Czesc, kumpel w Passacie ma nastepujący problem i prosił o wrzucenie tu posta, moze ktos z Was pomoze.
Witam Wszystkich!
Mam passata 02' 1.9 tdi i od lutego zaczęły mi się problemy. Na samym początku zaświeciła mi sie kontrolka od poduszki powietrznej. Po jakimś czasie zaświeciło się ESP (auto w międzyczasie nie było ani uderzone, ani nikt nie grzebał w elektryce). Później podczas jazdy w dużej wilgotności (śnieg z deszczem) pojawiły się problemy ze skrzynią biegów. A mianowicie na wyświetlaczu deski rozdzielczej wszystkie biegi były podświetlone a w praktyce przełączał na max 3ci bieg (skrzynia 4ka). Nie świeciła się kontrolka mówiąca o konieczności wciśnięciu hamulca, aby zmienić bieg. Dodatkowo zaświeciła się kontrolka braku oleju w silniku. Po powrocie z ferii wszystkie błędy skasowałem i jeździłem szczęśliwie następne 2 tyg. Po tym czasie znowu kontrolka od poduszek i ESP. Taka sytuacja powtórzyła się ze 3 razy. Wspólnym mianownikiem to to, że błędy pojawiały się najczęściej jak na zewnątrz było wilgotno.
Jakiś miesiąc temu zaświeciła mi się kontrola od świec i ESP i cały czas świeciły mi się światła stopu. Wymieniłem czujnik pod pedałem hamulca i spokój miałem aż do wczoraj.
Odpaliłem wczoraj auto (było mokro i padało) nie świeciła się kontrolka mówiąca o konieczności wciśnięcia hamulca, aby przełączyć bieg i znowu podświetlone były wszystkie biegi. ER działał D nie. Po 3 krotnym zgaszeniu auta i odpaleniu zaczęło działać D. Skrzynia zmieniała wszystkie 4ry biegi.
Podpiąłem VAG 4.9 i miałem takie błędy:
1. Skrzynia biegów:
- 293 Przełącznik wielofunkcyjny-F125
nieznane ustawienie przełączników
- 811 Układ nie gotowy do odpowiedzi
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
2. ABS:
- 1119 Sygnał rozpoznania biegu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Sam już nie wiem czy mam zawilgocona instalację, czy cos robi zwarcie czy faktycznie cos się psuje.
Bardzo proszę o info, co to może być i kto pomoże mi usunąć awarię (najlepiej w okolicy Warszawy)
B5(3BG) 1.9TDI-PD 101KM (AVB)
Rok: 2002
[Passat] Problem z automatem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[Passat] Problem z automatem
[b]Nie dyskutuj z idiotami. Najpierw sprowadzą Cię do ich poziomu, później pokonają doświadczeniem.[/b]