić mieszcząc się w 1500zł, ale jest warunek. Większość części będzie używana i silnik będzie większy. Tak mały silniczek z turbiną będzie jechał jak silnik 1,8 GTi, no może nieznacznie lepiej na przyspieszeniu i napewno będzie więcej palił. Ja na twoim miejscu zbierał bym kase na jakiegoś PFa, co prawda ma on 1,8 pojemności ale ma elektroniczny wtrysk jak twoje 1,3 i 107KM mocy.
AAAAA panowie nie poddawajcie sie ja tez mam zamioar uturbic 1,3 w polo a tam sprawa swapa jest grubsza kolego dawaj tu jaki masz pomysl jaka turbine masz zamiar zastosowac .... a dawke paliwa da sie rade zwiekszyc przez zalozenie reg cisnienie i za 100zl s wiruski do 1,3 wiec to tez pomoze bo dawki i czsy otwarcia sie zwiekszaja co da nam wiecej palivvvka
a nie lepiej kupić 1.3 G40? potem wsadzić sprężarke G60 i już masz około 140KM z 1.3 może i wiecej bedzie kosztować ale dużo mniej roboty i rzeźbienia
zapraszam do obejżenia mojego nowego nabytku, Nowe fotki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557
tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557
tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275
najlepiej to zobacz do portfela i zobacz czy niewidac dna
jak widac to odstaw fantazje na pozniej
szkoda kasy na takie zabawy
co to da ze zalozysz turbo i bedziesz mial 110PS jak 16V i tak cie zjedzie
lepiej odrazu wpadkowac wiekszy silnik i dopiero sie bawic
a ta kwote co masz i chcesz przeznaczyc(teoretycznie) wystarczy na wiekszy silnik z wiekszymi mozliwosciami
jak widac to odstaw fantazje na pozniej
szkoda kasy na takie zabawy
co to da ze zalozysz turbo i bedziesz mial 110PS jak 16V i tak cie zjedzie
lepiej odrazu wpadkowac wiekszy silnik i dopiero sie bawic
a ta kwote co masz i chcesz przeznaczyc(teoretycznie) wystarczy na wiekszy silnik z wiekszymi mozliwosciami
Jak sie ma kase to robi się co chce, ale jak ma się tylko fantazje to trzeba już myśleć co zrobić.Krzyś 16v pisze:AAAAA panowie nie poddawajcie sie ja tez mam zamioar uturbic 1,3 w polo a tam sprawa swapa jest grubsza kolego dawaj tu jaki masz pomysl jaka turbine masz zamiar zastosowac .... a dawke paliwa da sie rade zwiekszyc przez zalozenie reg cisnienie i za 100zl s wiruski do 1,3 wiec to tez pomoze bo dawki i czsy otwarcia sie zwiekszaja co da nam wiecej palivvvka
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Też sie nad tym zastanawiałem, tym bardziej że technicznie silnik od polo G40 (silnik PY) jest bardzo podobny o ile nie identyczny jak moje 1.3 (MH). Identyczna pojemność 1272 cm3, śerdnica cylindra 75mm, skok tłoka 72mm. Pewnie jest odrobine odprężony pod turbinke no i jest zasilany digifantem a ja mam Pierburga i nie wiem czy dało by się to obejść.
Ostatnio zmieniony pn gru 12, 2005 15:29 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Do benzyniaka turbo od diesla podejdzie, ale musi być jak największe bo się będzie przegrzewało, a wiąże się to z budowy turbiny i średnic kanałów w jej środku.luckash pisze:Krzys 16v
Mam zamiar założyć turbo od Golfa 1.6td
Ale się zastanawiam czy lepsza nie byłaby turbina od jakiegoś benzyniaka!!!
Wspomniałeś coś o zwiększaniu dawki... mógłbyś ten temat bardziej rozwinąć!!!
-=pozdro=-
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja tam mam jeszcze 1.3 ale silnik na swapa juz kupiony , kompletuje czesci potrzebne na przekladke i bedzie git , zabawa z turbo do 1.3 wydaje mi sie nietrafiona bo zmieniajac na wieksza pojemnosc od razu mam przyrost mocy wzgledem tego co teraz mam a i mozliwosc uturbienia bedzie istniala jeszcze w przyszlosci a poza tym nie ma jak moment obrotowy wiekszej pojemnosci 2.0 16v rulez haha ale powodzenia z meczeniem tematu turbo w NZ
Kurcze.... jestem zdezorientowany i niewiem co zrobić....
Chyba zrobię tak!
Sprzedam tego 1.3 i zainwestuję z bratem w jakąś rozbitą trójkę z nieuszkodzonym silnikiem 2.8vr6 i spróbujemy go później przeSWAPować do Scirocca II. Ten pomysł zaświtał mi do głowy dużo wcześniej!!! Ale nasuwają się pytania. Scirocco jest na gaźniku więc trzeba będzie przekładać instalację elekt.( to napewno) teraz niewiem czy on tam będzie pasował być możę trzeba będzie co nie co poprzerabiać. Na moję powinno się udać:=)
TO JEST CHYBA NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE....
Chyba zrobię tak!
Sprzedam tego 1.3 i zainwestuję z bratem w jakąś rozbitą trójkę z nieuszkodzonym silnikiem 2.8vr6 i spróbujemy go później przeSWAPować do Scirocca II. Ten pomysł zaświtał mi do głowy dużo wcześniej!!! Ale nasuwają się pytania. Scirocco jest na gaźniku więc trzeba będzie przekładać instalację elekt.( to napewno) teraz niewiem czy on tam będzie pasował być możę trzeba będzie co nie co poprzerabiać. Na moję powinno się udać:=)
TO JEST CHYBA NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE....