Jak podłączyć awaryjne do centralki ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
...i teraz mamy pełny obraz!
Czyli rację ma Kolega Paweł Marek - trzeba przerzutnik na przekaźniku i nie da się połączyć prosto do migaczy, czyli "po ludzku"; taki układ.
Mogę tylko podpowiedzieć, że we wtyku manetek na kolumnie lub wtyku wyłącznika świateł awaryjnych - by się wpiąć do migaczy, należy szukać kabli czarno-białego (lewa strona) i czarno-zielonego (prawa strona).
Czyli rację ma Kolega Paweł Marek - trzeba przerzutnik na przekaźniku i nie da się połączyć prosto do migaczy, czyli "po ludzku"; taki układ.
Mogę tylko podpowiedzieć, że we wtyku manetek na kolumnie lub wtyku wyłącznika świateł awaryjnych - by się wpiąć do migaczy, należy szukać kabli czarno-białego (lewa strona) i czarno-zielonego (prawa strona).
Powiedz mi co mają wspólnego stroboskopy z podłączeniem centralki?witmans pisze:Witam mam pytanko. Gdzie najlepiej zamontowac stroboskopy. Moj kumpel przewiercil sobie klosz i zamontowal w lampie (wg mnie to raczej nie realne bo srodek lampy jest ruchomy i mozna go uszkodzic, ale nic nie uszkodzil) czy na dole obok halogenu i kierunkowskaza bylo by ok??czekam na info
Załóż swój temat i tam pisz.
- Bbrutus (Burex)
- Ma gadane
- Kontakt:
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Oczywiście że nie! Tylko w kable które podałem.
Wpięcie się w 49 i 49a nie załatwia sprawy - to tylko wejście i wyjście przerywacza!
Już z chociażby pobieżnej analizy schematu połączeń układu kierunkowskazów musi wynikać że tylko wpięcie się w zaciski "L" i "P" przełącznika kierunkowskazów lub wyłącznika awaryjnych da spodziewany efekt.
Wpięcie się np. w wyjście przerywacza nie spowoduje zaświecenia się lamp - bo nie ma styku w niewłączonym ani przełączniku kierunkowskazów ani w podwójnym styku wyłącznika awaryjnych! Takie "trafianie" nic nie daje.
Tak nawiasem pisząc, należy albo dobrze znać i rozumieć schematy, albo stosować się do sprawdzonych rozwiązań...
Wpięcie się w 49 i 49a nie załatwia sprawy - to tylko wejście i wyjście przerywacza!
Już z chociażby pobieżnej analizy schematu połączeń układu kierunkowskazów musi wynikać że tylko wpięcie się w zaciski "L" i "P" przełącznika kierunkowskazów lub wyłącznika awaryjnych da spodziewany efekt.
Wpięcie się np. w wyjście przerywacza nie spowoduje zaświecenia się lamp - bo nie ma styku w niewłączonym ani przełączniku kierunkowskazów ani w podwójnym styku wyłącznika awaryjnych! Takie "trafianie" nic nie daje.
Tak nawiasem pisząc, należy albo dobrze znać i rozumieć schematy, albo stosować się do sprawdzonych rozwiązań...
- tympy mechanik
- Forum Master
- Kontakt:
tak dobrze tylko te diody odwrotnie musza byc bo tak to nie zadziaławasyl1234 pisze:dobrze rozumuje ?
[ Dodano: 10 Kwi 2009 22:43 ]
aby sprawdzic czy potrzebujesz tego przerzutnika podepnij żarówke do tego wyjscia sygnałowego i drugi koniec do masy zamkinij auto i otwórz jak bedzie mrugała tak jak kkierunki to znaczy ze przerzutnik jest nie potrzebny tylko diody i bedzie działało zazwyczaj centralki mają wyjscie + do kierunków nie spotkałem sie jeszcze z wyjściem minus a założyłem juz kilka takich centralek