potrzebuje pomocy w sprawie 1,6 AEE 95r
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zeton
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
potrzebuje pomocy w sprawie 1,6 AEE 95r
Witam tak jak w temacie
Znajomy posiada silniczek 1,6 na pełnym wtrysku oznaczenie AEE problem jest następujący:
Po uruchomieniu auta zakres obrotów silnika wynosi 800 nawet gdy jest odpalony jakiś czas i temperatura silnika wynosi te 80*C to nadal jest 800 obrotów a jak włączam światła i nagrzewnice to momentalnie spadają obroty aż zapala się kontrolka ciśnienia oleju i z powrotem wskakują na 800 autko było na diagnostyce komputerowej i nic tam nie wskazało gość mówił ze regulował nastawienia fabryczne a i dodam jeszcze ze jakieś 2 miesiące do tyłu była wymieniana sonda Lambda i w zeszłym tygodniu termostat. Pomocy bo nie wiem co mam już robić
Znajomy posiada silniczek 1,6 na pełnym wtrysku oznaczenie AEE problem jest następujący:
Po uruchomieniu auta zakres obrotów silnika wynosi 800 nawet gdy jest odpalony jakiś czas i temperatura silnika wynosi te 80*C to nadal jest 800 obrotów a jak włączam światła i nagrzewnice to momentalnie spadają obroty aż zapala się kontrolka ciśnienia oleju i z powrotem wskakują na 800 autko było na diagnostyce komputerowej i nic tam nie wskazało gość mówił ze regulował nastawienia fabryczne a i dodam jeszcze ze jakieś 2 miesiące do tyłu była wymieniana sonda Lambda i w zeszłym tygodniu termostat. Pomocy bo nie wiem co mam już robić
Ostatnio zmieniony czw sty 29, 2009 21:09 przez zeton, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
mam ten sam problem tylko obroty spadaja dopiero po jakimś czasie jak sie zagrzeje tak do 56-60 C byłem z tym u paru mechaników i nic zwalali na rozrząd że jest przestawiony na zabrudzone wtryski ale sprawdziłem to i przeczyściłem wtryski a problem z obrotami dalej jest na diagnostyce komputerowej też nic nie wykazało jeśli ktoś wie co to może byc to prosze o informacje wraz z autorem postu
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
I co jeszcze? Obroty w AEE śą NIEREGULOWALNE !!! Zapłonmusi byćna 6 stopnia reszte sterownik sobie będzie korygował (1-2 stopni).zeton pisze:bo gostek na diagnostyce ustawiał obroty i mówił ze teraz zapłon jest malina
Jeszcze raz proszę sprawdzić znaki na zamachu. To sąobjawy "za późnego" zapłonu.zeton pisze:jak krece kierownica to spadaja obroty
Mam nadzieję że mechanior jest świadomy że krokowiec jest zintegrowany z przepustnicą i nie podlega osobnej wymianie ani serwisowaniu.zeton pisze:Jeden z mechaników mówił ze to jest wina krokowca
Rada (przyczyna niepoprawnych obrotów) przy tym silniku jest jedna - korpus przepustnicy. Albo wyzionęła ducha albo źle zaadaptowana.
- zeton
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak dokładnie tak mówił dzisiaj znajomy jeszcze raz jedzie do gostka na kompasHpAaKu pisze:Mam nadzieję że mechanior jest świadomy że krokowiec jest zintegrowany z przepustnicą i nie podlega osobnej wymianie ani serwisowaniu.
Zajrzę do tego w poniedziałek a jak na razie z góry dziękujesHpAaKu pisze:Jeszcze raz proszę sprawdzić znaki na zamachu. To są objawy "za późnego" zapłonu.
[ Dodano: 01 Lut 2009 20:35 ]
Witam przy odpowiednim stanie oleju przy falowaniu obrotów miedzy 800-900 mruga kontrolka oleju czy może to być spowodowane słabą jakością oleju bo 4000 km temu był wymieniany na shella 10w/40 mineralny.