koło dwumasowe zamiana na tradycyjne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
koło dwumasowe zamiana na tradycyjne
czy jest możliwość zamiana koła dwumasowego w tdi mk4 na tradycyjne czyli lżejsze i tańsze bez żadnych przeróbek i innych problemów
po prostu wyjąć włożyć poskręcać i gra
pytam bo jak się dowiedziałem mam problem (prawdopodobnie z kołem dwumasowym) ale jego koszt to nawet 3 tys jak się nie ma dojść więc szukam oszczędnośći a przy okazji lżejsze koło to lepsze osiągi
pytam bo jak się dowiedziałem mam problem (prawdopodobnie z kołem dwumasowym) ale jego koszt to nawet 3 tys jak się nie ma dojść więc szukam oszczędnośći a przy okazji lżejsze koło to lepsze osiągi
Ostatnio zmieniony pt mar 27, 2009 16:27 przez mg-maciek, łącznie zmieniany 2 razy.
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
koło dwumasowe
ksionc pisze:sorki za OT ale chcialbym sie dowiedziec czym objawiaja sie problemy z kolem dwumasowym?
dzieki pomocy na forum dostałem namiary na ludzi którzy opisywali identyczny problem jak mój w swoich autach, który przejawiał się drganiami przenoszonymi na karoserie pojawiającymi się tuż przed zatrzymaniem samochodu w dodatku losowo i znikającymi bezpośrednio po zatrzymaniu
szerzej o tym problemie opisane jest na forum strony diagnostyk (więcej info również w wyszukaj i mg-maciek tam już parę osób wypowiedziało się w tym temacie)
pozdrwiam
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
w swoim aucie tez cos takiego zauwazylem. drgania przed zatrzymaniem ale nie zawsze i znikaja po wyhamowaniu do zera. da sie z tym zyc czy trzeba rozpatrywac wymiane w najblizszym czasie? zainteresuje sie tematem wymiany kola dwumasowego na zwykle i bede sledzil ten temat pozdro
Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
na wstępie zaznacze że nie jestem mechanikiem tylko samoukiem ale z tego co zdążyłem się zorientować to jest to bardziej skomplikowane koło zamachowe a koło zamachowe to część układu napędowego znajdująca się między silnikiem a skrzynią biegówPFudala pisze:mg-maciek, Czy mógłbyś przybliżyć mi tematykę koła dwumasowego - co to takiego i po co i wogóle? Dzięki
służy np do rozruchu silnika (jest ono poruszane przez rozrusznik) ale główne jego zadanie jak mi się zdaje to wytworzenie dodatkowej (odpowiedniej) siły bezwładności dla sprężenia mieszanki przez tłoki i pewnie jeszcze coś ale tak jak napisałem nie jestem specem
najlepiej skorzystać z szukaj (widziałem fajny filmik pokazujący zasadę działania - polecam)
pozdrawiam
mq-maciek......niedawno widzialem sie z kolesiem ktory wymienial mi kolko i oto co mi powiedzial: po odlaczeniu wtyczki od czujnika pretkosci na skrzyni problem znika niestety pojawia sie taki sam ale przy ruszaniu to mialem wlasnie ja i jedyna recepta byla wymiana kola, ale jesli po odlaczeniu wtyczki samochod rusza bez ,,drgawek" problem jest z nastawnikiem w pompie mozliwe ze trzeba go tylko wyciagnac i przeczyscic, kto wie moze ten problem dotyczy wlasnie Ciebiemg-maciek pisze:czy jest możliwość zamiana koła dwumasowego w tdi mk4 na tradycyjne czyli lżejsze i tańsze bez żadnych przeróbek i innych problemów
Tak wiec kiedy juz bedziesz bogatszy o te 3 kloci pamietaj komu stawiasz piwko
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
dzięki za info
na razie śmigam bo kasy brak ale dzięki za radę to znacznie ułatwi ewentualną naprawę -nikt mi nie naściemnia
jak nazbieram kasy to biorę się za to bo serce boli że coś nie tak z autem
pozdrawiam
ps. pytanie tylko gdzie jest ten przeklęty czujnik prędkości ???????????? może wiesz ????
na razie śmigam bo kasy brak ale dzięki za radę to znacznie ułatwi ewentualną naprawę -nikt mi nie naściemnia
jak nazbieram kasy to biorę się za to bo serce boli że coś nie tak z autem
pozdrawiam
ps. pytanie tylko gdzie jest ten przeklęty czujnik prędkości ???????????? może wiesz ????
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
No bo jednomasy nie wyważają tak dobrze drgań jak dwumasa która przecież nie była wsadzona do auta ot tak sobie.
Moje zdanie jest takie, jeżeli auto nie modzone z mocą to dwumas, jeżeli jakieś grubsze mody i moment spory to jednomas. Mam u siebie jednomas i sprzęgło VR6, fakt kultura pracy i odgłosy co najmniej dziwne ale za to nie ma problemów z trzęsieniem i momentu się tak nie boi jak oryginał.
Moje zdanie jest takie, jeżeli auto nie modzone z mocą to dwumas, jeżeli jakieś grubsze mody i moment spory to jednomas. Mam u siebie jednomas i sprzęgło VR6, fakt kultura pracy i odgłosy co najmniej dziwne ale za to nie ma problemów z trzęsieniem i momentu się tak nie boi jak oryginał.
Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
kolego zapomniałem dopisać ci na priva - najłatwiejszy sposób sprawdzić cene to przez allegro wpisujesz koło dwumasowe golf iv i masz wszystkojabolo3 pisze: mógłby mi ktoś pomóc, mam golfa IV tdi 90KM 1998rok produkcji?
niestety nie dodam linka bo nie mam dostępu do allegro w robocie (dranie blokuja niektóre strony ) ale naprawdę łatwo to znajdziesz
dobrze też pamiętać wersję silnika - będziesz mógł precyzyjnie dobrać do swojego auta
pozdrawiam