Wymiana sprzęgła ?? czy tylko łożyska ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Anka_27
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana sprzęgła ?? czy tylko łożyska ??

Post autor: Anka_27 » pn maja 11, 2009 08:28

Witajcie.
Wczoraj pisałam o drganiach na pedałach hamulca, gazu i sprzegła (jestem po wymianie poduszek pod silnikiem, gum na wahaczach i jakiś tam gum pod amortyzatorami).

Podpowiedziano mi, że może to być sprzęgło. Jednak kolega w pracy podpowiedział mi, że może to być tylko jakieś łożysko sprzegła.
Czasem jest problem z wbiciem 1-go biegu i czasem 3-go.
Czy można to jakoś zlokalizować ? Co trzeba wymienić i ile to kosztuje.

bardzo Panów proszę o pomoc.

pozdrawiam
Ania

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » pn maja 11, 2009 09:38

możliwe że tylko wystarczy wyregulować na mechaniżmie zmian biegów skrzyni (jesli ma luzu sporo) jesli nie to trzeba sprawdzic jak bierze pedał sprzegła znaczy gdy jest wcisniety do konca wyczuc czy bierze (auto zaczyna jevchac) zaraz po delikatnym odpuszczeniu czy tak w połowie całego zakresu wycisniecia pedału... przyczyn moze byc wiele... zaczynajac od zmiany płynu w układzie wysprzeglika i pompki sprzegła, po sprawdzenie wysprzeglika ,i pompkiwysprzeglika ....jesli bedzie ok to znaczy ze dzieje sie cos z dociskiem i trzeba wyciagac skrzynie... najlepej auto oddac do zaufanych mechaników by od razu nie wyciagali skrzyni a zlokalizowli co jest nie tak.... :bajer:

Anka_27
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Anka_27 » pn maja 11, 2009 09:52

Dziekuję za odpowiedź.
Przy popuszczaniu sprzęgła auto rusza tak w 1/3 długości pedału.
Prawdę mówiąc z konkretnymi mechanikami to ja mam problem - w mojej okolicy raczej nie mam żadnego sprawdzonego serwisu :(

A w najgorszym wariancie ile to będzie kosztować ?

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » pn maja 11, 2009 10:03

aha sprawdz czy przy włozeniu biegu wstecznego bedzie zgrzyt... np odpal auto i odrazu wsteczy włóz.. czy bedzie zgrzyt.. jesli wejdzie lekko bez zgrzytu to wymiana sprzegła odpada.... i sprawdz przy wkładaniu 1 dzwignie wziac bardziej w lewo mimo ze nie mozna ... jesli wejdzie ok to zostaje wyregulowac lub naprawic mechanizm zmiany biegów (moze byc lekko wyrobiony lub wystarczy przesmarowac go)
nagorszy przypadek kosztuje sporo.. komplet sprzegła z 300-400zł + robota w naszym rejonie to kosztuje 150-200zł

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”