Turbo ze zmienną geometrią (VNT) - inside...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wtedy kiedy jest wciagnieta przez gruszke, czyli juz po odpaleniu auta jest max doąłdowanie jak ecu wykryje ze turbinka daje za duzo spuszcza zaworem N75 cisnienie aby je suatbilizowac w zaleznosci od obrotów i zapotzebowania silnika na powietrze. Od razu jak ruszasz jest max zeby autko juz z dołu ciagnełomicky pisze:a polozenie max doladowanie jest kiedy? kiedy sztanga jest przesuwana w dol czy w gore?
W AFN-ie sztanga jest zaciagana do góry ale np w ASV/AHF jest zaciagana w dół poprostu zalezy jak jest usytułowany siłownik na turbinie, tak czy inaczej przy max doładowaniu sztanga zawsze jest wciągana do tzw. gruchy.a polozenie max doladowanie jest kiedy? kiedy sztanga jest przesuwana w dol czy w gore?
Mala aktualizacja w temacie mojego Golfa. Dzis zakonczone zostalo czyszczenie mojej turbosprezarki. Pracowala dzielnie ale przez ostatni rok ciagle mialem z nia problemy. Mianowicie przeladowywala. Diagnozowalem problem kilka razy i zawsze wychodziło to samo - zapieczone kierownice spalin.
Oto przykladowy log z zachowaniem mojej turbosprezarki:
Widać bardzo wyraznie, turbosprezarka nie radzi sobie ze zbijaniem cisnienia w kolektorze ssacym. Cisnienie rosnie az do 2509,2 mbar (1,5 bara!) gdzie w sofcie zadane cisnienie wynosi okolo 1 bara.
A oto przyczyny:
A tu po czyszczeniu:
Niestety nie mam zdjecia kierownic spalin po czyszczeniu, ale to kazdy moze sie domyslic jak wygladaja.
Przy okazji jak juz sie ma wszystko na wierzchu i odpieta rure wydechowa wymienilem lacznik elastyczny wydechu:
Oto log po kompleksowym mysle czyszczeniu turbosprezarki:
Jak widac N75 pieknie prowadzi cisnienie w kolektorze ssacym!
A na sam koniec kat wtrysku jak Bog przykazal w TDI
pozdrawiam
micky
Oto przykladowy log z zachowaniem mojej turbosprezarki:
Widać bardzo wyraznie, turbosprezarka nie radzi sobie ze zbijaniem cisnienia w kolektorze ssacym. Cisnienie rosnie az do 2509,2 mbar (1,5 bara!) gdzie w sofcie zadane cisnienie wynosi okolo 1 bara.
A oto przyczyny:
A tu po czyszczeniu:
Niestety nie mam zdjecia kierownic spalin po czyszczeniu, ale to kazdy moze sie domyslic jak wygladaja.
Przy okazji jak juz sie ma wszystko na wierzchu i odpieta rure wydechowa wymienilem lacznik elastyczny wydechu:
Oto log po kompleksowym mysle czyszczeniu turbosprezarki:
Jak widac N75 pieknie prowadzi cisnienie w kolektorze ssacym!
A na sam koniec kat wtrysku jak Bog przykazal w TDI
pozdrawiam
micky
Dzięki bardzo - jakoś poradziliśmy Na imadle postukaliśmy młotkiem aluminiowym i w końcu puściło... Turbo wyczyszczone i chodzi piękniearwam pisze:TDiesel,
zapryskajcie na noc i potem jeszcze jak będziecie jeszcze raz próbowali to ponownie a jak nie pomoże to kupcie Colę i obficie polejcie i potem po około trzech godzinach spróbujcie ponownie potem pozostaje już tylko palnik i grzać
pozdrowienia
-
- Nowicjusz
To i ja podepnę się pod temat, przymierzam się do rozebrania mojego turbo jak i N75 ostatnio zauważyłem ze w okolicach turbiny ulane jest wszystko olejem, do tego wchodzi w notlauf przy około 2tys. obrotów i zbiera się jak muł, jak przejdzie wyżej(jakim cudem) około 2500tys to czuć 'kopa', przy okazji wytnę katalizator, powiedzcie mi czy duzo jest grzebania żeby to turbo wyciągnąć? i czy te zabiegi dadzą pożądany efekt? silnik 1.9 TDI AHU. instrukcje czyszczenia N75 widziałem na forum wiec na pewno się przyda, natomiast co do czyszczenia turbo w AHU to pewnie będzie podobnie? z góry dziex..
W AHU nie ma turbiny o zmiennej geometrii wiec sie jej nie czysci bo nie ma sie w niej zapiec chyba ze woosgate ci nie chodzi.manior15 pisze:To i ja podepnę się pod temat, przymierzam się do rozebrania mojego turbo jak i N75 ostatnio zauważyłem ze w okolicach turbiny ulane jest wszystko olejem, do tego wchodzi w notlauf przy około 2tys. obrotów i zbiera się jak muł, jak przejdzie wyżej(jakim cudem) około 2500tys to czuć 'kopa', przy okazji wytnę katalizator, powiedzcie mi czy duzo jest grzebania żeby to turbo wyciągnąć? i czy te zabiegi dadzą pożądany efekt? silnik 1.9 TDI AHU. instrukcje czyszczenia N75 widziałem na forum wiec na pewno się przyda, natomiast co do czyszczenia turbo w AHU to pewnie będzie podobnie? z góry dziex..