Szyberdach MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szyberdach MK3
Witam wszystkich serdecznie
Pewnie zdubluje temat jednak proszę o wyrozumiałość i podpowiedź.
W moim golfiku uszkodziła się prowadnica szyberdachu. Chcę zakupić szyber na allegro i na niektórych aukcjach widziałem opisy, że pasuje z Passata B4 (a jest tańszy). Jak pytałem na szrotach to mówili mi że są różne wymiary szyb i nie będzie pasował.
Bardzo proszę o podpowiedź jak jest naprawdę. Pewnie niejeden z was juz przerabiał ten temat.
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi fachowców
Pewnie zdubluje temat jednak proszę o wyrozumiałość i podpowiedź.
W moim golfiku uszkodziła się prowadnica szyberdachu. Chcę zakupić szyber na allegro i na niektórych aukcjach widziałem opisy, że pasuje z Passata B4 (a jest tańszy). Jak pytałem na szrotach to mówili mi że są różne wymiary szyb i nie będzie pasował.
Bardzo proszę o podpowiedź jak jest naprawdę. Pewnie niejeden z was juz przerabiał ten temat.
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi fachowców
maniek990, czytaj http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=plBeszczyk pisze:na forum jest porada jak naprawiać szyber.
...
powiem tak (z własnego doświadczenia bo akurat teraz wymieniałem szybra) jeżeli masz tylko uszkodzoną prowadnice to nie opłaca się kupować nowego szyberdachu tylko ją naprawić bo i tak prędzej czy później się ona złamie, ja niestety musiałem kupić cały bo miałem połamane prawie wszystko po lewej stronie, co najlepsze w tym samym dniu po założeniu szybra do auta pękła mi uwielbiana przez wszystkich lewa prowadnica wiec i tak musiałem ją naprawić, a uszczelka i tak nigdy w 100% nie zatrzyma wody ewentualnie wymiana samej uszczelki lub całej szyby
- bradley
- Forum Master
maniek990, mialem zwymiarowany swoj mechanizm oraz szybe i tak poznalem na szrocie mechanizm od golfa.
Byly tez BARDZO podobne mechanizmy ale np. na dlugosc to byla roznica az 10cm a na szerokosc zaledwie 2cm. Szyba tez byla wizualnie wieksza (dluzsza). Tobie radze to samo, zwymiarowac szybke i mechanizm oraz rozstaw otworow montazowych.
Mechanizm golfa jest kwadratowy tzn szerokosc i dlugosc "podkowy" jest taka sama.
Byly tez BARDZO podobne mechanizmy ale np. na dlugosc to byla roznica az 10cm a na szerokosc zaledwie 2cm. Szyba tez byla wizualnie wieksza (dluzsza). Tobie radze to samo, zwymiarowac szybke i mechanizm oraz rozstaw otworow montazowych.
Mechanizm golfa jest kwadratowy tzn szerokosc i dlugosc "podkowy" jest taka sama.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- przecież ta uszczelka nie jest szczelna nigdy - nawet jak samochód wyjeżdża z fabryki, to nie jest szczelna - nie ma takiej możliwośći, bo inaczej szyba ciężko by wchodziła w otwór dacu. Ta uszczelka jest tylko po to, żeby zamaskować szczeline między dachem a szybą, a za odprowadzanie wody odpowiadają wężyki na rogach szybra. Może któryś jest zapchany?maniek990 pisze:Dzieki za podpowiedź z naprawą szyberdachu - jednak raczej jestem zmuszony wymienic bo moja uszczelka jest juz w stanie tragicznym i nie uszczelnia.