dziwne "pyknięcie"
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dziwne "pyknięcie"
witam
w moim VW Golfie 3 niedawno jakieś 2 tyś km temu wymieniałem klocki hamulcowe, wszystko ładnie pięknie , lecz teraz coś mnie niepokoi, przyszły ciepłe dni otwieram szeroko szybę boczną
i (czasem nie zawsze bez zależności) po naciśnięciu pedału hamulca słyszę taki metaliczny szczęk w lewym kole, puszczam znów naciskam i już szczęku nie ma, powtarza się to częściej kiedy jest ciepło, lecz jak już pisałem nie ma reguły ciepłe zimne hamulce tez czasem szczęknie czasem nie.... co to może być ??
w moim VW Golfie 3 niedawno jakieś 2 tyś km temu wymieniałem klocki hamulcowe, wszystko ładnie pięknie , lecz teraz coś mnie niepokoi, przyszły ciepłe dni otwieram szeroko szybę boczną
i (czasem nie zawsze bez zależności) po naciśnięciu pedału hamulca słyszę taki metaliczny szczęk w lewym kole, puszczam znów naciskam i już szczęku nie ma, powtarza się to częściej kiedy jest ciepło, lecz jak już pisałem nie ma reguły ciepłe zimne hamulce tez czasem szczęknie czasem nie.... co to może być ??
-
- Nowicjusz
ja też mam podobne zdanie. szukać trzeba pukania w miejscu luzu między klockiem a zaciskiem, często zapomina się o montowaniu tych blaszek, a one nie tylko stanowią zabezpieczenie, ale też odpychają klocek od jarzma kiedy zaczyna się tarcie klocka o tarcze.
jeśli jest luźny zacisk... może na tych prowadnicach pływających jest juz wybite... teoretycznie to tez możliwe
[ Dodano: 04-05-09, 07:41 ]
dopisz dla pewności jakie masz hamulce, jakie tarcze i zaciski...
jeśli jest luźny zacisk... może na tych prowadnicach pływających jest juz wybite... teoretycznie to tez możliwe
[ Dodano: 04-05-09, 07:41 ]
dopisz dla pewności jakie masz hamulce, jakie tarcze i zaciski...
miałem podobnie przy naciśnięciu hamulca, do tego jeszcze było takie metaliczne stukanie przy wjechaniu w dziurę (luźny zacisk - klocek stukał o tarczę)
dzisiaj wymieniłem te blaszki i do tego te tulejki gumowe na których chodzi zacisk
jak ręką odjął
łącznie mnie to kosztowało 27zł i pół godziny roboty
dzisiaj wymieniłem te blaszki i do tego te tulejki gumowe na których chodzi zacisk
jak ręką odjął
łącznie mnie to kosztowało 27zł i pół godziny roboty
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2009 20:59 przez kropek, łącznie zmieniany 1 raz.