ZESTAW OŚWIETLENIA XENON Golf IV
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a u nas coraz więcej przybywa, nawet bus doworzący ludzi ma, passat b3 jeżdżący w kółko po mieście, jak się mocniej wk....e to chyba napisze anonima na policję by coś z tym w końcu zrobili bo jak jeżdże sporo po zmroku i takiego spotkam to długimi zacznę mu świecićbongo pisze:Ja mam u siebie dwóch takich delikwentów
a jak ktoś chce te chinony zakładać to już niech odłoży zamiast 2stów wiecej kasy na mandaty!
Jak ustawiasz zwykłą lampe , to tą świecącą kropke z aparatu do ustawiania dajesz na środek tego "grzybka" co zasłania żarówkę. Co do ustawiania xenona, będzie problem - żarówka ma troszeczke inaczej umieszczony żarnik niż ta świecąca bańka w xenonie, co powoduje że światło inaczej jest wysyłane do odbłyśnika, i inaczej pada na drogę.
Ogólnie chyba wszystkie mk4 na seryjnych lampach jakie widziałem na xenonie waliły mi po oczach. Ja włożyłem u siebie lampy z soczewką i (jak myśle) prawidłową przesłoną _/-- _/--
Bo widziałem i takie w mk3 _/ _/ takie już bardziej wala po oczach. Co do barwy, Najpierw zdecydowałem sie na 5000k, światło na moich soczewkach wpadało w niebieski kolor - miało być czysto białe. Po kilku jazdach próbnych w nocy, stwierdziłem że nie pasuje mi to - pobocze i to co na nim nie miało naturalnych barw, a takie"lodowe". Wymieniłem palniki na 4300k i jest duzo lepiej - cieplejsze barwy lepiej sie sprawdzają w nocy, a i za dnia nie rzuca sie w oczy światło, czyli jest "nieprzypałowe".
Jako ciekawostke dodam, że jak miałem założone 5000k, za dnia dałem światła na max w dół, to ludzie mrugali mi , bo nie widać było że mam wogule zapalone światła mijania..
Co do lamp, jestem bardzo niezadowolony z moich soczewek (FK) - porażka...
Ogólnie chyba wszystkie mk4 na seryjnych lampach jakie widziałem na xenonie waliły mi po oczach. Ja włożyłem u siebie lampy z soczewką i (jak myśle) prawidłową przesłoną _/-- _/--
Bo widziałem i takie w mk3 _/ _/ takie już bardziej wala po oczach. Co do barwy, Najpierw zdecydowałem sie na 5000k, światło na moich soczewkach wpadało w niebieski kolor - miało być czysto białe. Po kilku jazdach próbnych w nocy, stwierdziłem że nie pasuje mi to - pobocze i to co na nim nie miało naturalnych barw, a takie"lodowe". Wymieniłem palniki na 4300k i jest duzo lepiej - cieplejsze barwy lepiej sie sprawdzają w nocy, a i za dnia nie rzuca sie w oczy światło, czyli jest "nieprzypałowe".
Jako ciekawostke dodam, że jak miałem założone 5000k, za dnia dałem światła na max w dół, to ludzie mrugali mi , bo nie widać było że mam wogule zapalone światła mijania..
Co do lamp, jestem bardzo niezadowolony z moich soczewek (FK) - porażka...
Ja jako posiadacz "xenonów" już wiem , że to porażka.
Ściągałem kiedyś takie zestawy z Chin na handel to przy okazji sobie założyłem BI-XENON 6000K. Wszystkie te zestawy to straszna lipa bo prawie 80% zestawów się spaliło po pierwszych paru miesiącach, żarniki po krótkim czasie zaczynają świecić coraz bardziej na niebiesko (o oślepianiu pisać chyba nie muszę), nie wszystkie ale większość zakłóca radio a do tego gwarancja na zestawy z allegro to pic. Każdy będzie ci wciskał, że źle zostały zamontowane itp.
Szkoda kasy. Lepiej zainwestować w nową lampę i dobre żarówki.
Ściągałem kiedyś takie zestawy z Chin na handel to przy okazji sobie założyłem BI-XENON 6000K. Wszystkie te zestawy to straszna lipa bo prawie 80% zestawów się spaliło po pierwszych paru miesiącach, żarniki po krótkim czasie zaczynają świecić coraz bardziej na niebiesko (o oślepianiu pisać chyba nie muszę), nie wszystkie ale większość zakłóca radio a do tego gwarancja na zestawy z allegro to pic. Każdy będzie ci wciskał, że źle zostały zamontowane itp.
Szkoda kasy. Lepiej zainwestować w nową lampę i dobre żarówki.
magbet,
Po prawie rocznym użytkowaniu zamienników lamp (ori nie ma soczewek) z xenonem, zgadzam sie z tobą. Koszt całej instalacji, jaką zrobiłem (nowe lampy, spryski na reflektory, xenon) wyrównał się z kosztem zakupu nówek ori helli. Długie by świeciły jak powinny, a na mijania było by co najmniej podobnie. Jak bym miał ponownie wybierać, nie pakował bym się w to.
Po prawie rocznym użytkowaniu zamienników lamp (ori nie ma soczewek) z xenonem, zgadzam sie z tobą. Koszt całej instalacji, jaką zrobiłem (nowe lampy, spryski na reflektory, xenon) wyrównał się z kosztem zakupu nówek ori helli. Długie by świeciły jak powinny, a na mijania było by co najmniej podobnie. Jak bym miał ponownie wybierać, nie pakował bym się w to.
kolego, Kodeks Drogowy wymaga abys w aucie wyposazonym w zarniki xenonowe mial spryskiwacze badz wycieraczki reflektorow oraz uklad samopoziomowania.:SokóŁ:. pisze:spryski na reflektory??? nie rozumiem czy to tez będę musiał raczej kupić??? jak założę zestaw ksenonów
Spryskiwacza i uklady samopoziomowania robi np. Hella, mozna kupic w necie gotowe zestawy.
jesli nie masz tego w aucie a zalozysz xenony to:
1. auto jest niesprawne (brak homologacji oraz wymaganego wyposazenia)
2. nie powinno przejsc przegladu okresowego na stacji diagnostycznej
3. Policja moze ( i tak zrobi) zatrzymac dowod rejestracyjny
4. w razie jakies stluczki Ubezpieczalnia moze (i tak raczej zrobi) odmowic wyplaty odszkodowania lub scedowac ten obowiazek na Ciebie pomimo wykupionego OC (w regulaminie polisy jest zapis o ograniczeniu odpowiedzialnosci TU w razie poruszania sie m.in. niesprawnym autem)
to sa podstawowe sprawy i chyba jestes tego swiadom? czy po prostu masz pomysl na zalozenie xenonow bo cala wies juz ma? bez urazy....
.:SokóŁ:.,
witaj z allegro naprawdę moge Ci polecić te xenony:
http://allegro.pl/item560361705_hid_xen ... 8000k.html
Ja zamówiłem już chyba 4 zestawy takie - jedne mam u siebie w golfie- 8000K. Żarniki te nie rozpraszają światła(jak to niektóre alaxenony) i po założeniu ich nikogo nie będziesz oślepiał( pod warunkiem że ustawisz je na optymalnej wysokości )Założyłem je też do staruszka audi a6(soczewka)- swiecą jakby bielszym światłem w porównaniu z moim golfem. Ale i tak jest o wiele lepsze światło niż na oryginalnych żarówkach
witaj z allegro naprawdę moge Ci polecić te xenony:
http://allegro.pl/item560361705_hid_xen ... 8000k.html
Ja zamówiłem już chyba 4 zestawy takie - jedne mam u siebie w golfie- 8000K. Żarniki te nie rozpraszają światła(jak to niektóre alaxenony) i po założeniu ich nikogo nie będziesz oślepiał( pod warunkiem że ustawisz je na optymalnej wysokości )Założyłem je też do staruszka audi a6(soczewka)- swiecą jakby bielszym światłem w porównaniu z moim golfem. Ale i tak jest o wiele lepsze światło niż na oryginalnych żarówkach
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1807202#1807202&sid=b9f6c47b4a768b891e3f6cf57ab0d82c]Zobacz moje cudo[/url]
- damianp
- Bora Power
- Kontakt:
....
W temacie Xenonów warto zobaczyć odcinek programy Polska Jazda z TVN Turbo,
Ja osobiście mam Bixenon (barwa 6000K)
http://moto.allegro.pl/item551861058_hi ... n_wwa.html
Osobiście nie polecam montowania Xenonów o barwie większej niż 6000k w zwykłych lampach(światło wydaje sie być niebieskie), optymalnym rozwiązaniem jest barwa 5000K lub też 4300K( światło braktycznie białe)
Ja osobiście mam Bixenon (barwa 6000K)
http://moto.allegro.pl/item551861058_hi ... n_wwa.html
Osobiście nie polecam montowania Xenonów o barwie większej niż 6000k w zwykłych lampach(światło wydaje sie być niebieskie), optymalnym rozwiązaniem jest barwa 5000K lub też 4300K( światło braktycznie białe)
Mój Borowik V5 zapraszam=>
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2693322#2693322
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2693322#2693322