Spala 2 litry oleju na 1000km

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gOOzOl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gOOzOl » ndz lut 15, 2009 16:23

diaz34 pisze:Jesli to wina turbo to po odpieciu rury IC nie kopcil by na niebiesko bo olej by sie nie dostawal do komory ale powinien wtedy kopcic na Czarno!!
no pewnie ze na czarno:)
misio557 pisze:Silnik nie ma wycieków oleju jest suchy. Muszę sprawdzić turbo po stronie wydechu jeszcze. Po odpięiu węży od ic kopcił bardzo na czarno ale był też niebieski dym widoczny. Ubytek oleju nie nastąpił z dnia na dzień tylko stopniowo. Muszę umówić się z mechanikiem na ściągnięcie głowicy i wtedy zadecyduje czy robić czy szukać używki. W ic myśle że oleju nie będzie bo przy takim ciśnieniu to go wsysa do silnika.
jak ten niebieski zobaczyles to nie wiem:D pewno byla czarna chmura i tyle:P zdejmij ta rure od ic dolna i zobacz, zajmnie ci to 5 min. mysle latwiej niz na poczatek sciagac czape

Awatar użytkownika
misio557
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misio557 » śr maja 06, 2009 20:40

Odświeżam temat. Silnik już rozebrany głowica jest już po regeneracji ( nowe zawory, uszczelniacze, robione gniazda, itd.) była w opłakanym stanie, ale bez pęknięć. Od razu chciałem wrzucić nowe pierścienie i pojawił się problem. Okazało sie że blok jest po szlifie i ma nad wymiarowe tłoki 76.98 mm, wg. książki sam naprawiam są w drugim wymiarze naprawczym, jaki wymiar mają mieć pierścienie do nich? Bo w niektórych sklepach z częściami to nawet nie słyszeli o silniku 1.6td sb z ic w passacie.
Pozdrawiam i czekam na odp.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » śr maja 06, 2009 20:55

Miałem to samo, lepiej kup nowy blok. U mnie po remoncie przetrzymał jakieś 40 000 i blok pękł tuż przy wale w efekcie rozerwało cały silnik (bezpośrednią przyczyną pęknięcia było zużycie materiału). Dlatego nie ma co ryzykować, bo tak jak ja możesz stracić naprawdę grubą kasę!!!

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: mk3
Silnik: 1Z
Kontakt:

Post autor: anaba255 » śr maja 06, 2009 21:01

misio557 pisze:Bo w niektórych sklepach z częściami to nawet nie słyszeli o silniku 1.6td sb z ic w passacie.
przecierz to ten sam silnik co w golfie, jak kupowalem pierscienie, przywiozlem do sklepu tlok, pani go zmierzyla, dobrala pierscienie i bylo git :grin: , musi pasowac pod odpowiedni wymiar.

Awatar użytkownika
misio557
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misio557 » czw maja 07, 2009 10:38

Bloku drugiego nie będę szukał, odkąd go mam przeleciałem nim 40tys. km i dopiero po rozebraniu okazało się że jest po szlifie. Na cylindrach nie ma progów, panewki są w bdb. stanie. Zamówiłem dziś pierścienie będą na jutro rano.

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » czw maja 07, 2009 20:46

anaba255 pisze:przywiozlem do sklepu tlok, pani go zmierzyla, dobrala pierscienie i bylo git
a nie powinien dobrać do tulei cylindra???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”