Problem spalanie
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Problem spalanie
Witam
Mam maly problem. Samochod oddalem tydzien temu do mechanika wymienil:
termostat
plyny
rozrzad-kompletny
olej+filtr
nie wymieniany byl filtr powietrza.
Przed wymiana spalal okolo 12-13l/100km w miescie przy krotkich odcinkach i dowalonym termostacie.
//Jazda wmiare dynamiczna , czasami po miescie sie pogoni
Teraz po krotkich przeliczeniach wychodzi okolo 16L !!!!
//Przy jezdzie na emeryta doslownie (50)
Jutro samochod bedzie podpiety pod VAG-a
Ale gdzie mozna szukac przyczyny ??
Czy filtr powietrza moze miec az tak duzy wplyw na spalanie ?
Czy moze cos poszlo i zwiekszylo sie spalanie....
Jakies wstepne sugestie ?
Mam maly problem. Samochod oddalem tydzien temu do mechanika wymienil:
termostat
plyny
rozrzad-kompletny
olej+filtr
nie wymieniany byl filtr powietrza.
Przed wymiana spalal okolo 12-13l/100km w miescie przy krotkich odcinkach i dowalonym termostacie.
//Jazda wmiare dynamiczna , czasami po miescie sie pogoni
Teraz po krotkich przeliczeniach wychodzi okolo 16L !!!!
//Przy jezdzie na emeryta doslownie (50)
Jutro samochod bedzie podpiety pod VAG-a
Ale gdzie mozna szukac przyczyny ??
Czy filtr powietrza moze miec az tak duzy wplyw na spalanie ?
Czy moze cos poszlo i zwiekszylo sie spalanie....
Jakies wstepne sugestie ?
- Rafalek114
- Forum Master
- Kontakt:
Hej,
I co było przyczyną takiego spalania?
Mam podobny problem, miałem spalanie na poziomie 12-13l, a ostatnia średnia z baku wyszedł mi 17l... chyba trochę dużo jak na ten silnik...
pozdr
I co było przyczyną takiego spalania?
Mam podobny problem, miałem spalanie na poziomie 12-13l, a ostatnia średnia z baku wyszedł mi 17l... chyba trochę dużo jak na ten silnik...
pozdr
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 22:31 przez reyko, łącznie zmieniany 1 raz.
Lewopasowym wolnojeźdźcą mówimy stanowcze nie
Digital Vantage Twój strategiczny partner w projektowaniu stron internetowych, rozwoju oprogramowania i rozwiązaniach IT.
Digital Vantage Twój strategiczny partner w projektowaniu stron internetowych, rozwoju oprogramowania i rozwiązaniach IT.
No właśnie w tym problem, że spalanie jest takie w tej chwili przy temperaturach mocno dodatnich (już na letnich oponach)... VAG nie pokazuje żadnych błędów. Przejadę się do mechanika, zobaczymy może coś znajdą.
PS. przy temperaturach zimowych spalanie było ok 14.
PS. przy temperaturach zimowych spalanie było ok 14.
Lewopasowym wolnojeźdźcą mówimy stanowcze nie
Powiem wam, ze jak czytam to co piszecie to mam wrazenie ze wszyscy macie cos nie tak z tymi silnikami
Ja przy moim MKIV 1.8T AGU mam w miescie spalanie 10,5l/100km... A uwierzcie, ze nie jezdze oszczednie jak narazie od roku najwiecej mialem 11,3l
//EDIT: Na trasie z Karpacza do Warszawy jak jechalem (czasem do 195kmh) wyszlo mi po dojechaniu 7,5l/100km.
Ja przy moim MKIV 1.8T AGU mam w miescie spalanie 10,5l/100km... A uwierzcie, ze nie jezdze oszczednie jak narazie od roku najwiecej mialem 11,3l
//EDIT: Na trasie z Karpacza do Warszawy jak jechalem (czasem do 195kmh) wyszlo mi po dojechaniu 7,5l/100km.
Ostatnio zmieniony pt kwie 16, 2010 08:22 przez swinkz, łącznie zmieniany 2 razy.