Problem z obrotomierzem i prędkościomierzem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Problem z obrotomierzem i prędkościomierzem
Cześć
Dziś zadzwonił do mnie kolega. Posiada Golfa Mk3 1.9TD AAZ. Od jakiegoś czasu ma problem z zegarami. Mianowicie nie działa mu prędkościomierz oraz obrotomierz, dodatkowo w tym czasie miga kontrolka ciśnienia oleju. Czasem gdy wjedzie w większą dziurę, wszystko wraca do normy ale tylko na chwilkę. Sprawdzał już wszystkie przekaźniki, bezpieczniki, kostki w skrzynce i zegarach. Niestety nic nie znalazł. Czy ktoś już miał podobny kłopot i znalazł przyczynę? Szukałem na forum ale takich objawów na raz, nie znalazłem. Osobiście stawiałbym na kostkę stacyjki i zasilanie zegarów ale może jest inna przyczyna ?
Dziś zadzwonił do mnie kolega. Posiada Golfa Mk3 1.9TD AAZ. Od jakiegoś czasu ma problem z zegarami. Mianowicie nie działa mu prędkościomierz oraz obrotomierz, dodatkowo w tym czasie miga kontrolka ciśnienia oleju. Czasem gdy wjedzie w większą dziurę, wszystko wraca do normy ale tylko na chwilkę. Sprawdzał już wszystkie przekaźniki, bezpieczniki, kostki w skrzynce i zegarach. Niestety nic nie znalazł. Czy ktoś już miał podobny kłopot i znalazł przyczynę? Szukałem na forum ale takich objawów na raz, nie znalazłem. Osobiście stawiałbym na kostkę stacyjki i zasilanie zegarów ale może jest inna przyczyna ?
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
- sosna232
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Problem z obrotomierzem i prędkościomierzem
obrotomiez i km/h sa brane z alternatora sprawdzic styki...GRIZLI pisze:Cześć
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
“Żaden mężczyzna nie przyzna się, że jest kiepskim kochankiem lub kierowcą”
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wcale nieedzio pisze:jedno jest pewne jak nie działa obrotomierz to będzie palic się kontrolka oleju.
zdecydowanie niesosna232 pisze:i km/h sa brane z alternatora sprawdzic styki...
sygnał obrotomierz jest brany z alternatora z wyjścia W i on idzie do 10 pinu we wtyczce licznika o ile dobrze pamiętam. sprawdź przeczyść
sygnał prędkościomierza idzie z impulsatora w skrzyni i idzie do 27pinu we wtyczce licznika
- sosna232
- Mały gagatek
- Kontakt:
a widzisz wiedzialem ze cos przekrecilemnowik100 pisze:jak masz mozliwosc sprawdz na innych zegarach, jezeli chodzi o obrotomierz to sygnal jest brany z alternatora a prodkosciomierz nie ma nic do tego
“Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach”
możesz to wyjaśnic ?To_mas pisze:wcale nieedzio pisze:jedno jest pewne jak nie działa obrotomierz to będzie palic się kontrolka oleju.
tzn.coś więcej na temat swojej teori.Rozumiem ,że mamy 1-szy kwietnia ,
Ostatnio zmieniony śr kwie 01, 2009 08:49 przez edzio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
taksosna232 pisze:To_mas napisał/a:
sygnał obrotomierz jest brany z alternatora z wyjścia
No to bieze tylko obroty tak?
oczywiścieedzio pisze:edzio napisał/a:
jedno jest pewne jak nie działa obrotomierz to będzie palic się kontrolka oleju.
wcale nie
możesz to wyjaśnic ?
obrotomierz moze nie działać bo moze być gdzieś przerwany lub zaśniedziały przewód który jest za niego odpowiedzialny... czyli w tym wypadku wtyczka licznika pin10 do wejście W alternatora
nie wierzysz to wyciągnij wtyczke z wyjścia w alternatora i zobacz czy tez zaświeci ci kontrolka od ładowania bo wg mnie sygnał dal tej kontrolki jest brany z innego wyjścia alternatora(nie wiem którego )
Ostatnio zmieniony śr kwie 01, 2009 09:54 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolega edzio miał chyba na myśli kontrolke oleju, a nie ładowania. Ja w mk2 jak próbowałem podłączać obrotomierz to też na początku jak dotknąłem do wyjścia W w alternatorze to zapalała się kontrolka, ale potem gasła. Nie wiem czemu tak było
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f86b177823d6344f.html][img]http://images36.fotosik.pl/97/3c778fa531a46f39.jpg[/img][/url]
[b][url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5214b580d56b76b.html]Logo_VW_full[/url][/b]
[b][url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5214b580d56b76b.html]Logo_VW_full[/url][/b]
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam wszystkich jako że to mój pierwszy post . Do"GRIZLI"-miałem dokładnie taki sam(oprócz prędkościomierza) problem jak opisałeś. Przyczyną był jak ktoś wyżej napisał brak impulsów dla obrotomierza na styku"W" alternatora. Od styku tego idzie połączenie w postaci cienkiej płaskiej ścieżki miedzianej. W moim przypadku ścieżka ta była pęknięta. Po znalezieniu pęknięcia minuta pracy lutownicą i po problemie. Możesz najpierw sprawdzić czy przewód idący od złącza"W" nie jest przerwany. Trafia się że pęknie i to perfidnie, w izolacji(od drgań) przy samym konektorze i nie od razu jest to widoczne. Pozdrawiam.