FAQ: Regulacja pompy wtryskowej 1.6 1.9 TD zwiekszanie dawki
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jutro tj.w poniedziałek mam trochę czasu ,możesz wpaść do Lubartowa to coś spróbuje poradzić na twoje problemy z obrotami ...
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
witam, czy wkręcając śrubę oznaczoną czerwoną strzałką na pierwszej stronie postu zwiększy się również dawka rozruchowa?
zrobiło się cieplej i wrócił problem z zapalaniem gorącego silnika. po schłodzeniu pompy wtryskowej wodą, zapala bez problemu, więc myślę że, zwiększenie dawki rozruchowej by pomogło na jakiś czas?
zrobiło się cieplej i wrócił problem z zapalaniem gorącego silnika. po schłodzeniu pompy wtryskowej wodą, zapala bez problemu, więc myślę że, zwiększenie dawki rozruchowej by pomogło na jakiś czas?
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2009 15:32 przez luxusxx, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tą śrubą zwiękrzasz dawkę ogólnie ,tak więc przy rozruchu również .Jak za dużo ją wkręcisz to silnik dłużej nie chce zejść z obrotów i wzrastają wolne obroty.Według mnie takie zachowanie pompy jak u ciebie świadczy o tym że pompa powoli kończy żywot ...luxusxx pisze:czy wkręcając śrubę oznaczoną czerwoną strzałką na pierwszej stronie postu zwiększy się również dawka rozruchowa?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
powiedzcie mi koledzy po podkręciłem lekko dawke tak o ćwierć obrotu i autko ma niecałe 1000 obrotów lekko przed chciałbym troszke zmniejszyć obroty na biegu jałowym tylko nie mam tej 3 śrubki do regulacji obrotów na biegu jałowym co poradzicie?? Nie mam u siebie tej śrubki zaznaczoną zieloną strzałką.
Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2009 16:07 przez arturkw, łącznie zmieniany 1 raz.
kkolekk,
kąt wtrysku przyśpieszyć trzeba.
pompę przekręć w stronę silnika a jeśli masz regulację na kole pasowym to luzujesz trzy śruby wokół centralnej nakrętki i delikatnie do przodu za centralną nakrętkę pociągnij kluczem po czym dokręć koło pasowe
kąt wtrysku przyśpieszyć trzeba.
pompę przekręć w stronę silnika a jeśli masz regulację na kole pasowym to luzujesz trzy śruby wokół centralnej nakrętki i delikatnie do przodu za centralną nakrętkę pociągnij kluczem po czym dokręć koło pasowe
widać masz źle ustawione albo twój silnik potrzebuje większegokkolekk pisze:wyprzedzenie mam ustawione na 1mm jeszcze więcej ustawić
-
- Nowicjusz
Witam byla taka sprawa ze silnik gdy przytrzymalo sie go na obrotach dlugo schodzil z nich. Pomyslelismy ze dawka paliwa jest za duża. I na pompie wtryskowej sa 2 srubki jedna od dawki paliwa 2 od obrotow.
Skrecilismy dawke paliwa i podnieslismy oborty.
I zaczol szybciej schodzic z obrotow. Ale zadzol sie bardziej dygotac.
Moje pytania brzmia:
- czy mozna tak zepsuc silnik ??
- jak to naregulowac odpowiednio ??
- do kogo sie zglosic ??
Bo jednak to chyba nie jest tak dobrze jak powinno byc.
Bo mam wrazenie ze od tego czasu po trasie :
zaczol brac olej,
z bagnetu wydostaje sie olej. Wychodzi z niego. Przedostaje sie przez usczelke.
Objawy po trasie 80 km.
pod filtrem powietrza na dole w obudowe olej.
CZY TO MOZE BYC ODMA ??
Nie bieze wody. Nie ma serka.
Skrecilismy dawke paliwa i podnieslismy oborty.
I zaczol szybciej schodzic z obrotow. Ale zadzol sie bardziej dygotac.
Moje pytania brzmia:
- czy mozna tak zepsuc silnik ??
- jak to naregulowac odpowiednio ??
- do kogo sie zglosic ??
Bo jednak to chyba nie jest tak dobrze jak powinno byc.
Bo mam wrazenie ze od tego czasu po trasie :
zaczol brac olej,
z bagnetu wydostaje sie olej. Wychodzi z niego. Przedostaje sie przez usczelke.
Objawy po trasie 80 km.
pod filtrem powietrza na dole w obudowe olej.
CZY TO MOZE BYC ODMA ??
Nie bieze wody. Nie ma serka.