Ustawienie zaplonu
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- red87
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ustawienie zaplonu
Witam moze mi ktos powiedziec jak dobrze ustawic zaplon i jak ma byc dobrze ustawiony?? pozdrawiam
No to jak ustawisz sobie juz na znaki, czyli na "0" to po lewej stronie od tego znaku masz znak 6 st do zaplonu, luzujesz sobie aparat, zapalasz auto (przyda Ci sie druga osoba), niech sobie zlapie z 80st motor, odpinasz niebieski czujnik, przegazuj 3 razy, wczesniej mozesz przejsc sobie w tryb serwisowy MFA zeby trzymac w miare rowno obroty 2250 ktos Ci trzyma te obroty a Ty sobie strzelasz lampa w dziure na skrzyni biegow znak 6 st musi sie pokrywac z srodkiem otworu lub znakiem na skrzyni zalezy jaka masz skrzynie to chyba na tyle jak cos to wal ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Było MK2 G60....
Było A3 1.9 TDI ASV++
Będzie .....
Było A3 1.9 TDI ASV++
Będzie .....
-
- V.I.P.
- Kontakt:
No popatrz jak sie wyrobiłPuzon pisze:No to jak ustawisz sobie juz na znaki, czyli na "0" to po lewej stronie od tego znaku masz znak 6 st do zaplonu, luzujesz sobie aparat, zapalasz auto (przyda Ci sie druga osoba), niech sobie zlapie z 80st motor, odpinasz niebieski czujnik, przegazuj 3 razy, wczesniej mozesz przejsc sobie w tryb serwisowy MFA zeby trzymac w miare rowno obroty 2250 ktos Ci trzyma te obroty a Ty sobie strzelasz lampa w dziure na skrzyni biegow znak 6 st musi sie pokrywac z srodkiem otworu lub znakiem na skrzyni zalezy jaka masz skrzynie to chyba na tyle jak cos to wal
![helm :helm:](./images/smilies/helm.gif)
Jak sie sprawuje motor? Na hamowni byles?
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Hehe przy PG konieczne jest grzebanie samemubugalon pisze:No popatrz jak sie wyrobiłPuzon pisze:No to jak ustawisz sobie juz na znaki, czyli na "0" to po lewej stronie od tego znaku masz znak 6 st do zaplonu, luzujesz sobie aparat, zapalasz auto (przyda Ci sie druga osoba), niech sobie zlapie z 80st motor, odpinasz niebieski czujnik, przegazuj 3 razy, wczesniej mozesz przejsc sobie w tryb serwisowy MFA zeby trzymac w miare rowno obroty 2250 ktos Ci trzyma te obroty a Ty sobie strzelasz lampa w dziure na skrzyni biegow znak 6 st musi sie pokrywac z srodkiem otworu lub znakiem na skrzyni zalezy jaka masz skrzynie to chyba na tyle jak cos to wal![]()
Jak sie sprawuje motor? Na hamowni byles?
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
Motor jak narazie ok, po tych przezyciach wszystkich, hamownia w nastepnym tygodniu moze
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Było MK2 G60....
Było A3 1.9 TDI ASV++
Będzie .....
Było A3 1.9 TDI ASV++
Będzie .....
- red87
- Mały gagatek
- Kontakt:
Puzon,
Dobra silnik odpalil. A teraz tak ja mam syncro a wiadomo ze syncro bylo malo wiec mialem zwyklego i zmienilem na g60. te znaki sa na wszystkich skrzyniach czy tylko z g60?? a jak zaplon zostanie na 0 to jak to moze sie ujawnic?? Jakies gorsze przyspieszeniec czy cos innego??
Dobra silnik odpalil. A teraz tak ja mam syncro a wiadomo ze syncro bylo malo wiec mialem zwyklego i zmienilem na g60. te znaki sa na wszystkich skrzyniach czy tylko z g60?? a jak zaplon zostanie na 0 to jak to moze sie ujawnic?? Jakies gorsze przyspieszeniec czy cos innego??
Golfik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2924545#2924545 Zapraszam
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Będzie gorzej jeździć i będzie strzelać z wydechu na za poznym zaplonie (o przepałach to juz nie mówię, bo to jasne). Znaki są na każdej skrzyni (duży ząb w okienku kontrolnym na dzwonie). Jeśli miałeś wcześniej zwykłe syncro i wstawiłeś sprawne g60 (w co nie wierzę) to ciekawy jestem jak długo wytrzyma skrzynia i sprzęgłored87 pisze:Puzon,
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
- red87
- Mały gagatek
- Kontakt:
G60 sprawne kompresor po regeneracji. silnik ladnie chodzi a skrzynia wytrzyma ponad 300ps jezeli nie bedzie sie ostro startowalo. naped jest fajny ale w przyszlosci bedzie i tak trzeba go zmienic. To musze dokladnie popatrzec ale wczoraj sie nim troszke wozilem i nie mial zadnych przestoi ani nie szedl gorzej. ale sprobuje to ustawic tak jak powinno. a mozna jezdzic bez IC??
Golfik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2924545#2924545 Zapraszam
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ustawienie zaplonu
Będzie ciężko. Pomóc może tylko wiadro szczęścia.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+
Ustawienie zaplonu
xxMAXIMxx pisze:Będzie ciężko. Pomóc może tylko wiadro szczęścia.
To świadczy o nie wiedzy i braku doświadczenia
![jezor :jezor:](./images/smilies/jezor.gif)
99% mechaników ustawia na słuch a przy zapytaniu o lampę robią wielkie oczy
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
Jako że nie posiadam ich wiedzy i doświadczenia muszę zakupić lampę. Pytanie jaką bo są jakieś regulowane ( 0-60st ) a w PG ma być 6st. Zaznaczam że lampa ma służyć amatorsko więc cena nie może być za wysoka
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
P.S. Myślałem o YATO.
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Ustawienie zaplonu
jakis czas temu zmienialem bratu w g60 rozrzad, okazalo sie ze jezdzil ze sciatym klinem, ale auto ladnie jezdzilo, ciagnal rowno do konca, po wymianie kola i ustawieniu rozrzadu na znaki, auto sie zamulilo, wyregulowalem zaplon na 6st na znak na zamachu, wg opisu niebieska wtyczka odpieta, odama odepita, 2250obr, i auto dalej niechce jechac, ok 3 tys dostaje zamulki, i starsznie powoli sie wkreca na obroty, rano za pierwszym razem odapli na ulamek sekundy i gasnie, i tak za 3 razem odapli, po pzrejecahniu kilkunatu km obroty wskakuja na ok 1200, na tym scietym klinie jezdzil lepiej jak po naprawie ![helm :helm:](./images/smilies/helm.gif)
![helm :helm:](./images/smilies/helm.gif)