ArturSkarland pisze:Ja też chce z lpg więc 5mm max grubość?
ja miałem pod ręką płytę stalową 6 mm i z takiej zrobiłem, ale później musiałem:
*szlifować minimalnie podstawę pokrywy gaźnika (ten element,do którego przychodzi filtr powietrza)
*szlifować jego górę (wystające elementy)
*wyciąć wzmocnienie maski
Myślę,że spokojnie można zastosować płytę 5mm , lub nawet 4mm
ArturSkarland pisze:Na jakiej zasadzie?
miałem nieszczelność między innymi w miejscu,gdzie w kryzę miałem wpuszczone łby śrub do kolektora (stożkowy łeb, 4 śruby M6 ).
Silnik pracowal na benzynie, dezodorantem psikałem poniżej zasysu powietrza , na podstawę gaźnika - jeśli wzrastają obroty-jest nieszczelność i ssie lewe powietrze:(
Zdjęcia przedstawiające mój montaż w silniku 1600 EZ :
ciasno :
widok ogólny bez pokrywy,podstawa pokrywy gaźnika nie jest współosiowa z gaźnikiem! :
całość:
dolot seria,by na co dzień było cicho, a jak się da w palnik to i tak słychać
Tymczasowe miejsce ssania (oryginał z F 125p , działa również na gazie (jak jest zimny zalewa go gazem> gaśnie jak się otworzy ssanie >więcej powietrza>wyższe obroty !!! oczywiście im cieplejszy silnik,należy przymknąć ssanie> uboga mieszanka na ciepłym silniku !!!
Mój gaźnik ma luz na osi 1-szej przepustnicy, więc by trzymał bieg jałowy (trzyma 900-1000) potrzebna była dodatkowa sprężyna i wyregulowanie śrubą wolnych obrotów.
Porównanie średnic gaźników ; środkowe foto porównanie powierzchni kryz,jeszcze przed dopasowaniem ; kryza w trakcie dopasowywania > wiórki odkurzone i kolektor zatkany papierem.
niezbędne było podniesienie ogranicznika skoku pedału,by nie wyrwać czegoś
Frez ( nacięty piłką do metalu,by szybciej się wgryzał i nie zalepiał alu) + otwornica do wstępnego wycięcia kryzy+ dokończenie pilnikiem
wymiary kryzy,ale mierzone od kartonika,więc nie ma ideału w wymiarach
Za jakiś miesiąc , już na setupie letnim (opony) powinien się pojawić wykres z hamowni (mam przed zmianą) i raport spalania na Weberze
*** Mój golfik to ten czerwony STA 1E05 z Twojego podpisu, z Pod zamku Krzyż Topór, jest częściowo zasłonięty przez logo vwgolf.pl :PP