słabe hamulce, klocki nie dociskaja cala powierzchnia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
słabe hamulce, klocki nie dociskaja cala powierzchnia
Witam!
Jakies 2 miesiace temu wymienialem klcki hamulcowe, od tego momentu hamulce sa duzo slabsze a zrobilem juz jakies 2 tys km..... zauywazylem ze klocki nie dociskaja tarcz cala powierzchnia, na kazdej z tarcz przy brzegach widac ok 5mm grubosci oasadu z rdzy.... Czy to moze byc przyczyna? Co zrobic zeby klocki dociskaly cala powierzchnia? A moze musza sie jeszcze dotrzec?
Jakies 2 miesiace temu wymienialem klcki hamulcowe, od tego momentu hamulce sa duzo slabsze a zrobilem juz jakies 2 tys km..... zauywazylem ze klocki nie dociskaja tarcz cala powierzchnia, na kazdej z tarcz przy brzegach widac ok 5mm grubosci oasadu z rdzy.... Czy to moze byc przyczyna? Co zrobic zeby klocki dociskaly cala powierzchnia? A moze musza sie jeszcze dotrzec?
-
- Mały gagatek
teraz żeby było dobrze należy przetoczyć lub wymienić tarcze i przeszlifować klocki bo pewno już posiadają oznaki że nie pracują całą powierzchnią.
można domowym sposobem dotrzeć klocki do powierzchni tarcz na papierze ściernym czy betonie ale jest to dośćtrudne.Ja akurat w ten sposób przyśpieszyłem wzajemne ułożenie klocek tarcza.
można domowym sposobem dotrzeć klocki do powierzchni tarcz na papierze ściernym czy betonie ale jest to dośćtrudne.Ja akurat w ten sposób przyśpieszyłem wzajemne ułożenie klocek tarcza.
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 18:08 przez cyrulinski, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja te mam u siebie taki problem pisalem juz o tym na forum uzyskalem taka odpiwiedz...
ogolnie trzeba przeczyscic zaciski zeby dobrze odbijaly bo mozliwe ze Ci sie zapiekly... a moze malowales je na jakis kolor farba?Paweł Marek pisze:Miałem to samo, przy okazji regeneracji zacisków zmienłem śróby prowadzące - problem zniknął. Przy następnej zmianie tarcz kup sobie komplet śrób do zacisków (2x30 zeta dobrej frmy)
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=218792]Moi poprzednicy :)[/url]
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=274596]Aktualny Golfik :)[/url]
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=274596]Aktualny Golfik :)[/url]
[/quote] jakiej firmy te klocki włożyłeś?[/quote]
TRW.....
A jest szansa ze z czasem klocki dostosuja sie do powierzchni tarczy? I czy bedzie to dlugo trwalo? Wczoraj z 10 razy zahamowalem na "szlak" przy predkosci ok. 60 - 80 km/h..... I po tym hamulce zaczely lepiej hamowac..... z klockow szedl lekki dymek
TRW.....
A jest szansa ze z czasem klocki dostosuja sie do powierzchni tarczy? I czy bedzie to dlugo trwalo? Wczoraj z 10 razy zahamowalem na "szlak" przy predkosci ok. 60 - 80 km/h..... I po tym hamulce zaczely lepiej hamowac..... z klockow szedl lekki dymek
u mnie w mk4 wymieniałem ostatnio caluśki komplet tarcze + klocki przód i tył... Jak wyjechało auto z warsztatu to myślałem że ich opierdole od razu... przy prędkości 30km/h droga hamowania była chyba z 200m NIC NIE HAMOWAŁO !! Dopiero po paru mocniejszych "dotarciach" z prędkości pow. 100km/h wszystko wróciło do normy i teraz normalnie żylety
-
- Mały gagatek
jakiej firmy te klocki włożyłeś?[/quote]aros87 pisze:
TRW.....
A jest szansa ze z czasem klocki dostosuja sie do powierzchni tarczy? I czy bedzie to dlugo trwalo? Wczoraj z 10 razy zahamowalem na "szlak" przy predkosci ok. 60 - 80 km/h..... I po tym hamulce zaczely lepiej hamowac..... z klockow szedl lekki dymek [/quote]
Jest to metoda na szybsze dotarcie sie klocków jednak może teżpotrwać no ale...nie musisz rozbierać.