Swap z 1.3 na 1.8
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Swap z 1.3 na 1.8
Jak wyżej w temacie
Potrzebuje pomocy w przekładce silnika z 1,3 na 1,8
Jestem totalne zielony jeśli chodzi o ten temat
Moje 1,3 jest już na ostatnim tchu
Pisałem w paru tematach że ktoś z rodzin miał mi zrobić tą przekładkę
ale niestety z rodzina to na zdjęciach tylko dobrze się wychodzi.
Codzienne kłótnie mnie dobijają, "sprzedaj tego trupa ile pieniędzy jeszcze w niego wpakujesz......."
I w taki to oto sposób zostałem z silnikiem i całą resztą gratów do niego
z padającym 1,3 i mocno okrojonym funduszem który topnieje z dnia na dzień
Głupio m pisać teki temat, jak to mówią "umiesz liczyć? licz na siebie"
Więc na własną rękę muszę to ogarnąć
A to moje Golfidło jeździdło
Potrzebuje pomocy w przekładce silnika z 1,3 na 1,8
Jestem totalne zielony jeśli chodzi o ten temat
Moje 1,3 jest już na ostatnim tchu
Pisałem w paru tematach że ktoś z rodzin miał mi zrobić tą przekładkę
ale niestety z rodzina to na zdjęciach tylko dobrze się wychodzi.
Codzienne kłótnie mnie dobijają, "sprzedaj tego trupa ile pieniędzy jeszcze w niego wpakujesz......."
I w taki to oto sposób zostałem z silnikiem i całą resztą gratów do niego
z padającym 1,3 i mocno okrojonym funduszem który topnieje z dnia na dzień
Głupio m pisać teki temat, jak to mówią "umiesz liczyć? licz na siebie"
Więc na własną rękę muszę to ogarnąć
A to moje Golfidło jeździdło
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2009 11:30 przez Lampo, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Golf na co dzień
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2899442#2899442
Mam całą kompletną wiązkę kabli
od puszki z bezpiecznikami
komputer alternator obydwie pompy paliwa półosie
zawieszenie przód i zawieszenie tył
serwo i pompa od hamulców tez się znajdzie
Nie mam tylko chłodnicy i wentylatora od niej
z kładu wydechowego mam portki tłumik środkowy tłumik końcowy
Po za tym cały silnik ze skrzynia biegów
[ Dodano: 02 Maj 2009 21:17 ]
Silnik to 1,8 PF
od puszki z bezpiecznikami
komputer alternator obydwie pompy paliwa półosie
zawieszenie przód i zawieszenie tył
serwo i pompa od hamulców tez się znajdzie
Nie mam tylko chłodnicy i wentylatora od niej
z kładu wydechowego mam portki tłumik środkowy tłumik końcowy
Po za tym cały silnik ze skrzynia biegów
[ Dodano: 02 Maj 2009 21:17 ]
Silnik to 1,8 PF
Mój Golf na co dzień
Z detali przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz:
W 1.3 ten długi pręt między lewarkiem biegów a skrzynią będzie chyba parę centymetrów za krótki. Przynajmniej jak zakładałem silnik 1.6TD do nadwozia po 1.3NZ to musiałem go zmieniać. Podejrzewam że przy silnikach pochylonych do przodu jest ten krótszy, a przy pochylonych do tyłu (a konkretnie przy skrzyniach typu 020) dłuższy.
W 1.3 ten długi pręt między lewarkiem biegów a skrzynią będzie chyba parę centymetrów za krótki. Przynajmniej jak zakładałem silnik 1.6TD do nadwozia po 1.3NZ to musiałem go zmieniać. Podejrzewam że przy silnikach pochylonych do przodu jest ten krótszy, a przy pochylonych do tyłu (a konkretnie przy skrzyniach typu 020) dłuższy.
Pierwsze co musisz zrobic to wyjac ten 1.3 z auta. Auto na kobylki i lecisz po kolei.
spuszczasz plyn chlodniczy, wyciagasz aku, odlanczasz zasilanie paliwem i wsztstkie wtyczki od czujnikow itd. Odkrecasz alternator, pompe wspomagania jezeli wystepuje.Jezeli maszwszystko juz poodlanczane na okolo to sciagasz kola prawe lewe, odkrecasz poloski (prawdopodobnie 28-30 nasadka), po tym odkresasz zwrotnice z sworznia (prawo i lewo). Od tego zacznij jak bedziesz w tym miejscu to daj znac bedziemy pisac dalej. Popraw mnie ktos jak cos zapomnialem.
[ Dodano: 03 Maj 2009 09:47 ]
Wiadomo tez ze pudelko z filtrem i wszystkie rurki od chlodzenia tez.
spuszczasz plyn chlodniczy, wyciagasz aku, odlanczasz zasilanie paliwem i wsztstkie wtyczki od czujnikow itd. Odkrecasz alternator, pompe wspomagania jezeli wystepuje.Jezeli maszwszystko juz poodlanczane na okolo to sciagasz kola prawe lewe, odkrecasz poloski (prawdopodobnie 28-30 nasadka), po tym odkresasz zwrotnice z sworznia (prawo i lewo). Od tego zacznij jak bedziesz w tym miejscu to daj znac bedziemy pisac dalej. Popraw mnie ktos jak cos zapomnialem.
[ Dodano: 03 Maj 2009 09:47 ]
Wiadomo tez ze pudelko z filtrem i wszystkie rurki od chlodzenia tez.
NiEdIeLnA PrAcA W SyF SiE ObRaCa
Świetny silnik 107KM robi swoje Dodam, że ten silnik ma piękny dźwięk.Lampo pisze:Silnik to 1,8 PF
A mam takie pytanie nie dotyczące tematu - malowałeś swojego Golfa?
A co do swapu to ja też szykuję się do zmiany silnika i sam tego na pewno nie zrobię. Ale znalazłem gostka co mi w tym pomoże i ma wszystkie potrzebne do tego narzędzia, albo dam to do mechanika.
Jak Ty sobie nie poradzisz z tym to jedź z tym do jakiegoś mechanika i rób to razem z nim. Dwa dni roboty. Wstawi silnik i zacznie się zabawa z instalką (moim zdaniem najgorsza sprawa z instalacją) i powili, ładnie puszczać kabelki i podpinać...
[ Dodano: 03 Maj 2009 11:52 ]
Najlepiej jak by gdzieś z Warszawy jakiś forumowicz, który robił swapa Ci w tym pomógł.
Na forum jest kilka osób co robiło swap ze zmianą całej instalacji - jak by ktoś mieszkał blisko Warszawy to mógł byś tam zaprowadzić Golfa i po kłopocie...
- emsikemsik
- Mały gagatek
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
emsikemsik, 1,6 PN to najsłabszy 1,6 na gaźniku
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ja u siebie robiłem taki swap ale przeszczepiałem w miejsce 1,3 motor 1,8 GU czyli gaźnik, Moge Ci jedynie podpowiedzieć kolego że chłodnica z 1,8 by Ci sie jeszcze przydała i wszystkie węże wodne bo z 1,3 nie podejda no i tak jak juz ktos wczesniej napisal pomysl o całym kompletnym wybieraku biegów, ja to zmieniłem poczynajac od samego lewarka bez zbednych kombinacji. Aha a co do samego wyjmowania silnika to nawet nie musisz stawiac go na klocki wystarczy ze odkręcisz półośki od skrzyni (tylko bez kanalu troche z tym lipnie) i całość ślicznie wychodzi do góry
Coś będę myślał
na razie zastosuję się do waszych wskazówek
i będę działał mam 3tyg robocze na zrobienie mojego golfidła i pojechanie nim na majówkę
Co do kolegi który się pytał czy malowałem golfa to odpowiem że tak
wyniosło mnie to w sumie 700zł
i 1,5 tygodni roboty
po pracy jeździłem do brata ciotecznego tam wynajętym garażu
porozkładaliśmy folie i zaczęło się docieranie i szpachlowanie
Potem zostaliśmy z bratem wywaleni z garażu właściciel się troszkę zezłościł na widok prowizorycznej lakierni
Resztę dokończyło się u wujaszka w okolicach Sochaczewa
na razie zastosuję się do waszych wskazówek
i będę działał mam 3tyg robocze na zrobienie mojego golfidła i pojechanie nim na majówkę
Co do kolegi który się pytał czy malowałem golfa to odpowiem że tak
wyniosło mnie to w sumie 700zł
i 1,5 tygodni roboty
po pracy jeździłem do brata ciotecznego tam wynajętym garażu
porozkładaliśmy folie i zaczęło się docieranie i szpachlowanie
Potem zostaliśmy z bratem wywaleni z garażu właściciel się troszkę zezłościł na widok prowizorycznej lakierni
Resztę dokończyło się u wujaszka w okolicach Sochaczewa
Mój Golf na co dzień