[MK3] zmiana podświetlenia climatronic
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
[MK3] zmiana podświetlenia climatronic
Witam posiadam MK3 z Climatronickiem i chcialbym zmienic podswietlenie z zielonego na czerwono niebieskie jak w MK4...
Robił ktoś coś takiego?? Czy jest to w ogóle wykonalne??Z tego co sie zorientowałem to Cieżko beszie bo pod przyciskami i wyswietlaczem jest ten sam plastik swiatłoprzewodzący...Ale moze da coś z tego zrobic??Jak myślicie??Z góry dziękuje za pomoc
[ Dodano: 23 Kwi 2008 19:31 ]
chłopacy pomóżcie nikt tego robił???
[ Dodano: 24 Kwi 2008 20:00 ]
czyli sie nie da??
Robił ktoś coś takiego?? Czy jest to w ogóle wykonalne??Z tego co sie zorientowałem to Cieżko beszie bo pod przyciskami i wyswietlaczem jest ten sam plastik swiatłoprzewodzący...Ale moze da coś z tego zrobic??Jak myślicie??Z góry dziękuje za pomoc
[ Dodano: 23 Kwi 2008 19:31 ]
chłopacy pomóżcie nikt tego robił???
[ Dodano: 24 Kwi 2008 20:00 ]
czyli sie nie da??
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja tego nie robiłem ale z tej stronki sie czegoś dowiesz, co prawda po niemiecku ale może załapiesz: http://www.ck222.de/ Wchodzisz w: SELBER UMBAUEN->CLIMATRONIC.. dalej bedziesz wiedział... Pozdro:)
Mój "EX" Dragon:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=164954
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=164954
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tego mi bylo trzeba wielki
wiem ze temat stary ale mozna to zrobic jeszcze w dwa sposoby.
wyciagasz te stare zarowki z oprawkami zielonymi i wlutowujesz zarowki koloru np. czerwonego takie jak w radiach samochodowych [ do dostania w sklepie elektronicznym za 50 groszy ] oczywiscie bez oprawek. bo oprawka daje zielony kolor. wtedy przyciski i wyswietlacz swieca na kolor jednolity czerwony [ mozesz dac zarowke niebieska i wtedy bedzie to siecilo na niebiesko ] nie polecam do tego diod efekt mizerny nie rozpraszaja wystarczajaco swiatla.
drugim sposobem jest wyciagniecie zarowek z oprawkami wlutowanie bialej zarowki . wyciagniecie tego plasiku przewodzacego swiatlo i naklejenie na niego foli do przyciemniania szyb [lamp] w miejscu wyswietlacza np. niebieska w miejscu gdzie sa przyciski czerwona. i masz dwa kolory. wyswietlacz swieci na niebiesko a przyciski na czerwono. pamietac trzeba ze folia musi byc naklejona od wewnetrznej strony plastiku czyli w miejcu styku plasiku do wyswietlacza
wyciagasz te stare zarowki z oprawkami zielonymi i wlutowujesz zarowki koloru np. czerwonego takie jak w radiach samochodowych [ do dostania w sklepie elektronicznym za 50 groszy ] oczywiscie bez oprawek. bo oprawka daje zielony kolor. wtedy przyciski i wyswietlacz swieca na kolor jednolity czerwony [ mozesz dac zarowke niebieska i wtedy bedzie to siecilo na niebiesko ] nie polecam do tego diod efekt mizerny nie rozpraszaja wystarczajaco swiatla.
drugim sposobem jest wyciagniecie zarowek z oprawkami wlutowanie bialej zarowki . wyciagniecie tego plasiku przewodzacego swiatlo i naklejenie na niego foli do przyciemniania szyb [lamp] w miejscu wyswietlacza np. niebieska w miejscu gdzie sa przyciski czerwona. i masz dwa kolory. wyswietlacz swieci na niebiesko a przyciski na czerwono. pamietac trzeba ze folia musi byc naklejona od wewnetrznej strony plastiku czyli w miejcu styku plasiku do wyswietlacza
Jest jeszcze jeden sposób Teoretycznie fajniejszy, szybszy i duużo tańszy.
Mówię teoretycznie, bo kolega nie zostawił mi swojego Climatronika do przerobienia ale po rozebraniu widzę że wystarczy zostawienie żarówek fabrycznych, wywalenie zielonego filtra i podklejenie kolorowych filtrów pod każdy przycisk.
Można dzięki temu uzyskać bardzo dokładne podświetlenie w praktycznie dowolnym kolorze.
Na ten moment tak jak piszę, to teoria w praktycę muszę mieć panel żeby to zastosować.
Mówię teoretycznie, bo kolega nie zostawił mi swojego Climatronika do przerobienia ale po rozebraniu widzę że wystarczy zostawienie żarówek fabrycznych, wywalenie zielonego filtra i podklejenie kolorowych filtrów pod każdy przycisk.
Można dzięki temu uzyskać bardzo dokładne podświetlenie w praktycznie dowolnym kolorze.
Na ten moment tak jak piszę, to teoria w praktycę muszę mieć panel żeby to zastosować.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
pewnie moja wypowiedz że nie mam czasu nie ucieszy Cię??olafart pisze:rysiektr, przerobiłeś swojego climatronicka już- sposobystefany, działają, wszystko gra:?
rydzu co do folii Ok tez nad tym myślałem jednak jeśli wszystko poświetlasz LEDami a Climatronic żarówkami to będzie inny odcień...przynajmniej tak mi się wydaje. Ja kombinowałem na diodach FLUX, ale na razie to tylko projekt. W nastepnym tygodniu będę miał troszkę wolnego czasu to się pobawię.
[ Dodano: 22 Kwi 2009 09:16 ]
olafart, a Ty chcesz jeszcze negatyw prawda??
rysiektr, więc w miejsce żarówek dajesz białę diody wtedy folia będize o.k.
Generalnie chodzi bardziej o to że stosując diody kolorowe w miejsce żarówek nie wszystko jesteś w stanie podświetlić na inne kolory, na przyciskach zimne ciepłe zawsze robi się poświata innego koloru.
Dlatego jak będize okazja coś podziałam w temacie i zobaczymy co wyjdzie.
Generalnie chodzi bardziej o to że stosując diody kolorowe w miejsce żarówek nie wszystko jesteś w stanie podświetlić na inne kolory, na przyciskach zimne ciepłe zawsze robi się poświata innego koloru.
Dlatego jak będize okazja coś podziałam w temacie i zobaczymy co wyjdzie.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
chyba nie ma różnicy czy źródłem światła są diody czy żarówki jeśli i w jednym i w drugim wypadku stosujesz folię...moim zdaniem i tak będzie inny odcień. Własnie z tymi przyciskami ciepło zimno jest najwięcej kłopotu.rydzu pisze:rysiektr, więc w miejsce żarówek dajesz białę diody wtedy folia będize o.k.
Działaj, ja też podziałam i zobaczymy co nam z tego wyjdzie.rydzu pisze:Dlatego jak będize okazja coś podziałam w temacie i zobaczymy co wyjdzie.