Kolektor od AWX'a w silniku 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
_Chudy_
jak już to zamontujesz to zapodaj Foto, bo tak jeszcze Ciekaw jestem czy przypadkiem podczas montaży nie będzie przeszkadzała Turbosprężarka!
Pozdrawiam
jak już to zamontujesz to zapodaj Foto, bo tak jeszcze Ciekaw jestem czy przypadkiem podczas montaży nie będzie przeszkadzała Turbosprężarka!
Pozdrawiam
[url=http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=40339][img]http://img18.imageshack.us/img18/7243/44876552.gif[/img][/url]
Prawie Seria 326Nm
Prawie Seria 326Nm
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja w swoim 1Z zmieniłem z 2tyg temu, kolektor pasuje bez żadnych problemów, flanszę dorobiłem a rurkę od ciśnienia wstawiłem w kolektor od tyłu-jest tam miejsce nagwintowane( do jakiegoś uchwytu z AWXa) idealnie pasuje do tego odpowietrznik z zacisku po małych modach,pasuje pod ori orurowanie, wrażenia po zamontowaniu - napewno ciszej pracuje silnik na wysokich rpm jak i na postoju, łagodniej gaśnie, podczas jazdy - lepiej wkręca się na obroty i reaguje szybciej na pedał gazu...
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 12:49 przez MZiobro, łącznie zmieniany 1 raz.
Taka moja fanaberia na wykonanie przejściówki do kolektora od PD. Dzięki łagodnym przejściom powoduje mniej zawirowań:
Ostatnio zmieniony sob maja 16, 2009 17:19 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Mi natomiast zależało aby została oryginalna obudowa EGR (tylko ze względu na przepustnice do gaszenia - reszta jest wypatroszona) wymyśliłem taką kryzę zespawaną z 2 blach wyciętych na plazmie - z jednej strony rozstaw śrub EGR z drugiej kolektora. Kryza jest na tyle gruba że można ją wykorzystać do umieszczenia czujnika do wskaźnika doładowania.
Korfanty gwarantuje Ci, że znacznie lepsze rozwiązanie to zastosowanie do kolektora od ASZ/ARL klapy gaszącej z EGR od silnika ASZ/ARL i kolanka gumowego od ASZ. Wówczas podpinasz wszystko P&P pod dolotową rurę plastikową od ALHkorfanty pisze:Mi natomiast zależało aby została oryginalna obudowa EGR (tylko ze względu na przepustnice do gaszenia - reszta jest wypatroszona) wymyśliłem taką kryzę zespawaną z 2 blach wyciętych na plazmie - z jednej strony rozstaw śrub EGR z drugiej kolektora. Kryza jest na tyle gruba że można ją wykorzystać do umieszczenia czujnika do wskaźnika doładowania.
Plusem takiego rozwiązania jest przekrój ok 50 mm w gardzieli klapy gaszącej, a nie 42 mm jak w ALH.
Ostatnio zmieniony śr maja 20, 2009 20:38 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Zgadza się - ale koszta robią się coraz większe - najpierw kolektor ok 200zł potem znaleźć egr ok 150zł i przewód ok 100zł. Kryza mnie wyszła przysłowiową "flaszkę" tak jak wspomniałem egra mam wypatroszonego, więc nie powinno być problemu.jaro4444 pisze:Korfanty gwarantuje Ci, że znacznie lepsze rozwiązanie to zastosowanie do kolektora od ASZ/ARL klapy gaszącej z EGR od silnika ASZ/ARL i kolanka gumowego od ASZ. Wówczas podpinasz wszystko P&P pod dolotową rurę plastikową od ALH
Plusem takiego rozwiązania jest przekrój ok 50 mm w gardzieli klapy gaszącej, a nie 42 mm jak w ALH.