WYCIĄGNIĘCIE KATALIZATORA KORZYSCI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Adam Polak
- Mały gagatek
- Kontakt:
WYCIĄGNIĘCIE KATALIZATORA KORZYSCI
Witam mam pytanie czy wyciągniecie katalizatora z samochodu doda troche koników silnikowi? z tego co wiem katalizator dławi w jakimś tam stopniu moc silnika.Mam golfa 3 GTI 2.0 8v (115KM) ROK 1992 ile mogę zyskac czy ktos sie orientuje? Zdaje sobie równiez sprawę z tego że na stacji diagnostycznej jak równiez kontroli "ekologia" brak katalizatora wyjdzie ale to odzielna sprawa i nie przejmuje sie tym.Katalizator chcę wywalic bo przy tym roczniku w zasadzie juz nie" działa"Pozdrowionka dla wszystkich.
Wpisz w "szukaj" słowo katalizator albo strumienica, bo było już wiele dyskusji na ten temat nawet pseudonaukowych. Mocy to Ci bardzo nie przybędzie. A jak chcesz żyć w zgodzie z przepisami to polecam katalizator uniwersalny (mnie z wymiana kosztowało to 300 zł)
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Z tym katem to jest tak że już było o tym bardzo dużo.Dołączam się do wypowiedzi CORVAXA ja u siebie usunąłem bo miałem przypchany lekko i nie spełniał swojej roli.
Wycięcie kata daje lepsze osiągi (niż z katem) ale przy większych obrotach na silniku(tak jakby fajnie szedł ale na wyższych obrotach).Jednak samo wycięcie nic zbyt wielkiego nie da bo ja u siebie muszę wyregulować do tego gaźnik.Ty u siebie jeśli masz sąde lambde to raczej będziesz miał problemy.Pozatym kolejne pytanko czym go zastąpić u ciebie(i praktycznie wszedzie) ustawienia jednostki są pod katalizator(tzn jest on tak jakby elementem ważnym wydechu i silnika)chodzi mi o opory musiałbyś żeby to było dobrze zrobić coś co by robiło ci podobne opory co kat lub zmienić całkowicie cały wydech na sportowy.Wybór jest twój.
[ Dodano: Pon Sty 16, 2006 11:34 ]
Takze wyjęcie nie wiem czy u ciebie dużo da musiałbyś poczytać i poszukać.Jedno jest pewne przy furce GTI pokombinowałbym coś więcej.Pozdro
Wycięcie kata daje lepsze osiągi (niż z katem) ale przy większych obrotach na silniku(tak jakby fajnie szedł ale na wyższych obrotach).Jednak samo wycięcie nic zbyt wielkiego nie da bo ja u siebie muszę wyregulować do tego gaźnik.Ty u siebie jeśli masz sąde lambde to raczej będziesz miał problemy.Pozatym kolejne pytanko czym go zastąpić u ciebie(i praktycznie wszedzie) ustawienia jednostki są pod katalizator(tzn jest on tak jakby elementem ważnym wydechu i silnika)chodzi mi o opory musiałbyś żeby to było dobrze zrobić coś co by robiło ci podobne opory co kat lub zmienić całkowicie cały wydech na sportowy.Wybór jest twój.
[ Dodano: Pon Sty 16, 2006 11:34 ]
Takze wyjęcie nie wiem czy u ciebie dużo da musiałbyś poczytać i poszukać.Jedno jest pewne przy furce GTI pokombinowałbym coś więcej.Pozdro
dokladnie to nie ferrari nie jest to tu takie wazne ( nie ma tu tak precyzyjnych regulacji zeby po wyjeciu kata trzebo bylo cos przestrajac) wiec jesli kat stal sie korkiem w wydechu to go wywal bez zastanowienia, strumiennice mozesz sobie darowac a samochod lepiej bedzie sie wkrecal bez tego korka
co do przegladow to przeciesz to polska i nie trzeba byc nawet tym samochodem zeby zdobyc pieczatke
co do przegladow to przeciesz to polska i nie trzeba byc nawet tym samochodem zeby zdobyc pieczatke
Co do zastąpienia kata kawałkiem rury (ew. wspawaniem w środek obudowy), to jest sprawa bezdyskusyjna. Sam się przymierzam bo furczy jak w polonezie:) Ale rozmawiamy nad samym wyrzuceniem - tak czy nie, bo wspawanie rury, strumienicy czy jeszcze czegoś stanowi już oddzielną dyskusję. A co do przeglądów.. no to jasne jest, że zależy gdzie, u kogo i za ile:)
ex BvLin3K
naj lepiej wspawac rure w srodek kata wtedy nikt sie nie przyczepi jesli jest w dowodzie ze pojazd ma kat, ale jesli nie ma sie problemow z zalatwieniem przegladow to lepiej rure i po klopocie moze byc troszke glosniej ale nie znacznie
a z tymi GTI to mozna robic wszystko wkoncu to GTI
moj ma ze mna bardzo ciezko ale sobie radzi i nigdy nie narzekal
a z tymi GTI to mozna robic wszystko wkoncu to GTI
moj ma ze mna bardzo ciezko ale sobie radzi i nigdy nie narzekal