Głośna praca silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Głośna praca silnika
Panowie , pisałem już o tym ale napiszę jeszcze raz bo mam poważny problem.Mianowicie,silnik AHF110km orgin.przebieg 195000tyś.jak jest zimny jest cicho ok.jak rozgrzany pracuje trochę głośniej tak jakby lekko stukowa praca a jak go ostro przelece to jest głośniej.Oleju nie bierze,rozrząd idealnie,wtryski nowe ustawione,olej półsyntetik castrol,cisnienie na tłokach równe wszystkie parametry wskazują książkowo.Niektórzy mechanicy sądzą że jest ok. ale w porównaniu do innych jest głośniejszy.Proszę o pomoc.
vwgolf
Re: Głośna praca silnika
rozwiązałeś już może ten problem?? bo u mnie jest tak samo w TDI AJM. Troche to denerwujezbych pisze:Panowie , pisałem już o tym ale napiszę jeszcze raz bo mam poważny problem.Mianowicie,silnik AHF110km orgin.przebieg 195000tyś.jak jest zimny jest cicho ok.jak rozgrzany pracuje trochę głośniej tak jakby lekko stukowa praca a jak go ostro przelece to jest głośniej.Oleju nie bierze,rozrząd idealnie,wtryski nowe ustawione,olej półsyntetik castrol,cisnienie na tłokach równe wszystkie parametry wskazują książkowo.Niektórzy mechanicy sądzą że jest ok. ale w porównaniu do innych jest głośniejszy.Proszę o pomoc.
kąt wtrysku
Ja mialem problem z głośna praca w AFN i padl zaworek strujacy kątem wtrysku. Silnik byl bardzo glośny ale nie bylo różnicy między ciepłym czy zimnym silnikiem. Sprawdz kat wtrysku.
Zaworek znajdowal sie pompie paliwa.
Zaworek znajdowal sie pompie paliwa.
-
- Nowicjusz
to jaki masz silnika na pompkach czy pompie???.rutra210983 pisze:krzys887 mam takie pytanie a jak padl Ci ten zaworek to wyskoczylo to na wagu? bo ja mam w domu 2 golfy TDI i ostatnio wyczytalem na forum ze te na pompie sa cichsze od tych na pompkach, a ja mam odwrotnie. ale wag nie wykazuje zadnego blendu za siadl tan zaworek.
na pompkach są cichsze.
-
- Nowicjusz
mam 2 TDI AXR na pompkach i ALH na pompie. skoro mowisz ze te na pompkach sa cichsze to wszystko sie zgadza, ale wczoraj czytalem na forum nie pamietam w tej chwili jaki to byl temat ale ktos twierdził ze te na pompie rotacyjnej sa cichsze. tez mi sie wydalo to troche dziwne bo te na pompowtryskach sa nowsze i wiadomo ze przy tworzeniu nowszego typu zasilania silnika firma pewnie brala pod uwage kulture pracy jednostki.
kąt wtrysku
Nie pamiętam juz czy VAG wyrzucil dokladnie ze ten zaworek jest walniety (nie bylem jeszcze wtedy bardzo wtajemniczony w diagnozowanie VAGiem) ale gdy mechanik podłaczyl golfika pod VAGa to wartość kąta wtrysku bardzo sie różniła od tej która powinna byc. Nie mowie ze na sto procent to wina tego zaworka u Cibie ale sprawdz kąt wtrysku na VAGu. U mnie to bylo przyczyną.