Dziwne stuki przy cofaniu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Dziwne stuki przy cofaniu.
Witam. Mam mały problem ze sowim mk3. A mianowicie przy cofaniu słychać jakieś dziwne odgłosy dochodzące z przodu auta. Coś jakby grzechotanie. Czy ktoś może mi pomóc co to może byc a może ktoś też mial podobne objawy. Czy może to być przegób w skrzyni biegów?? Z góry dzięki. Pozdrawiam.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Grzechotanie czy stukanie, gdyż ciężko mi to określić słychać tylko na wstecznym. Na skręconych kołach jest wszystko ok. Na początku żadko bylo to słychać a jeżeli już było to bardzo cicho a teraz coraz bardziej sie nasila. Próbowałem już sprawdzić co to jest na różne sposoby ale nie moge tego wyczuć. Kiedyś przy ostrzejszym ruszaniu usłyszałem takie głuche walnięcie ale też do dzisiaj nie wiem co to było. Zaznaczam od razu że auto nie jest ostro jeżdżone(czasami każdy sobie lubi po piskach ruszyć).
mam podobnie - gluche stukneicie podczas ruszania - w mom nacisniecia na gaz... czasem podbnie stuknie jak na cos najade, ale nei zawsze... albo jak pomalu jade i nagle sie zatrzymam - mocne hamowanie... tez stukniecie... wydaje mi sie ze poduszka lub przeguby...jak sprawdzic???
[ Dodano: Wto Gru 20, 2005 23:11 ]
ogolnie wrazenie jakby cos zle bylo skrecone ( robione cale zawieszenie z przodu ) wczesniej pol roku bez amorkow - tzn max zuzyte i mi wszystko wytrzeslo ze...:/ wiec zawieszenie wymienione.. ale moze poduszka ktoras ... nie wiem sam... ale cos jakby luzne... i stuki gluche...
[ Dodano: Wto Gru 20, 2005 23:11 ]
ogolnie wrazenie jakby cos zle bylo skrecone ( robione cale zawieszenie z przodu ) wczesniej pol roku bez amorkow - tzn max zuzyte i mi wszystko wytrzeslo ze...:/ wiec zawieszenie wymienione.. ale moze poduszka ktoras ... nie wiem sam... ale cos jakby luzne... i stuki gluche...
===slucham tylko najlepszej muzy, jezdze autem najlepszej marki===
(O===vw===O)
(O===vw===O)
Poduszki objawiają się najczęściej przy:
1) zmianie kierunku jazdy - przód/tył
2) ruszaniu na skręconych kołach
Generalnie trzęsie wtedy silnikiem (grzechotanie całego przodu połączone z dość wyraźnym trzęsieniem się całego przodu auta), nie klekotanie (przeguby).
I n.p. przy puszczaniu gazu podczas jazdy taki efekt, jakby nagle słoń usiadł na masce (tzn. jakby silnik opadł z wysokości 2-3 cm na przednią belkę). Kończącą się przednią poduchę można właśnie poznać po tym, że da się silnik unieść za przednią łapę i jest luz niczym nie amortyzowany.
W mk2 objawem trafionej poduchy pod skrzynią bywa też utrudnione przełączanie biegów.
I generalnie drgania przenoszone na nadwozie.
1) zmianie kierunku jazdy - przód/tył
2) ruszaniu na skręconych kołach
Generalnie trzęsie wtedy silnikiem (grzechotanie całego przodu połączone z dość wyraźnym trzęsieniem się całego przodu auta), nie klekotanie (przeguby).
I n.p. przy puszczaniu gazu podczas jazdy taki efekt, jakby nagle słoń usiadł na masce (tzn. jakby silnik opadł z wysokości 2-3 cm na przednią belkę). Kończącą się przednią poduchę można właśnie poznać po tym, że da się silnik unieść za przednią łapę i jest luz niczym nie amortyzowany.
W mk2 objawem trafionej poduchy pod skrzynią bywa też utrudnione przełączanie biegów.
I generalnie drgania przenoszone na nadwozie.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
mi wlasnie nic podczas samej jazdy nie stuka, ale w momencie jakims - czyli podczas nacisniecia na pedal gazu - nawet delikatnie przy jezdzie 15km/h... lub przy przejezdzie z nieduza predkoscia przez cos, np studzienka kanalizacyjna, tory kolejowe, to poza normalnym objawem czuc gluche stukniecie
(O===vw===O)
(O===vw===O)
doszly nowe objawy do moich stukow...
1. najpierw byly na przejezdzie kolejowym, jakies nierownosci itd
2. potem podczas dodawania gazu jakies stukniecie , przy puszczeniu sprzegla(nie mylic z szarpnieciem auta - tylko stuk - dobicie gluche od spodu), takze przy mocniejszym hamowaniu
a teraz 3 - doszlo wlasnie stukniecie - bo dzis parkowalem przy hipermarkecie - i na wstecznym jechalem max skecone kola... to chyba ze 2 razy stuknelo wyraznie
jesli to rpzegub.. to jak niebezpiecznie jest z tym jezdzic? i czy lekkie bicie podczas jazdy to tez objam przegubu? bo oponki prawie nowe, wywazone, zbieznosc zrobiona
1. najpierw byly na przejezdzie kolejowym, jakies nierownosci itd
2. potem podczas dodawania gazu jakies stukniecie , przy puszczeniu sprzegla(nie mylic z szarpnieciem auta - tylko stuk - dobicie gluche od spodu), takze przy mocniejszym hamowaniu
a teraz 3 - doszlo wlasnie stukniecie - bo dzis parkowalem przy hipermarkecie - i na wstecznym jechalem max skecone kola... to chyba ze 2 razy stuknelo wyraznie
jesli to rpzegub.. to jak niebezpiecznie jest z tym jezdzic? i czy lekkie bicie podczas jazdy to tez objam przegubu? bo oponki prawie nowe, wywazone, zbieznosc zrobiona
(O===vw===O)
(O===vw===O)