wkręca się na obroty po odpaleniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
wkręca się na obroty po odpaleniu
Witam serdecznie, od ostatnich 4 odpaleń mojego mk3 1,9 TDI (90 km) z 1997r, przebieg 220 000 km mam problem a mianowicie gasną świece, przekręcam stacyjkę odpala i zamiast zatrzymać się na 900 obrotach bije aż do 2 000 ;// a do tego chmura dymu przez chwilkę czarnego. Niestety w sobotę i w niedziele żaden mechanik mnie nie przyjmnie Potrzebuję porady co to może według was być, bo jutro jadę na studia i mam 230 km do zrobienia i nie wiem czy auto zostawić w domu, bo słyszałem ze może w późniejszych stadiach wkręcać się podczas jazdy na wyższe obroty i nie schodzić z niech.
dzwoniłem do mechanika ale osobiście tego nie widział i twierdzi, że to albo przepustnica, albo czujnik. Ma mi go vag-iem sprawdzić ale dopiero w środę...
Bardzo proszę o szybkie porady bo czas nagli!!!
PS. sprawdzałem czy nie ma identycznego tematu, ale jak bym coś ominął to przepraszam najmocniej moderatora i proszę o wyrozumiałość. bo to sytuacja najwyższej wagi..
dzwoniłem do mechanika ale osobiście tego nie widział i twierdzi, że to albo przepustnica, albo czujnik. Ma mi go vag-iem sprawdzić ale dopiero w środę...
Bardzo proszę o szybkie porady bo czas nagli!!!
PS. sprawdzałem czy nie ma identycznego tematu, ale jak bym coś ominął to przepraszam najmocniej moderatora i proszę o wyrozumiałość. bo to sytuacja najwyższej wagi..
Ostatnio zmieniony sob kwie 04, 2009 20:45 przez sejwer87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
jeszcze zapomniałem dodać że jak dojdzie do tych 2 000 to spada z powrotem na 900 i robi to tylko na ciepłym silniku przy odpalaniu tylko i wyłaćznie, na zimnym tego nie robi.
n109 i styki na czujniku temp. masz może zdjęcie gdzie to się znajduje +/- ?sorki za takie banały ale dla nie to jazda figurowa ale pracy się nie boje
n109 i styki na czujniku temp. masz może zdjęcie gdzie to się znajduje +/- ?sorki za takie banały ale dla nie to jazda figurowa ale pracy się nie boje
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
wielkie podziękowania dla Sztomel za zdjęcia i dla damcio151 za opis
Z samego rana biorę się do dzieła.
Niestety z rana nie mogłem, wkurzyłem się i pojechałem lecz czuć było , że na każdym biegu nie ma mocy. Godzinę temu wziąłem się do pracy musiałem kupić zestaw kluczy, bo na stancji nie miałem. Odkręciłem kabel lecz żeby wykręcić cały n109 potrzebuję klucza i muszę go kupić w Praktikerze jak te pozostałe dlatego prośba, czy ktoś pamięta jaki rozmiar klucza potrzebuję?
Z samego rana biorę się do dzieła.
Niestety z rana nie mogłem, wkurzyłem się i pojechałem lecz czuć było , że na każdym biegu nie ma mocy. Godzinę temu wziąłem się do pracy musiałem kupić zestaw kluczy, bo na stancji nie miałem. Odkręciłem kabel lecz żeby wykręcić cały n109 potrzebuję klucza i muszę go kupić w Praktikerze jak te pozostałe dlatego prośba, czy ktoś pamięta jaki rozmiar klucza potrzebuję?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 05, 2009 21:08 przez sejwer87, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
[quote="damcio151"]albo n109 , albo czujnik temp.
wyjmij n109 ( zawór STOP na pompie wtryskowej) i przemyj go,
wyciągnięty i wymyty, troszkę było metalu i mechanik mówi, że to z pompy ten metal bo po kilku odpaleniach znów go wyciągnął i znów zawalony brudem. Na szczęście wróciła moc silnika ale niestety nadal przy odpaleniu na ciepłym silniku skacze na obroty i dymi.
Wersja mechanika : wymienić regulator pompy wtryskowej. ma ktoś coś takiego w dobrym/bardzo dobrym stanie oraz jaka to może być cena bo na allegro nie ma tego
wyjmij n109 ( zawór STOP na pompie wtryskowej) i przemyj go,
wyciągnięty i wymyty, troszkę było metalu i mechanik mówi, że to z pompy ten metal bo po kilku odpaleniach znów go wyciągnął i znów zawalony brudem. Na szczęście wróciła moc silnika ale niestety nadal przy odpaleniu na ciepłym silniku skacze na obroty i dymi.
Wersja mechanika : wymienić regulator pompy wtryskowej. ma ktoś coś takiego w dobrym/bardzo dobrym stanie oraz jaka to może być cena bo na allegro nie ma tego
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Sorki, że po długim długim, bardzo długim czasie odpisuje ale czas zakończyć temat. Mechanik rozebrał pompę wtryskową, przeczyścił ją, wymienił zimmering (chyba uszczelka). Złożył wszystko i śmiga ja ta lala nastawił odpowiednia dawkę wpiął ponownie na kompa i wszystko oki więcej szczegółów nie pamiętam. Koszt ok 300 zł robocizna, Vag, uszczelka
Mk3 1.9 TDI 90 KM 1997 r.
zapraszam do mnie ;) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3018034#3018034
zapraszam do mnie ;) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3018034#3018034