Podczas jazdy nagle gasnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podczas jazdy nagle gasnie
Siema
Mam problem od dwoch dni z Moim golfem.
Mianowicie podczas jazdy nagle gasnie, ale z racji tej ze toczy sie i jest na biegu to odpala(tak jak gdyby na popych).
Co moze byc przyczyna takiej naglej sytuacji??
Wczoraj stalo sie to raz, a dzisiaj dwa razy.
Raz to nawet przy wyprzedzaniu, kiedy zmienialem bieg zgasl, no i mialem wcisniete sprzeglo, dlatego tez zgasl bo, nie puszczalem juz sprzegla by go nie odpalac z biegu, tylko chcialem rozrusznikiem, tez lipa... Kiedy ztoczylem sie na pobocze to odpalil.
Pod maska wszystko OK, stan oleju itd. jest, paski ok...
Co moze powodowac taki blad na kompie, czy co to innego moze byc...
Planuje na diagnostyke jechac, ale czy tam cos sie dowiem ????????
P.S silnik 1,9 TDi 1
Mam problem od dwoch dni z Moim golfem.
Mianowicie podczas jazdy nagle gasnie, ale z racji tej ze toczy sie i jest na biegu to odpala(tak jak gdyby na popych).
Co moze byc przyczyna takiej naglej sytuacji??
Wczoraj stalo sie to raz, a dzisiaj dwa razy.
Raz to nawet przy wyprzedzaniu, kiedy zmienialem bieg zgasl, no i mialem wcisniete sprzeglo, dlatego tez zgasl bo, nie puszczalem juz sprzegla by go nie odpalac z biegu, tylko chcialem rozrusznikiem, tez lipa... Kiedy ztoczylem sie na pobocze to odpalil.
Pod maska wszystko OK, stan oleju itd. jest, paski ok...
Co moze powodowac taki blad na kompie, czy co to innego moze byc...
Planuje na diagnostyke jechac, ale czy tam cos sie dowiem ????????
P.S silnik 1,9 TDi 1
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 09:05 przez Pieterko, łącznie zmieniany 1 raz.
Pieterko, moim zdaniem diagnostyka ci pomoże.
Możliwe ze czujnik Halla , ale nich ktoś inny się jeszcze wypowie.
pzdr
Możliwe ze czujnik Halla , ale nich ktoś inny się jeszcze wypowie.
pzdr
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 08:51 przez Bemo26, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie mówię szeptem gdy mówię skąd jestem (L)
mskostek, Oj przepraszam bardzo Kazdy TDi ma taki czujnik tzn czujnik polozenia walu z tym ze w TDi z pompa rotacyjna nic sie nie stanie jesli odlaczysz (sprawdzane)
:green_fuck:
:green_fuck:
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 16:08 przez Bemo26, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mówię szeptem gdy mówię skąd jestem (L)
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
W pierwszej kolejności wymień przekaźnik 109 i zobacz czy auto będzie dalej gasnąć.
Na forum był wielokrotnie temat identyczny do twojego i prawie zawsze pomagała wymiana tego przekażnika lub kostki od stacyjki.
Takie nagłe gaśnięcie auta w czasie jazdy, a następnie brak problemów z odpaleniem po zatrzymaniu to prawie zawsze wina jednego z tych dwuch podzespołów elektrycznych: przekażnik 109 lub kostka od stacyjki.
Na forum był wielokrotnie temat identyczny do twojego i prawie zawsze pomagała wymiana tego przekażnika lub kostki od stacyjki.
Takie nagłe gaśnięcie auta w czasie jazdy, a następnie brak problemów z odpaleniem po zatrzymaniu to prawie zawsze wina jednego z tych dwuch podzespołów elektrycznych: przekażnik 109 lub kostka od stacyjki.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
mskostek pisze:Czujnik halla znajduje się w aparacie zapłonowym .
Każdy czujnik którego zasada działania polega na wykożystaniu " klasycznego efektu Halla" czyli zjawiska odkrytego w 1897 roku, a polegającego na wystąpieniu różnicy potencjałów w przewodniku przez który płynie prąd elektryczny, gdy przewodnik znajdzie się w poprzecznym do kierunku płynięcia prądu polu magnetycznym.Sztomel pisze:mylisz się kolego, w TDI czujnikiem Halla jest również czujnik G28 oraz w TDI PD dodatkowo czujnik G40
Według tej bardzo uproszczonej przeze mnie (poglądowej) teori to każdy czujnik mierzący prędkość obrotową w aucie można nazwać czujnikiem Halla.
1 czujniki od ABS-u są czujnikami Halla
2. czujnika położenia wałka i wału ( G40, G28) są czujnikami Halla
3. czujnik obrotów polca w aparacie zapłonowym jest czujnikiem Halla.
4.czujnik obrotów wałka sprzęgłowego na wejściu i na wyjściu z automatycznej skrzyni biegów jest czujnikiem Halla
5. impulsator w skrzyni biegów jest czujnikiem Halla
6. można by tak jeszcze długo wymieniać...........
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
-
- Użytkownik
- Kontakt:
ja mam coś podobnego z gaśnięciem. Silnik ABF. Przeważnie gaśnie przy zatrzymywaniu się-dojeżdżaniu do skrzyżowania po ostrzejszej jeździe!Strasznie jest to denerwujące po tym jak zgaśnie nie mam żadnego problemu z odpaleniem. Co to może być...może ten przekaźnik co piszecie wyżej,bo kostka i czujnik halla jest nowy
pozdro
pozdro
Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
a ja mam taki problem z moim 1,8 AAM
zdarzyło mi się to już 3 razy, podczas jazdy ok. 100 km/h silnik gaśnie, żadna kontrolka się nie zapala, wszystkie urządzenia elektryczne działają a prędkościomierz gwałtownie spada do zera. Po wyłączeniu zapłonu kluczykiem i ponownym włączeniu prędkościomierz dobrze wskazuje szybkość. Również zero problemów z ponownym rozruchem.
Byłem u dwóch "mechaników" i żaden nie umiał mi pomóc.
Miał ktoś podobny problem? jak go rozwiązać?
zdarzyło mi się to już 3 razy, podczas jazdy ok. 100 km/h silnik gaśnie, żadna kontrolka się nie zapala, wszystkie urządzenia elektryczne działają a prędkościomierz gwałtownie spada do zera. Po wyłączeniu zapłonu kluczykiem i ponownym włączeniu prędkościomierz dobrze wskazuje szybkość. Również zero problemów z ponownym rozruchem.
Byłem u dwóch "mechaników" i żaden nie umiał mi pomóc.
Miał ktoś podobny problem? jak go rozwiązać?
- Lukasz_mk2
- Forum Master
jeżeli wszystko ci gaśnie to na 99% będzie to kostka stacyjki
możesz zrobić mały test przekręć kluczyk w pozycję "zapłon" (kontrolki się palą) i spróbuj uderzać ręką w kolumnę kierownicy po "dobrym stuknięciu kontrolki zgasną i wtedy 100% kostka
możesz zrobić mały test przekręć kluczyk w pozycję "zapłon" (kontrolki się palą) i spróbuj uderzać ręką w kolumnę kierownicy po "dobrym stuknięciu kontrolki zgasną i wtedy 100% kostka
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 00:15 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 2 razy.