Zamykanie otwieranie szyb elektrycznych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zamykanie otwieranie szyb elektrycznych
Witam
Mam taki nie typowy objaw zachowania szyby, a mianowicie szyba od strony pasażera po przytrzymaniu przełącznika (około 1 sekund) wykonuje program do zamknięcia pełnego, w trakcie gdy szyba wędruje do góry, a po zwolnieniu przycisku zamykania i ponownym naciśnięciu obojętnie czy do góra czy duł, szyba się zatrzymuje. Wszystkie pozostałe zachowują się poprawnie czyli przytrzymanie (około 1 sekundy) przycisku duł, szyba otwiera się do końca, naciśnięcie do góry jedzie tylko tak długo jak jest wciśnięty przycisk.
Mam taki nie typowy objaw zachowania szyby, a mianowicie szyba od strony pasażera po przytrzymaniu przełącznika (około 1 sekund) wykonuje program do zamknięcia pełnego, w trakcie gdy szyba wędruje do góry, a po zwolnieniu przycisku zamykania i ponownym naciśnięciu obojętnie czy do góra czy duł, szyba się zatrzymuje. Wszystkie pozostałe zachowują się poprawnie czyli przytrzymanie (około 1 sekundy) przycisku duł, szyba otwiera się do końca, naciśnięcie do góry jedzie tylko tak długo jak jest wciśnięty przycisk.
Tak ale w Golfie silnik i elektronika są zespolone, a prawy silnik nie pasuje na lewą stronę i odwrotnie. Bardziej mnie intryguje czy są dwie wersje elektroniki, a może da się jakoś programować, rozebrałem elektronikę z tego spalonego, i wygląda mi że siedzi tam jakiś kontroler typu PIC. Może jest jakaś kombinacja włącz zapłon wciśnij guzik itp. coś podobnego jak procedura kasowania inspekcji.
- Paweł Marek
- V.I.P.
owszem, jeśli na module danej szyby jest napis BROSE to jest to moduł starszy, do 94 roku. Potem sa inne, nie pamietam nazwy. W starszych tylko szyba kierowcy zamyka sie sama po sekundowym naciśnięciu przycisku, a otwierają się tak chyba wszystkie o ile pamietam. W nowszych szybe trzeba programować, ale sama się zaprogramuje i tak po kilku użyciach (wykonujesz kilka zamknięć i otwarć z przycikiem trzymanym jeszcze około sekundy po zakończeniu ruchu szyby). Nie wiem jakie zakłócenia pojawiają się po "zmieszaniu" modułów starszych i nowszych, ludzie mieli z tym jakieś problemy, może użyjesz wyszukiwarki i coś znajdziesz. Najlepiej mieć wszystkie takie same bo one w jakimś sensie "dogadują" sie ze soba.pivvo pisze:czy są dwie wersje elektroniki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
pivvo, starszych modułów nie zaprogramujesz i z twojego opisu o ile dobrze zrozumiałem - zachowują sie normalnie. Tylko ta od kierowcy jedzie sama w górę
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
też bym chciał. Miałem zamysł żeby z tym pokombinować ale na zamysłach się skończyło. Na razie obejrzałem schemat i sa widoczne różnice w dochodzących kablach, miedzy innymi z ilościa i pinami podłączenia do modułów kabli masowych. Może w tym tkwi kruczek.pivvo pisze:No właśnie chciał bym teraz aby wszystkie tak się zachowywały jak ta nowa
- Paweł Marek
- V.I.P.