Podejrzenie o panewki w ABU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podejrzenie o panewki w ABU
Witam wszystkich. Mam pytanie, dzieje się coś takiego jak jadę dłuższy czas z prędkością około 150 i muszę potem zwolnić to jak wcisnę pedał sprzęgła ZAPALA SIĘ KONTROLKA OLEJU.
Chwilę się poświeci i po jakimś czasie gaśnie. Poza tym bardziej zastanawiające jest to, że jak jadę z niedużą prędkością np 60 km/h na 4 biegu i jeszcze lekko pod górkę i wcisnę mocno pedał gazu tak że silnik jest w tym momencie obciążony wydobywa się z silnika lekki klekot a raczej jakby szmery. Moje podejrzenia to panewki korbowodów. Jakie macie zdanie na ten temat?????? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Chwilę się poświeci i po jakimś czasie gaśnie. Poza tym bardziej zastanawiające jest to, że jak jadę z niedużą prędkością np 60 km/h na 4 biegu i jeszcze lekko pod górkę i wcisnę mocno pedał gazu tak że silnik jest w tym momencie obciążony wydobywa się z silnika lekki klekot a raczej jakby szmery. Moje podejrzenia to panewki korbowodów. Jakie macie zdanie na ten temat?????? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony sob lut 09, 2008 14:45 przez johnyb30, łącznie zmieniany 1 raz.
Wedlug mnie to bezsensu stwierdzenie, nie jestem ekspertem ale co mógł miec wspólnego źle ustawiony zaplon z migajaca kontrolka oleju? Twój opis idealnie pasuje mi wlasnie do "konczacych" sie panewek, moze sie tez zawieszac taki zaworek (nie wiem jak sie to dokladnie nazywa) w pompie, który reguluje cisnienie oleju. Najlepiej jakbys podjechał do jakiegos innego mechanika który by ci zmierzyl cisnienie oleju.
1.Powiedz co ten mechanik robił.johnyb30 pisze: Byłem dziś u mechanika i wykluczył panewki powiedział że to jest źle ustawiony zapłon. A kontrolka oleju mogła chwilę pomrugać po ostrej jeździe. CO WY NA TO?????? :niewiem: :niewiem: :niewiem: :niewiem: :niewiem:
2.Poszukaj innego mechanika, bo tu widze, że weryfikacja jest bardzo potrzebna.
-
- Forum Master
Nie daj sobie wcisnąć kitu wyssanego z palca. Ja sprawdzałem panewki i na odsłuch i manometrem. Nic nie stukało a ciśnienie było OK jak silnik pracował bez obciążenia. Byłem z tym problemem chyba u 4 mechaniorów i każdy gadał praktycznie to samo "panie panewki to by stukały" oraz zwalanie winy na elektryke i źle działające czujniki ciśnienia. Oczywiście wyszło na to że jednak padły panewki.
=-Pinhead-=
1. Na początek i tak zawsze zacznij od zmierzenia ciśnienia oleju.johnyb30 pisze:Witam wszystkich. Mam pytanie, dzieje się coś takiego jak jadę dłuższy czas z prędkością około 150 i muszę potem zwolnić to jak wcisnę pedał sprzęgła ZAPALA SIĘ KONTROLKA OLEJU.
2. Jeżeli wszystko wyjdzie wporzątku , a auto dalej będzie gubiło ciśnienie oleju, to mogą być następujące rzeczy.
a) Panewki korbowodowe <koszt panewek rzędu 60zł>
b) Pompa oleju
c) lub rozrzedzony albo słaby już olej.
-
- Ma gadane