Kolizja z krawężnikiem :((

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » pn lut 23, 2009 11:01

j4s1u pisze:no chyba tak... mam mozliwosc kupienia zawieszenia od gti ... w promocji ale wiadomo belka itp... wacham sie... szkoda mi alu... musze sie mocno zastanowic.
Znaczy wszystko razem a nie samą zwrotnicę, która jak piszesz może być może być uszkodzona?
j4s1u pisze:z tego mk2 mam zwrotnice z piasta... wykrecilem dzis ta po "wypadku" dalem ta z mk2... opuscilem lewarek i kolo jest proste.
Jak tak to faktycznie masz dylemat. Ze nie wspomnę, że amorek także mógł ucierpieć, choć tego na oko nie widać

JaroW

arwam

Post autor: arwam » pn lut 23, 2009 11:06

arwam, co masz na myśli? Czy to co nazywamy piastą, czy to kiedy koło jest w plusie , a kiedy w minusie, czy też ew. coś innego? Daj znać, a ja jutro odpowiem na twoje pytanie, bo nie będę miał wcześniej możliwości
Zwrotnica to jest zestaw piasta ŁOŻYSKA ( nie koła) i AMORTYZATOR
A mi chodziło o piastę właśnie łożyska czyli to co wy nazwaliście zwrotnicą

j4s1u
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: j4s1u » pn lut 23, 2009 11:26

zwrotnica od mk3 1.8 gt bez abs :( teraz mam dylemat kuzyn ma ale bez abs-u wiec bedzie mi sie palila kontrolka... jak narazie brak $$$ wiec chyba bede zmuszony pojezdzic chwilke... wlasnie na tej czesci. W planach mam wstawienie zawieszenia i nowych alu od mojego kumpla... :okej: wiec tylko czekac na przypływ $ i jazda

pozdro VW maniacy.

edit. Czy bedzie pasowala zwrotnica od mk2 lub mk3 1.8GT jakie ewentualnie byly by roznice?? zaciski hamulca?
Ostatnio zmieniony wt lut 24, 2009 09:17 przez j4s1u, łącznie zmieniany 5 razy.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » wt lut 24, 2009 22:55

j4s1u pisze:edit. Czy bedzie pasowala zwrotnica od mk2 lub mk3 1.8GT jakie ewentualnie byly by roznice?? zaciski hamulca?
Jakie były hamulce w tym mk2, ew. jaki był tam silnik, bo to może być istotne? Jak się dorwę do kompa z Etką na, którym ona działa to dam znać. Mam nadzieję jednak, że ktoś coś podrzuci wcześniej. U mnie Etka nie robi bo... lapek.
arwam pisze:Zwrotnica to jest zestaw piasta ŁOŻYSKA ( nie koła) i AMORTYZATOR
Wybacz arwam, ale dalej nie rozumiem co w cytowanej przez Ciebie mojej wypowiedzi uważasz za gafę. Szkołę kończyłem niezłą i jak chcesz to możemy sobie na PW wyjaśnić co nas poróżniło. Mażemy także tu jak uważasz, że nasza dyskusja komuś się przyda poza nami, aby w przyszłości nie było nieporozumień z powodu nieprawidłowego nazewnictwa podzespołów.
:pub:

JaroW

arwam

Post autor: arwam » śr lut 25, 2009 10:34

Jarowo pisze:
j4s1u pisze:edit. Czy bedzie pasowala zwrotnica od mk2 lub mk3 1.8GT jakie ewentualnie byly by roznice?? zaciski hamulca?
Jakie były hamulce w tym mk2, ew. jaki był tam silnik, bo to może być istotne? Jak się dorwę do kompa z Etką na, którym ona działa to dam znać. Mam nadzieję jednak, że ktoś coś podrzuci wcześniej. U mnie Etka nie robi bo... lapek.
arwam pisze:Zwrotnica to jest zestaw piasta ŁOŻYSKA ( nie koła) i AMORTYZATOR
Wybacz arwam, ale dalej nie rozumiem co w cytowanej przez Ciebie mojej wypowiedzi uważasz za gafę. Szkołę kończyłem niezłą i jak chcesz to możemy sobie na PW wyjaśnić co nas poróżniło. Mażemy także tu jak uważasz, że nasza dyskusja komuś się przyda poza nami, aby w przyszłości nie było nieporozumień z powodu nieprawidłowego nazewnictwa podzespołów.
:pub:
po prostu mi chodziło o piastę łożyska koła jezdnego a nie piastę koła.
a zwrotnicęw tego typu zawieszeniach z punktu technicznego stanowi zespół amortyzatora i piasty łożyska
A ty zrozumiałeś że mi chodzi o piastę koła ( czyli o część do której sie koło przykręca) choć ja też się nie potrzebnie trochę u niosłem za co przepraszam
A w omawianym przypadku ugięciu uległo mocowanie piasty łożyska do amortyzatora

[ Dodano: 25 Lut 2009 09:37 ]
ja porostu częściej używam słownictwa technicznego niż potocznego bo potocznie dużo osób nazywa tą część właśnie zwrotnicą i stąd całe nie porozumienie.
poprostu chodziło nam o tą samą część a z powodu różnego nazewnictwa się nie zrozumieliśmy

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » śr lut 25, 2009 11:10

arwam pisze:po prostu mi chodziło o piastę łożyska koła jezdnego a nie piastę koła.
a zwrotnicęw tego typu zawieszeniach z punktu technicznego stanowi zespół amortyzatora i piasty łożyska
A ty zrozumiałeś że mi chodzi o piastę koła ( czyli o część do której sie koło przykręca) choć ja też się nie potrzebnie trochę u niosłem za co przepraszam
To wyjaśnia sprawę, ja faktycznie przez słowo piasta rozumiem w tym wypadku piastę koła, a zwrotnica to zwrotnica czyli część połączona z amortyzatorem i wahaczem w której na łożyskach osadzona jest piasta (koła).
Nie ma w ogóle problemu.
Nie masz dostępu do Etki aby popatrzyć jak to jest z tymi zwrotnicami dla kolegi j4s1u? Jestem na razie uwiązany do lapka i trzyma mnie rozdzielczość matrycy i niestety nie mogę mu pomóc i dać jakieś pewne wskazówki. Teoretycznie powinno się dać to pożenić bo tak na oko to mk2 i mk3 mają podobne zawieszenia. Ale na oko to wiesz ci się stało :).
Ostatnio zmieniony śr lut 25, 2009 11:11 przez Jarowo, łącznie zmieniany 1 raz.

JaroW

arwam

Post autor: arwam » śr lut 25, 2009 11:34

Jarowo pisze:
arwam pisze:po prostu mi chodziło o piastę łożyska koła jezdnego a nie piastę koła.
To wyjaśnia sprawę, ja faktycznie przez słowo piasta rozumiem w tym wypadku piastę koła, a zwrotnica to zwrotnica czyli część połączona z amortyzatorem i wahaczem w której na łożyskach osadzona jest piasta (koła).
Nie ma w ogóle problemu.
Nie masz dostępu do Etki aby popatrzyć jak to jest z tymi zwrotnicami dla kolegi j4s1u? Jestem na razie uwiązany do lapka i trzyma mnie rozdzielczość matrycy i niestety nie mogę mu pomóc i dać jakieś pewne wskazówki. Teoretycznie powinno się dać to pożenić bo tak na oko to mk2 i mk3 mają podobne zawieszenia. Ale na oko to wiesz ci się stało :).
Etkę mam pobraną ale niestety nie da się uruchomić

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » śr lut 25, 2009 11:45

Ja mam jakąś i nawet robiła, ale na lapku jest kiszka. Dalej nie drążmy tematu bo zbliżamy się do pkt 15 regulaminu, z którym się z konieczności oswajam.

JaroW

j4s1u
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: j4s1u » pt lut 27, 2009 09:22

Witam dziekuje wszystkim za pomoc w usowaniu uwari ^^ Gofer jezdzi pomogla wymiana zwrotnicy (brak abs-chwilowy) autko jezdzi i ma sie dobrze... czeka mnie jeszcze kikla napraw... ale to z czasem. Pozdro :bajer:

Zamykam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”