Akumulator rozładowuje się na postoju.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

arkus1234
Nowicjusz
Nowicjusz

Akumulator rozładowuje się na postoju.

Post autor: arkus1234 » ndz maja 03, 2009 15:01

Od jakiegoś czasu rozładowywał mi się akumulator na postoju.Dzisiaj zmierzyłem pobór prądu z akumulatora na postoju i okazało się,że pobór przy załączonym alarmie wynosi ok 0,12 [A] czyli 120mA. Alarm w stanie czuwania pobiera ok 30 mA, a same radio bez panela niby wyłączone ok 90mA. Po dotarciu do instalacji radia zauważyłem, że "+" zasilający i "+" pamięci radia skręcone są razem. Zrobiłem zasilanie radia na "+" za stacyjką, a pamięć radia zostawiłem tak jak było. Pobór prądu spadł do ok 45 mA razem z alarmem.
Czy przyczyną rozładowywania akumulatora mogło być te 120mA czy też była to wartość nie istotna dla pracy akumulatora.

Awatar użytkownika
mauro22
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Rozładowanie akumulatora

Post autor: mauro22 » ndz maja 03, 2009 17:07

Witam.

Dopuszczalny prąd spoczynkowy 0,6x62=37,2mA. Podłącz sobie miernik i wyciagaj po kolei bezpieczniki. Wtedy sprawdzisz co powoduje taką wartość u ciebie. Dodatkowo masz wzór którym sprawdzisz czas rozładowania swojego aku przy zmierzonych parametrach.

h = ((Ah x V) / W ) / 1,6

h - czas pracy w godzinach
Ah - pojemność akumulatora
V - napięcie akumulatora
W - moc pobierana przez urządzenie
1,6 - współczynnik rozładowania akumulatora

Pozdrawiam.

Jacek R.

kropek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kropek » pn maja 04, 2009 21:04

a mi kiedyś rozładowywał się akumulator po użyciu tylnej wycieraczki, przetarły się izolacje na przewodach między klapą bagażnika i nadwoziem (robiło się zwarcie)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”