ArturSkarland pisze:Przecież lukasfenix podał ten numer!
lukasfenix napisał/a:
To wszystko co udało się zcztyać z halogenów:
8364R19
301 124 037
TN15 SAE F80
Hella Made in Germany
B
- ETKA nie zna takiego numeru, stad napisałem, że nie potrafię go rozkodować.
lukasfenix pisze:B - przeciwmgłowe
- tak masz rację - jest tak napisane;
Tylko chcesz mi powiedzieć, że reflektor który posiadasz, jest na zwykłe żarówki, nie halogenowe tak? Bo przed literką B nie ma literki H. Sam wczesniej pisałeś, że to jest halogen.... Jakoś nie che mi się wierzyć, że w Golfie mkII były stosowane w światlach przeciwmgielnych zwykłe żarówki.
ArturSkarland pisze:Przecież strumień światła i kąt padania jest inny
- rozumiem, że masz takie dośwadczenie, że na oko potrafisz określić jaki strumień światła wytwarza dany reflektor? I określić kąt padania? Ja nie potrafię... Dlatego rozmawiamy tutaj o oznaczeniach na lampie - one powinny zawierać tę informację.
ArturSkarland pisze:Zwykłej czyli wg. Ciebie jakiej?
- kiedyś (patrząc na Twój wiek to może nie pamiętasz tych czasów) nie były stosowane żarówki halogenowe, a zwykłe. Wystarczy poszukać w internecie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C3%B3wka Poszukaj w internecie zdjęć żarówki samochodowej typu R2. Jest to właśnie żarówka zwykła, przeznaczona do reflektora drogowego. Jej odpowiednikiem w żarówkach halogenowych jest żarówka H4.
Zarówki halogenowe weszły później.
ArturSkarland pisze:Na szkle z którego podawany był ciąg numerów Lukasfenix podał literę B! Więc chyba już wszystko jasne?
A jeśli nie to na tylnej obudowie reflektora jest nadruk B69 więc to też dowód.
Naklejka niestety nie przetrwała
- Wątpliwy to dowód, reflektor który posiadasz byłyby wtedy przeznaczony do żarówek zwyklych, nie halogenowych. Jednocześnie podejrzewam (bo tego nie napisałeś), że stosujesz tam żarówki typu H3 - czyli halogenowe. Czy zatem jesteś pewien, że literka B, którą zczytałeś z klosza oznacza typ reflektora? Moim znaczem może oznaczać coś innego (np. wersję produkcyjną itp.).
Dla przykładu podam co jest napisane na moim reflektorze:
Na szkle od góry:
TOP - góra reflektora
TF 23 - nie wiem
SAE Y 67 - SAE to jakaś organizacja standaryzująca - może jakiś numer norm czy coś tej organizacji, nie wiem dokladnie
HR - oznaczenie reflektora halogenowego, drogowego
(E1) - to E1 jest w kółeczku (dopuszczenie do użytkowania), obok 17,5 - intensywnośc świetlna
34525R8 - nie mam pojęcia
HELLA(logo)
MADE IN GERMANY
na lewo od dolnego napisu, po obwodzie jest : 01-131040 - nie jestem pewien, co do początkowych cyfr, bo reflektor jest w tym miejscu uszkodzony - nie mam pojęcia co to oznacza
Z tyłu reflektora na nalepce jest:
VW OOOO
(znaczek VW i Audi)
191 941 783 B - numer katalogowy części w katalogu VW
1K3 135 323-01 - nie mam pojęcia
H3 - rodzaj żarówki
HELLA (logo)
Na upartego też możesz powiedzieć, że mój reflektor jest przeciwmgielny, bo na naklejce jest literka B. Ale sprawdzając numer katalogowy w ETCE wyraźnie jest napisane, że to światło drogowe. Chodzi mi o to, że nie każda literka B występująca w oznaczeniu reflektora musi od razu oznaczac, że jest to reflektor przeciwmgielny. Może gdzieś są umieszczone jakieś inne, właściwe oznaczenia? Postępując w sposób podobny do Twojego można stwierdzić, że numery które podałeś tyczą się reflektora śwaiteł drogowych, gdyż w ciągu "8364R19" występuje literka "R".
Tak jak wcześniej pisałem, powinno tam być oznaczenie HB - wtedy wszystko byłoby jasne.
Możemy jeszcze założyć, że rzeczywiście jest to reflektor przeciwmgielny, tylko oczywiście na zwykłe żarówki (nie ma oznaczenia H). Podaj mi zatem typ zwykłej żarówki która by do niego pasowała.
Poza tym nadal nie odpwiedziałeś na pytania, które Tobie wcześniej zadałem - choćby te na temat - dlaczego Twoim zdaniem przewód na zdjęciu w książce się rozgałęzia. Czyżby odpowiedzi na nie przeczyły tezie, że reflektory przeciwmgielne występowały w grillu?
Może po prostu zrób zdjecia swoim reflektorom, ale tak, żeby dało się przeczytać napisy na nich. Bo mam wrażenie, że nie podałeś wszystkich oznaczeń (np. nic nie wspomniałeś o literce E w kółku) - którą widać za zdjeciach. Równie dobrze mogłeś czegoś jeszcze zapomnieć przeczytać.