Ile kto wyciągnął z silnika AAZ

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
karol26
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: karol26 » wt lut 10, 2009 10:16

Witam, mam małe pytanie odnośnie silnika aaz a konkretnie pompy.Niestety jestem "szcześliwym"posiadaczem pompy eko czy warto zmieniać ja na pompę od SB czy ewentualnie da sie tą którą mam przerobić tak żeby wstawić do niej boost pina?
Chcę złożyć IC ale czy po założeniu go nie będe musiał zwiekszać ciśnienia doładowania normalnie mam ok 0.6 bara turbo Garett T2.
Czy do tego silnika mogę założyć chłodzenie turbiny z silnika SB?

Mam do sprzedania cała pompę od SB ale do regeneracji ,cena okazyjna,oraz turbo kkk k14 z kolektorem wylotowym.
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2009 10:18 przez karol26, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » wt lut 10, 2009 10:50

karol26 pisze:Witam, mam małe pytanie odnośnie silnika aaz a konkretnie pompy.Niestety jestem "szcześliwym"posiadaczem pompy eko czy warto zmieniać ja na pompę od SB czy ewentualnie da sie tą którą mam przerobić tak żeby wstawić do niej boost pina?
Oczywiście że warto ,można też ''przeżucić ''górę od pompy z LDA ale tu potrzeba trochę wprawy no i trzeba mieć tą górę z jakiejś pompy i tu będziesz miał problem bo niespotkałem się żeby ktoś sprzedawał samą górę pompy z LDA.Szybciej kupisz całą pompę.Pompa niekoniecznie musi być od SB ,może być od 1,9 td AAZ byle by miała LDA ,tylko w ori pompie od AAZ siedzi prosty boost pin a od SB masz ori stożkowy boost pin .Opcja ekonomiczna :szukasz padniętej lub uszkodzonej pompy od SB i przeżucasz górę z LDA.Ja kiedyś kupiłem dobrą (przynajmniej tak pisał sprzedający )pompę od SB za 80zł ,leży u mnie do dziś bo kupiłem ją dla boost pina ,niestety nieskorzystałem bo boost pin okazał się mieć średnicę 11mm a w 1,9 TD AAZ jest 12mm

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
karol26
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: karol26 » wt lut 10, 2009 12:36

Tak sie składa że mam w domu 2 pompy od SB :D tylko że jedna jest prawdopodobnie do regenrecji,druga powinna śmigać tylko trzeba ją wyregulować.
A co z IC trzeba będzie ciśnienie na suszarce podnosić jak go założę.
W SB jest elektryczna pompa chłodząca turbo,czy warto ją zakłądć do AAZ i czy jest taka możliwość?

lenczek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lenczek » śr mar 04, 2009 15:24

Na wstępie WITAM WSZYSTKICH.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa III GTD z silniczkiem 1.9 TD (AAZ).
Jak to często bywa chce troszke zwiększyć moc...(chce nadmienić, ze samochód ma być do jazdy na codzień.) Czy zmiana pina z 1.6td i byc moze podkrecenie turba polepszy osiagi golfa ?? dodac musze, ze nie zalezy mi na przyspieszeniu od 0-100 a chodzi o czas wyprzedzania i elastycznosc w czasie jazdy.... (przyspieszenie od 80-120)....

Moze ktos cos poradzic ??

Awatar użytkownika
karol26
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: karol26 » śr mar 04, 2009 16:06

lenczek pisze:Na wstępie WITAM WSZYSTKICH.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa III GTD z silniczkiem 1.9 TD (AAZ).
Jak to często bywa chce troszke zwiększyć moc...(chce nadmienić, ze samochód ma być do jazdy na codzień.) Czy zmiana pina z 1.6td i byc moze podkrecenie turba polepszy osiagi golfa ?? dodac musze, ze nie zalezy mi na przyspieszeniu od 0-100 a chodzi o czas wyprzedzania i elastycznosc w czasie jazdy.... (przyspieszenie od 80-120)....

Moze ktos cos poradzic ??
Proponuje przejrzeć cały ten temat i trochę poszukać na forum bo odpowiedz napewno znajdziesz.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=266857 --->Moje 4 kółka

lenczek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lenczek » śr mar 04, 2009 16:19

Proponuje przejrzeć cały ten temat i trochę poszukać na forum bo odpowiedz napewno znajdziesz.
przejrzałem cały temat...

tylko kwestia czy zmiana pina i byc moze doladowania .... da mi to czego chce...czyli zwiekszenie elastycznosci i lepszego przyspieszenia 80-120...

Awatar użytkownika
munior
Kontakt:

Post autor: munior » śr mar 04, 2009 19:56

lenczek pisze:

tylko kwestia czy zmiana pina i byc moze doladowania .... da mi to czego chce...czyli zwiekszenie elastycznosci i lepszego przyspieszenia 80-120...
W 99%przypadków po zmianie pina są zmiany tylko na lepsze :lepsze przyspieszenie i zwiększenie elastyczności .Dlaczego myślisz że w twoim przypadku będzie inaczej?Tu masz jeszcze temat apropo LDA i boost pina http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=lda

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

lenczek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lenczek » śr mar 04, 2009 23:00

hmmmmm nie wiem czemu, ale jakies wszystkie modyfikacje w samochodzie kojarzą mi się z wyscigami na 1/4 mili, ostrym startem spod swiatel itp itp:d i dlatego moje pytanie brzmialo tak a nie inaczej :D

[ Dodano: 05 Mar 2009 09:14 ]
pin zamówiony, czekam teraz na przesyłeczke i opisze swoje wrażenia co i jak.
Pozdrawiam :D

kkolekk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kkolekk » pt mar 13, 2009 19:20

to osiągnołem dzięki waszym poradom a jeszcze wszystkiego nie zrobiłem
czeka mnie wywalenie kata i przelot oraz pąpa 11
wszystkim którzy napisali coś sęsownego dzięki :pub:

[ Dodano: 13 Mar 2009 18:21 ]
narazie zrobione : pin+kkk24+ic+dawka+1,1 bar

arwam

Post autor: arwam » sob mar 14, 2009 00:00

kkolekk pisze:
to osiągnołem dzięki waszym poradom a jeszcze wszystkiego nie zrobiłem
czeka mnie wywalenie kata i przelot oraz pąpa 11
wszystkim którzy napisali coś sęsownego dzięki :pub:

[ Dodano: 13 Mar 2009 18:21 ]
narazie zrobione : pin+kkk24+ic+dawka+1,1 bar

przy 11mm radzę uważać na całość wału korbowego i na sprzęgło zwłaszcza jeśli będziesz aplikował jakieś turbo VNT w przyszłości

kkolekk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kkolekk » sob mar 14, 2009 13:09

narazie mi starcz co mam nie widziałem nigdzie dokładnego opisu jak wysterować VNT dzisiaj wywaliłem kata i założyłem przelot tylko tylni ponoć środkowy to orgonalnie przelot
miałem robic 2,5" i pełny przelot ale każdy tłumikaż mi odradzał mówili że strace na mocy bo turbo musi mieć jakiś opór
narazie zauważyłem że turbo wkręca się później ale daje większe ciśnienie

Awatar użytkownika
estek1988
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: estek1988 » pt mar 20, 2009 00:34

Właśnie panowie jak to jest z tym wydechem, ja chciałem założyć zamiast środkowego tłumika rure przelotowa, a ten środkowy na koniec, da to coś???
głośność dużo się zwiększy???
tydzień temu zrobiłem swapa w mk 2 na 1.9 AAZ ,pin już przyszedł jeszce zamówie zegar do turbo i zacznie się zabawa :helm: ,a bez zegara nie chce ostro kombinować ale chyba przez podkręcenie o jeden obrót na turbo i zwiększonej bawce nic mu się nie stanie :chytry:

arwam

Post autor: arwam » pt mar 20, 2009 00:45

kkolekk pisze:narazie mi starcz co mam nie widziałem nigdzie dokładnego opisu jak wysterować VNT dzisiaj wywaliłem kata i założyłem przelot tylko tylni ponoć środkowy to orgonalnie przelot
miałem robic 2,5" i pełny przelot ale każdy tłumikaż mi odradzał mówili że strace na mocy bo turbo musi mieć jakiś opór
narazie zauważyłem że turbo wkręca się później ale daje większe ciśnienie
turbo mie może mieć żadnego oporu głupoty ci wciskali w silnikach wolnossących musisz mieć jakiś opór a nie a w TD

Awatar użytkownika
estek1988
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: estek1988 » pt mar 20, 2009 00:54

a wjaki sposób wolny wydech poprawia mioc silnika, da coś zastąpienie tłumika końcowego przelotowym???

ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”