Zapobieganie awarii szyberdachu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bradley
- Forum Master
Zapobieganie awarii szyberdachu
Korzystalem z tematu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=17245
Pisze tutaj poniewaz zanim ktos przeczyta post w FAQ trzeba czekac na akceptacje postu co dlugo trwa (albo wcale) i nie kazdy zaglada do FAQ bo z reguly tam sa gotowe rozwiazania, a nie "otwarte" problemy.
Prawie udalo mi sie zreanimowac swoj mechanizm ale niestety przy zaciaganiu dachu naprawiana prowadnica uchyla dach zamiast jechac z zamknietym dachem i na koncu lekko sie podnosic. Dlatego tez kupilem uzywany caly szyberdach, przelozylem silniczek, swoja szybe oraz jeden element prowadnicy (ale nie ten ze zlamana linka )
Majac juz wszystko gotowe chcialbym sie ustrzec przed ponowna usterka lewej prowadnicy. Ponizej daje zdjecia mozliwie jak najdokladniejsze:
A pytanie brzmi jak w opisie tematu. Co nalezy zabezpieczyc i czym nalezy to zrobic aby nie pekala lewa prowadnica wraz z mocowaniem linki?
Prosze o edycje moich zdjec i zaproponowanie zabezpieczenia. Posty pomocne sa nagradzane punktami, a calosc tego tematu prosilbym pozniej o przeniesienie do tematu w FAQ jako uzupelnienie bazy wiedzy na temat naprawy szyberdachu.
Pisze tutaj poniewaz zanim ktos przeczyta post w FAQ trzeba czekac na akceptacje postu co dlugo trwa (albo wcale) i nie kazdy zaglada do FAQ bo z reguly tam sa gotowe rozwiazania, a nie "otwarte" problemy.
Prawie udalo mi sie zreanimowac swoj mechanizm ale niestety przy zaciaganiu dachu naprawiana prowadnica uchyla dach zamiast jechac z zamknietym dachem i na koncu lekko sie podnosic. Dlatego tez kupilem uzywany caly szyberdach, przelozylem silniczek, swoja szybe oraz jeden element prowadnicy (ale nie ten ze zlamana linka )
Majac juz wszystko gotowe chcialbym sie ustrzec przed ponowna usterka lewej prowadnicy. Ponizej daje zdjecia mozliwie jak najdokladniejsze:
A pytanie brzmi jak w opisie tematu. Co nalezy zabezpieczyc i czym nalezy to zrobic aby nie pekala lewa prowadnica wraz z mocowaniem linki?
Prosze o edycje moich zdjec i zaproponowanie zabezpieczenia. Posty pomocne sa nagradzane punktami, a calosc tego tematu prosilbym pozniej o przeniesienie do tematu w FAQ jako uzupelnienie bazy wiedzy na temat naprawy szyberdachu.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- bradley
- Forum Master
Ja tez pukalem nawet po stokroc ale za 101 szyber dach uchylil sie ale juz nie potrafil sie otworzycbradley pisze:Dołączam się do pytania, bo póki co mój szyber działa i ma się dobrze (odpukać!)
Swoja droga jestem ciekaw co na to szybery z innych VAGow. Bedac dzis na szrocie przegladalem inne szybery i od mk3 caly stelaz ma wymiary ok 880 na 880 w innych szyberach jest ciut szerszy i dluzszy za to dlugosc szyby jest juz znacznie wieksza bo o jakies 80mm a szerokosc moze o max 10mm. Wieksza szyba, wieksze sily, ciekawe jak to sie trzyma
[ Dodano: 28 Kwi 2009 23:12 ]
Nie ma to jak samemu sobie odpowiadac i rozwiazywac problemy
Prosze tylko o potwierdzenie tego co naskrobalem czy na 100% o to chodzi i jest to rozwiazaniem problemu lamiacej sie prowadnicy.
Jesli to ten element to moze zamiast termokurcza uzyc wezykow igielitowych? Kupowalem kiedys o srednicy 3 i 4mm. 4ke naciagnac na metalowy wypust pieska, a 3jke wlozyc w 4ke dla usztywnienia konstrukcji.
trzeba przestrzegać podstawowych zasad, rady tej udzielił mi spec od naprawiania szybra u którego zostawiłem 700zł, najważniejsza z zasad ochrony szybra to nie otwieranie go w niskich temperaturach, woda zamarzając na uszczelce nie pozwoli go otworzyć a zerwie prowadnicę, druga zasada nie opukiwać go jak jest otwarty to może też prowadzić do zerwania prowadnicy, jeżeli mechanizm jest poprawnie złożony (nie przekoszony szyber) i dobrze nasmarowany to będzie działał latami przestrzegając tych zasad.
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
- bradley
- Forum Master
Mnie akurat zepsul sie kiedy bylo +20C W zimie go nie otwieralem.
Dostalem potwierdzenie, ze moj poprzedni rysunek jest dobry i tam trzeba zabezpieczyc "pieska".
Prezentuje moje rozwiazanie zamiast uzycia koszulek termokurczliwych. Uzylem wezyka igielitowego 3mm >>kolor czerwony<< (srednica czarnej zepsutej gumeczki, ktora jest wyslizgana z jednej strony), ktorego nasadzilem do konca (rysunek ponizej), a nastepnie na wezyk 3mm nasadzilem wezyk 4mm >>kolor cyan<< Calosc zabezpieczylem poxipolem >>kolor zielony<< aby wezyki jakims cudem nie spadly. Miejsce gdzie byla czarna wadliwa gumeczka jest teraz wyzej o jakies 0,5mm od oryginalu.
Prosilbym admina o dodanie tego tematu do tematu w FAQ, o ktorym pisalem w 1 poscie.
Dostalem potwierdzenie, ze moj poprzedni rysunek jest dobry i tam trzeba zabezpieczyc "pieska".
Prezentuje moje rozwiazanie zamiast uzycia koszulek termokurczliwych. Uzylem wezyka igielitowego 3mm >>kolor czerwony<< (srednica czarnej zepsutej gumeczki, ktora jest wyslizgana z jednej strony), ktorego nasadzilem do konca (rysunek ponizej), a nastepnie na wezyk 3mm nasadzilem wezyk 4mm >>kolor cyan<< Calosc zabezpieczylem poxipolem >>kolor zielony<< aby wezyki jakims cudem nie spadly. Miejsce gdzie byla czarna wadliwa gumeczka jest teraz wyzej o jakies 0,5mm od oryginalu.
Prosilbym admina o dodanie tego tematu do tematu w FAQ, o ktorym pisalem w 1 poscie.
Pytanko małe mam do osób, które się bawiły z szyberdachem: czy elementy ukazane na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=631811336 wystarczą do naprawienia szyberdachu? Sprzedawca twierdzi że tak ale wolałbym się upewnić zanim go rozbiorę zależy mi na takim działaniu: demontaż + wymiana + montaż = sprawny szyberek Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 16:07 przez maj44, łącznie zmieniany 1 raz.
- bradley
- Forum Master
maj44, sprzedaje wszystko procz tego najwazniejszego. Prowadnicy z LINKĄ!!!
Ja akurat sprzedaje prawa prowadnice, ale ma to wygladac tak:
A w zasadzie potrzebny Ci jest tylko jeden element, ta mala prowadniczka z linka mocowana na swozen. Ten element mozesz przelozyc do swoj prowadnicy. Jesli oczywiscie pekl Ci element z linka. Bo jesli cos innego to musisz kupic jako calosc
Ja akurat sprzedaje prawa prowadnice, ale ma to wygladac tak:
A w zasadzie potrzebny Ci jest tylko jeden element, ta mala prowadniczka z linka mocowana na swozen. Ten element mozesz przelozyc do swoj prowadnicy. Jesli oczywiscie pekl Ci element z linka. Bo jesli cos innego to musisz kupic jako calosc
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 17:58 przez bradley, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
Przerabiałem tydzien temu naprawę szybra więc mogę troche wnieść do tematu
U mnie prowadnica lewa nowa. po złożeniu całości okazało się ze znow piesek wyskakiwał z prowadnicy. Wyszło że wyrobione jest to kółeczko nabite na piesku. widać to na zdjęciu które wstawił bradley .
Jest to opisane w tym temacie:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... u&start=15
Kolega Cefaloid pisząc tam podsunął mi rozwiązanie, ale niestety po zastosowany kawałek plastiku bardzo szybko się wycierał- po ok 30 ostwarciach/zamknięciach już połowy nie było. Więc na szybko tak mysle i zastosowałem podszlifowane odpowiednio 10gr Tak to wyglądało:
Jest to rozwiązanie znacznie trwalsze ale pojawił się jeszcze jeden kłopot. prze zamykaniu szybra potrafilo minimalnie przekosić ten element(na wałku delikatnie się obracał). Spawnąć tego się nie da więc zalałem Poxipolem i na drugi dzien jak skała wszystko na sztywno. Piesek siedzi w prowadnicy jak nigdy dotąd i nie ma prawa z niej wyskoczyc. To zabezpieczenie które wg mnie jest w stanie uchronić ponowne urwanie prowadnicy lub zacięcie szyberdachu
pozdro
U mnie prowadnica lewa nowa. po złożeniu całości okazało się ze znow piesek wyskakiwał z prowadnicy. Wyszło że wyrobione jest to kółeczko nabite na piesku. widać to na zdjęciu które wstawił bradley .
Jest to opisane w tym temacie:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... u&start=15
Kolega Cefaloid pisząc tam podsunął mi rozwiązanie, ale niestety po zastosowany kawałek plastiku bardzo szybko się wycierał- po ok 30 ostwarciach/zamknięciach już połowy nie było. Więc na szybko tak mysle i zastosowałem podszlifowane odpowiednio 10gr Tak to wyglądało:
Jest to rozwiązanie znacznie trwalsze ale pojawił się jeszcze jeden kłopot. prze zamykaniu szybra potrafilo minimalnie przekosić ten element(na wałku delikatnie się obracał). Spawnąć tego się nie da więc zalałem Poxipolem i na drugi dzien jak skała wszystko na sztywno. Piesek siedzi w prowadnicy jak nigdy dotąd i nie ma prawa z niej wyskoczyc. To zabezpieczenie które wg mnie jest w stanie uchronić ponowne urwanie prowadnicy lub zacięcie szyberdachu
pozdro
Ostatnio zmieniony sob cze 27, 2009 11:11 przez CQ, łącznie zmieniany 2 razy.