Olej TDI PD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Olej TDI PD
Witam,posiadam Bore AJM PD, mechanik wlal mi polsyntetyk 505 00,zrobilem 5 000km i nic sie nie dzieje,ale wertując forum wyczytalem ze jak najszybciej musze zmienic na olej o normie 505 01 i pytanie do was jakie znacie oleje polsyntetyczne o normie 505 01??i jakie polecacie??przerylem pol internetu i kazdy olej jaki spełniał norme 505 01 byl olejem syntetycznym a jak wyczytalem na forum nie jest dobrym rozwiazaniem przejscie z polsyntetyka na pelen....pozdro
Musisz koniecznie zmienić na normę 505.01, np tutaj gość ma w dobrej cenie i sprawdzone, śmiało możesz kupić http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
- stanislawski
- Ma gadane
Może ten "mechanik" chce mieć stałego klienta! :green_fuck:
A tak na poważnie!
Olej MUSI spełniać normę! Ja słusznie zauważasz ten wlany nie jest przeznaczony do PD (pompowtrysków) - te urządzenia są zdecydowanie bardzo precyzyjne, a ich praca w środowisku dla nich nie przeznaczonym jest nie wskazana.
Osobiście mam silnik AXR na PD i w życiu nie pomyślał bym, aby poprawiać w tym zakresie producenta.
Z drugiej strony może "mechanik" obawia się, że okaże się, że trzeba więcej robić z silnikiem niż może, gdyż zacznie cieknąć. Nic nie piszesz o przebiegu i historii auta, ale stosowanie oleju niezgodnego z przeznaczeniem nie jest dobrym pomysłem.
Miałem na początku doświadczeń z Golf'em też taki problem, ale zmieniłem mechanika na dobre, a następnie i olej, gdyż gość był mechanikiem na etapie Golf II, a technika po 2000 r. przerastała go!
A tak na poważnie!
Olej MUSI spełniać normę! Ja słusznie zauważasz ten wlany nie jest przeznaczony do PD (pompowtrysków) - te urządzenia są zdecydowanie bardzo precyzyjne, a ich praca w środowisku dla nich nie przeznaczonym jest nie wskazana.
Osobiście mam silnik AXR na PD i w życiu nie pomyślał bym, aby poprawiać w tym zakresie producenta.
Z drugiej strony może "mechanik" obawia się, że okaże się, że trzeba więcej robić z silnikiem niż może, gdyż zacznie cieknąć. Nic nie piszesz o przebiegu i historii auta, ale stosowanie oleju niezgodnego z przeznaczeniem nie jest dobrym pomysłem.
Miałem na początku doświadczeń z Golf'em też taki problem, ale zmieniłem mechanika na dobre, a następnie i olej, gdyż gość był mechanikiem na etapie Golf II, a technika po 2000 r. przerastała go!
Ostatnio zmieniony sob mar 14, 2009 09:51 przez stanislawski, łącznie zmieniany 1 raz.
Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
czyli olac to ze mam teraz polsyntetyk i wlac pelen syntetyk spelniajacy norme??pomimo ze forumowicze odradzaja takich ruchow, ok dzieki za postsouler pisze:a jakich opinii oczekujesz? jasno i wyraznie zostalo napisane - masz zalac olejem 505.01. niezależnie od tego co obecnie masz wlane!!! firme wybierz sobie sam. z polecanych motul, valvoline, fuchs, ostatecznie mobil.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
ktory forumowicz odradza? to zapytaj go skad ma takie info i czy sam sprawdzil. jesli nie to niech sobie taka gadke wsadzi gleboko w ... pozyje, doswiadczy roznej zabawy z silnikiem, to nie bedzie pisal po raz kolejny glupottomekk87 pisze:czyli olac to ze mam teraz polsyntetyk i wlac pelen syntetyk spelniajacy norme??pomimo ze forumowicze odradzaja takich ruchow, ok dzieki za postsouler pisze:a jakich opinii oczekujesz? jasno i wyraznie zostalo napisane - masz zalac olejem 505.01. niezależnie od tego co obecnie masz wlane!!! firme wybierz sobie sam. z polecanych motul, valvoline, fuchs, ostatecznie mobil.
zreszta wiekszosc olei 505.01 to polsyntetyki, oprocz mobila i motula, takze zadnej zmiany nie wykonujesz.
olej mozna zmieniac dowolnie, tylko trzeba wiedziec kiedy, jak i na co. wiedze i rozum trzeba miec!!!
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
I tu się kolego mylisz, jak się nie znasz to Ty nie pisz bzdur i nie pouczaj innych.souler pisze:ktory forumowicz odradza? to zapytaj go skad ma takie info i czy sam sprawdzil. jesli nie to niech sobie taka gadke wsadzi gleboko w ... pozyje, doswiadczy roznej zabawy z silnikiem, to nie bedzie pisal po raz kolejny glupottomekk87 pisze:czyli olac to ze mam teraz polsyntetyk i wlac pelen syntetyk spelniajacy norme??pomimo ze forumowicze odradzaja takich ruchow, ok dzieki za postsouler pisze:a jakich opinii oczekujesz? jasno i wyraznie zostalo napisane - masz zalac olejem 505.01. niezależnie od tego co obecnie masz wlane!!! firme wybierz sobie sam. z polecanych motul, valvoline, fuchs, ostatecznie mobil.
zreszta wiekszosc olei 505.01 to polsyntetyki, oprocz mobila i motula, takze zadnej zmiany nie wykonujesz.
olej mozna zmieniac dowolnie, tylko trzeba wiedziec kiedy, jak i na co. wiedze i rozum trzeba miec!!!
Co do oleju to tak jak wyżej piszą koledzy : każdy olej który spełnia normę VW 505.01 a tylko od Ciebie zależy czy to będzie:Mobil, El, Castrol, Motul.
mam taki sam silnik w borze a miałem podobny problem tez mi mechanik zalał(i twardo sie zapierał że to nie ma żadnego znaczenia ) castrol maganatec nie spełniającej normy 505.01 i tak przejechałem 25 tys km ale na szczęscie po czytałem troche tutaj na forum i zalałem castrol edge ale może być inny ważne aby spełniał tą norme, po tej zmianie jakby samochód lepiej chodził przewaznie to chodzi o to ze lepiej od pala z rana jak jest zimny, także zmieniaj czym predzej ten olej póki jeszcze nie jest za późno
-
- Ma gadane
Re: Olej TDI PD
witam!! proponuje ci zmienic na olej z norma 505 01 , ja tez podobnie zrobilem , koledzy na forum mi doradzili teraz czuje sie spokojniej jezdzac zmienilem na CASTROL EDGE 5w40. jest ok .tomekk87 pisze:Witam,posiadam Bore AJM PD, mechanik wlal mi polsyntetyk 505 00,zrobilem 5 000km i nic sie nie dzieje,ale wertując forum wyczytalem ze jak najszybciej musze zmienic na olej o normie 505 01 i pytanie do was jakie znacie oleje polsyntetyczne o normie 505 01??i jakie polecacie??przerylem pol internetu i kazdy olej jaki spełniał norme 505 01 byl olejem syntetycznym a jak wyczytalem na forum nie jest dobrym rozwiazaniem przejscie z polsyntetyka na pelen....pozdro
podaje link poczytaj
http://www.castrol.com/castrol/productd ... Id=7028274
Zgadzam się z poprzednikiem. Olej jaki sobie wybierzesz ale spełniający normy VW 505.01 tylko taki warunek. Może być też spełniający normę 507 ale nie należy sugerować się tym, że jest do long lifa, wymieniać wcześniej.
Ja osobiście do mojego SZARIKA na PD leję Castrola Edge 5w40 i śpię spokojnie.
pozdro
Ja osobiście do mojego SZARIKA na PD leję Castrola Edge 5w40 i śpię spokojnie.
pozdro
VW Sharan 1.9 TDI 115 KM 2000 r, MK II
CB TTI 770 + Sirio ML-145
Sony GiGaPanel + 10 głośników
Mój SZARIK http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=225559
CB TTI 770 + Sirio ML-145
Sony GiGaPanel + 10 głośników
Mój SZARIK http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=225559