Słabe hamulce
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Słabe hamulce
Witam
mam golfa II 1.6 Pn z 1991roku. Problemem są słabe hamulce. trzeba deptać mocno w podłogę żeby działały, są po prostu słabe. Jesli ktoś przede mną hamuje a ja jestem blisko niego staje sie to niebezpieczne.
Jesli wcisnę ile mam siły pedał to nawet zablokuje przód.
Wydaje mi sie jednak że to wina tylnych bębnów bo szczęki mam wymienione ale ręcznego nie mam nadal prawie wcale. jesli nie ma ręcznego to i pewnie problem będzie w czasie zwykłego hamowania.
Przed wymianą szczęk nie przetaczałem bębnów a rowek był wyraźny- pomyślałem że zrobie to teraz- uważacie że to dobry pomysł? A może zacząć od czegoś innego?
mam golfa II 1.6 Pn z 1991roku. Problemem są słabe hamulce. trzeba deptać mocno w podłogę żeby działały, są po prostu słabe. Jesli ktoś przede mną hamuje a ja jestem blisko niego staje sie to niebezpieczne.
Jesli wcisnę ile mam siły pedał to nawet zablokuje przód.
Wydaje mi sie jednak że to wina tylnych bębnów bo szczęki mam wymienione ale ręcznego nie mam nadal prawie wcale. jesli nie ma ręcznego to i pewnie problem będzie w czasie zwykłego hamowania.
Przed wymianą szczęk nie przetaczałem bębnów a rowek był wyraźny- pomyślałem że zrobie to teraz- uważacie że to dobry pomysł? A może zacząć od czegoś innego?
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 19:07 przez puzon_16, łącznie zmieniany 2 razy.
bęben mozna roztoczyć tylko o 1 mm , w Twoim przypadku potrzebna będzie raczej wymiana , szczęki w takim wypadku jak u Ciebie nie dotrą sie , korektor siły hamowania jest na tylne koła , masz go przykręconego do belki z prawej strony , on podlega regulacji , ale ważniejsze jest to czy nie jest uszkodzony
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Moja rada
-poluzuj węzę na pompie i odpowietrz pompę na 1 i 2 sekcji , wystarczy poluzować dwa prawe , wężyki, ktoś wciska w pedał a ty popuszczasz odpowietrzasz i jak już pedał jest w podłodze zakręcasz.
-potem koła prawy tył lewy tył prawy przód lewy przód
Przed odkręcaniem odpowietrzników i węzy na sekscji proponuje je psikanć wyczyścić szczątka popsikać odrdzewiacz zostawić na jakiś czas przed odkręcaniem odpowietrzników popukać trochę w nie z czuciem , u mnie kolosalnie pomogło hamulce mam brzytwa ,a pedał wpadał w podłogę , miałem zapowietrzoną pompę a odpowietrznikami na dole jej nie odpowietrzysz. Ewentualnie posprzeczaj wąż idący od serewa do silnika który odpowiada za pompowanie powietrza do serva czasem pęka i też dzieją się takie żeczy
-poluzuj węzę na pompie i odpowietrz pompę na 1 i 2 sekcji , wystarczy poluzować dwa prawe , wężyki, ktoś wciska w pedał a ty popuszczasz odpowietrzasz i jak już pedał jest w podłodze zakręcasz.
-potem koła prawy tył lewy tył prawy przód lewy przód
Przed odkręcaniem odpowietrzników i węzy na sekscji proponuje je psikanć wyczyścić szczątka popsikać odrdzewiacz zostawić na jakiś czas przed odkręcaniem odpowietrzników popukać trochę w nie z czuciem , u mnie kolosalnie pomogło hamulce mam brzytwa ,a pedał wpadał w podłogę , miałem zapowietrzoną pompę a odpowietrznikami na dole jej nie odpowietrzysz. Ewentualnie posprzeczaj wąż idący od serewa do silnika który odpowiada za pompowanie powietrza do serva czasem pęka i też dzieją się takie żeczy
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 12:36 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Ja sprawdziłbym :
1) cylinderki hamulcowe- najlepiej wymienić oba
2) odpowietrzyc układ
3) sprawdzic servo(czy nie ma dziury na wezu) tu masz nawet świeży post na ten temat
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=225570
1) cylinderki hamulcowe- najlepiej wymienić oba
2) odpowietrzyc układ
3) sprawdzic servo(czy nie ma dziury na wezu) tu masz nawet świeży post na ten temat
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=225570
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 14:01 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Kumpel ma auto ROVERA , czasami nim jeżdżę bo on prawka nie ma , u niego żeby zahamować trzeba było użyć całej siły nogi i pedał jest twardy czasami miękki ,o szybkiej jeździe i blisko jakiegoś auta można było zapomnieć bo w razie hamowania stłuczka gwarantowana, bo nie wyhamował bym u niego padło serwo. Po wymianie serwa hamulce działają idealnie.