pompowtryski / pompowtryskiwacze AL vs ???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
pompowtryski / pompowtryskiwacze AL vs ???
Witam
Chcialbym kupic pompowtryski 038130073AL nowe ,,jako ze jest trudno o takie w dobrej cenie zastanawiam sie czy nie wystarczyly by inne .....????
celuje w moc ok 200 km
jakie ewentualnie polecilibyscie inne slabsze i do jakiej mocy starczaja ???
jezeli ktos kupowal lub ma namiary na nowe Al w dobrej cenie to prosze o info ...
pozdrawiam
Chcialbym kupic pompowtryski 038130073AL nowe ,,jako ze jest trudno o takie w dobrej cenie zastanawiam sie czy nie wystarczyly by inne .....????
celuje w moc ok 200 km
jakie ewentualnie polecilibyscie inne slabsze i do jakiej mocy starczaja ???
jezeli ktos kupowal lub ma namiary na nowe Al w dobrej cenie to prosze o info ...
pozdrawiam
twardy82, jest mozliwość przerobienia pompowtrysków podobnie jek wtrysków do TDI VP
wymieniasz koncówke na wydajniejszą
znajomy tak ma zrobione, wstawił do pompek ATD końcówki o wydajności takiej jak AL
producent końcówek włoski FIRAD - auto dostału koksu i powera takiego że Masters musiał korygowac soft
, zrobiło juz ponad 40 tys km w prawie 3 lata i wszystko jest OK
wymiane i regulację robił zakład w Nadarzynie - koszt wymiany 2xdroższy niz we wtryskach 2 - spręzynowych bo 100 PLN od sztuki
jeśli byłoby zapotrzebowanie to moge zrobić seryjną produkcję
byc moze znajda się osoby które chciałyby sobie zregenerować pompki a przy okazji zwiekszyć potencjał 
kosztu końcówek nie podam teraz ale moge dla Ciebie rozeznac temat....
wydaje mi się że bedzie juz coraz mniej dobrych ALek na rynku a i starsze modele mają niedomagające pompki wiec koszty regeneracji / wyminay rzędu 1200 PLN chyba byłyby konkurencyjne do uzywek ?
wymieniasz koncówke na wydajniejszą

producent końcówek włoski FIRAD - auto dostału koksu i powera takiego że Masters musiał korygowac soft

wymiane i regulację robił zakład w Nadarzynie - koszt wymiany 2xdroższy niz we wtryskach 2 - spręzynowych bo 100 PLN od sztuki
jeśli byłoby zapotrzebowanie to moge zrobić seryjną produkcję

kosztu końcówek nie podam teraz ale moge dla Ciebie rozeznac temat....
wydaje mi się że bedzie juz coraz mniej dobrych ALek na rynku a i starsze modele mają niedomagające pompki wiec koszty regeneracji / wyminay rzędu 1200 PLN chyba byłyby konkurencyjne do uzywek ?
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 12:48 przez cowboy, łącznie zmieniany 2 razy.
zrobię to w nadchodzącym tygodniu..mahoo pisze:myślę że więcej ludzi rozgląda się za AL'kami, więc rozpoznaj temat w miarę możliwości
w przypadku pompowtrysków raczej na 99% bedzie to regeneracja przysłanych do mnie pompek..
w sumie pompowtrysk to żadne halo, tez ma końcówke jak zwykły wtrysk z TDI na pompie

jednak jak widac no powyższej fotce wiecej elementów które można źle poskładac

- Turbonalepa
- Ma gadane
- Kontakt:
mahoo pisze:więc rozpoznaj temat w miarę możliwości
Turbonalepa pisze:(jaka kasa za zrobienie 4 szt. pompek), bo ja mam AJM'a i też mnie interesuje zrobienie ich na "większe".
Turbonalepa, mahoo, aiv,aiv pisze:I mnie rowniez to interesuje :]
Panowie cena na dzis to około 1100 PLN
cena obejmuje wymianę końcówek w przesłanych do mnie pompowtryskach.
stockowo silnik 101KM ma np otworki 0,150mm, a te końcówki FIRAD które ja proponuję mają dziury 0,195mm, czyli takie jak w pompkach w silnikach ASZ i ARL o oznaczeniu AL
ponieważ trzeba to zamawiać (wstępnie około 3 tygodni), to proszę o decyzję
kto chce być królikiem doświadczalnym ? dla pierwszej osoby rabat i koszt 1000 PLN

od razu mówię nie bardzo znam się na PD więc trzeba sobie we własnym zakresie zorganizować wymianę i adaptację pompek... moze okazać się że będzie tak dużo powera, że będzie konieczny remap ECU... trzeba to przetestować

Ostatnio zmieniony wt mar 03, 2009 09:22 przez cowboy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
cowboy pisze:mahoo pisze:więc rozpoznaj temat w miarę możliwościTurbonalepa pisze:(jaka kasa za zrobienie 4 szt. pompek), bo ja mam AJM'a i też mnie interesuje zrobienie ich na "większe".Turbonalepa, mahoo, aiv,aiv pisze:I mnie rowniez to interesuje :]
Panowie cena na dzis to około 1100 PLN
cena obejmuje wymianę końcówek w przesłanych do mnie pompowtryskach.
stockowo silnik 101KM ma np otworki 0,150mm, a te końcówki FIRAD które ja proponuję mają dziury 0,195mm, czyli takie jak w pompkach w silnikach ASZ i ARL o oznaczeniu AL
ponieważ trzeba to zamawiać (wstępnie około 3 tygodni), to proszę o decyzję
kto chce być królikiem doświadczalnym ? dla pierwszej osoby rabat i koszt 1000 PLN
od razu mówię nie bardzo znam się na PD więc trzeba sobie we własnym zakresie zorganizować wymianę i adaptację pompek... moze okazać się że będzie tak dużo powera, że będzie konieczny remap ECU... trzeba to przetestować
remap będzie konieczny, bo zmieni się BIP i w tym różni się PD od VP.
cena 1200zł nie jest mocno atrakcyjna, ale tak jak mówisz - coraz mniej dobrych AL-ek na rynku. Druga sprawa że pompka do zmiany końcówki musi być sprawna.
pozdr
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 10:34 przez mirass, łącznie zmieniany 1 raz.
www.vagtune.pl tel. 502730289
no widzisz, ja sie tam nie znammirass pisze:remap będzie konieczny, bo zmieni się BIP i w tym różni się PD od VP.

cena jest 1100, a w ramach promocji 1000mirass pisze:cena 1200zł nie jest mocno atrakcyjna, ale tak jak mówisz - coraz mniej dobrych AL-ek na rynku

no własnie jak ktoś ma słabszego PDeka z małym przebiegiem i ma pewne pompki, to jak chce podnieść moc to moze być interesująca sprawa, bo ilość tych sprawnych AL-ek jest ograniczona na rynkumirass pisze:pompka do zmiany końcówki musi być sprawna
pierwsza z brzegu aukcja
http://moto.allegro.pl/item549076640_po ... _seat.html
350 PLN za sztuke co daje 1400 za komplet uzywek w niewiadomo jakim stanie - jest róznica

-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
sorki..ceny nie doczytałemcowboy pisze:no widzisz, ja sie tam nie znammirass pisze:remap będzie konieczny, bo zmieni się BIP i w tym różni się PD od VP.wiem że robi się adaptację jak się zakłada inne pompki..
cena jest 1100, a w ramach promocji 1000mirass pisze:cena 1200zł nie jest mocno atrakcyjna, ale tak jak mówisz - coraz mniej dobrych AL-ek na rynkuczy jest atrakcyjna to się okaże...
no własnie jak ktoś ma słabszego PDeka z małym przebiegiem i ma pewne pompki, to jak chce podnieść moc to moze być interesująca sprawa, bo ilość tych sprawnych AL-ek jest ograniczona na rynkumirass pisze:pompka do zmiany końcówki musi być sprawna
pierwsza z brzegu aukcja
http://moto.allegro.pl/item549076640_po ... _seat.html
350 PLN za sztuke co daje 1400 za komplet uzywek w niewiadomo jakim stanie - jest róznica
co do tych pompek już po zdjęciu widzę ze są sprzed 2003 roku, więc z 200 tys. km mają nalatane a z takim już loteria fantowa
czekam na wyniki prac

www.vagtune.pl tel. 502730289
cena jest taka niska bo końcówki FIRAD, gdyby to był BOSCH to cena byłaby 2x wyższamirass pisze:sorki..ceny nie doczytałem

ale jak napisałem sprawdzone są w boju i skoro u kolegi jezdzą prawie 3 lata to myślę ze powinno to wypalić..
zobaczymy jak to wygląda w porównaniu do AL.... zawsze ktoś pierwszy musi zrobić testyczekam na wyniki prac

może się ktoś zdecyduje, kto od razu będzie robił auto u jakiegoś tunera, wtedy warto shamować serie + remap, potem przysłać pompki do mnie i shamować ponownie serie + remap
dla pierwszego śmiałka promocja 1000 PLN ale tak jak mówie musze dopiero zorganizować te FIRADy

- Turbonalepa
- Ma gadane
- Kontakt:
Czyli co, znaczy, że jak mam swoje po 3xx kkm albo 4xx kkm to nie startować z wymianą (na jednym garze mam BIP'a powyżej 30) i są jakieś niedomagania z odpalaniem (najprawdopodobniej oringi na pompkach) a jeżeli nawet zaryzykuje to dam rade sam je spowrotem założyć i się dokulać do mirass'a na remap??
Z tym dokulaniem chodzi mi czy da się je założyć i ustawić i jakoś jechać, czy laweta i remap bo se moge przelotowy układ korbowo-tłokowy przez przypadek zafundować??
Z tym dokulaniem chodzi mi czy da się je założyć i ustawić i jakoś jechać, czy laweta i remap bo se moge przelotowy układ korbowo-tłokowy przez przypadek zafundować??

Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 16:48 przez Turbonalepa, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyszczenie nastawników, czyszczenie turbin VNT, diagnoza VAG, ustawienie kąta wtrysku, korekta liczników, itp. itd.:
Turbonalepa - tel. 602859936, GG 1549145
Turbonalepa - tel. 602859936, GG 1549145
no własnie w takich chyba trzeba wymienić końcówke, przecież co się najwięcej zużywa ? własnie końcówka rozpylacza a więc owtorki i wyklepuje się iglicaTurbonalepa pisze:Czyli co, znaczy, że jak mam swoje po 3xx kkm albo 4xx kkm to nie startować z wymianą (na jednym garze mam BIP'a powyżej 30) i są jakieś niedomagania z odpalaniem (najprawdopodobniej oringi na pompkach)
przycierająca się iglica może powodowac wydłuzenie BIP

http://www.boschautoparts.co.uk/pdf/3-934584-41-1.pdf
moim zdaniem powinno banglać, oznacz sobie kolejność pompek i bedzie dobrze..Turbonalepa pisze:jeżeli nawet zaryzykuje to dam rade sam je spowrotem założyć i się dokulać do mirass'a na remap??
jeżeli załozy się na serię to powinno byc dobrze, jesli jednak masz juz chiptuning to moze byc naprawde dużo koksu i remap konieczny a jazda muskając gaz

Turbonalepa, słuchaj nie miałem wiekszej styczności z PDekami ale jutro może podjade do Bogdana to pogadam z nim dokładnie na ten temat.. wiem że ma stanowisko do testowania pompek (siedzi tam czapka z PD), zagadam co tam robi : pewnie czysći, wymienia oringi itp..
nie chce wciskać kitu ale tak jak mówie taki setup juz hula

postaram się wkrótce zebrać więcej informacji, fajnie byłoby żeby ktoś to potestował i napisał swoje wrażenia z pełną diagnostyka i hamownią przed i po...
cowboy, dzięki za głębsze info
jednak jeśli chodzi o testowanie czegoś takiego, wydaje mi się że powinien się tego podjąć któryś z tunerów, lub ktoś mieszkający blisko tunera, co prawda wkrótce mam zamiar zmienić turbo i zrobić program (najlepiej za jedną wizytą), ale z pompkami mi się nie spieszy, i tak najpierw musiałbym się uporać z FMIC'kiem więc nie widzę za bardzo sensu żeby z tego powodu zostawiać auto na parę dni 60km od domu, bo tyle mam do Aligatora, do Compsportu B-B w sumie też coś podobnego
może takie rozwiązanie też ma sens:
ewent. przyjmujesz zaliczkę, kupujesz używki od AJM/ATD/itp, przerabiasz/regenerujesz, sprzedajesz gotowe, ewent. przyjmujesz stare po demontażu w rozliczeniu

jednak jeśli chodzi o testowanie czegoś takiego, wydaje mi się że powinien się tego podjąć któryś z tunerów, lub ktoś mieszkający blisko tunera, co prawda wkrótce mam zamiar zmienić turbo i zrobić program (najlepiej za jedną wizytą), ale z pompkami mi się nie spieszy, i tak najpierw musiałbym się uporać z FMIC'kiem więc nie widzę za bardzo sensu żeby z tego powodu zostawiać auto na parę dni 60km od domu, bo tyle mam do Aligatora, do Compsportu B-B w sumie też coś podobnego

może takie rozwiązanie też ma sens:
ewent. przyjmujesz zaliczkę, kupujesz używki od AJM/ATD/itp, przerabiasz/regenerujesz, sprzedajesz gotowe, ewent. przyjmujesz stare po demontażu w rozliczeniu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2219443 - mój kopciuch @168KM/402Nm Dynosoft