problem silnik AJM

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: problem silnik AJM

Post autor: research1 » pt cze 12, 2009 01:46

unseen1 pisze:przy gwałtownym ruszaniu kiedy powinien zadziałać ESP faktycznie kontrolka miga i wycina (ujmuje gazu) ale słychać jakies głośniejsze zgrzytanie wczesniej tego nie było ,dzieje się tak na 1 i 2 giegu. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu objawami ,co może być powodek dzwięk dochodzi z lewej strony czyli coś w skrzyni lub obok niej ?
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
To zgrzytanie może pochodzić z działania systemu EDS - elektronicznej blokady dyferencjału, ale zdarzało mi się to głównie zimą.

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: research1 » pt cze 12, 2009 09:17

unseen1 pisze:research1, naprawiałes to czy olałeś?
jeśli tak to jakie koszta?
Właśnie tak wygląda praca tego systemu, chrupie przy ruszaniu. Więc jest to prawidłowy objaw i nie ma sie czym przejmować, tyle tylko że u mnie się to zdarzało praktycznie wyłącznie zimą, poza paroma przypadkami jak w lecie było gdzieś ślisko i nagle ruszałem dając dużo gazu.
Ale teraz masz więcej mocy, więc i system ma więcej roboty :bigok:
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 09:19 przez research1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
research1
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: research1 » pt cze 12, 2009 17:53

unseen1 pisze:research1, obawiam sie że to nie jest to bo dostał konkretnie po dupie i stało sie tak dopiero w połowie trasy potem próbowałem na włączonym i wyłączonym no i było to samo czyli to nie to ,a jeszcze sprawdzałem na trawie zaciągniety ręczny i tak samo z ESP i bez nic takiego sie nie działo czyli tylko jak koła miały wiekszy opór . I dalej wielka niewiadoma ale mysle że to coś ze skrzynią albo ośką z lewej strony ale czekam na dalsze propozycje chyba że dwumas ale to silnik w normalnych warunkach cos by objawiał
na takich rzeczach to niestety nie znam się, wiem tylko tyle, że system EDS jest zintegrowany z ABS, tzn nawet po wyłączeniu przycisku ESP (lub względnie ASR) system EDS dalej działa, dopiero gdy wyciągnie się bezpiecznik od ABS wtedy EDS też powninien przestać działać.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: problem silnik AJM

Post autor: doggie » pt cze 12, 2009 19:56

research1 pisze: To zgrzytanie może pochodzić z działania systemu EDS - elektronicznej blokady dyferencjału, ale zdarzało mi się to głównie zimą.
EDS raczej jest odpowiedzialne za wyhamowywanie a nie gwałtowne ruszanie, a może dwumas przy ostrym depnięciu na niższych biegach daje znać o sobie?

Awatar użytkownika
aki
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aki » czw cze 18, 2009 13:40

Widzę że mój sąsiad lubi majsterkować i odkrywać swoje autko :) pozdrowionka

Awatar użytkownika
aki
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aki » czw cze 18, 2009 15:07

unseen1 pisze:aki, he sam wiesz :chytry:
Wiem wiem, ale ja bym na twoim miejscu zainteresował się wiesz czym tym co ci kiedys posłałem :) 4motion

MariuszNB
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MariuszNB » pn sty 18, 2010 14:36

Ja mam taki problem. jak narazie mój Golf stoi w garażu na letnich oponach, ale jak wyjechałem dziś nim na śnieg to po włączeniu się ESP coś chrupie w prawyp przednim kole, mam silnik 1.8 T
Moja siostra ma New Beetle też 1.8 T i dzieje się jej to samo tylko odgłos jest troszeczke inny.
Pisze o tym bo ten dzwięk jest wnerwiający i niewiem czy jechać gdzieś z tym czy zostawić tak jak jest ?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pn sty 18, 2010 14:51

MariuszNB pisze: po włączeniu się ESP coś chrupie w prawyp przednim kole,
tak ma być, to znaczy że twoje ESP na które m. in. się składa ASR, MSR, ABS, EBV działają poprawnie
ABS z EBV (elektroniczny rozdział siły hamowania)

ASR (system przeciwdziałający ślizganiu się kół samochodu przy przyspieszaniu)

MSR (system zabezpieczający blokowaniu kół napędowych podczas hamowania silnikiem)

ESP (elektroniczny system stabilizacji toru jazdy)

MariuszNB
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MariuszNB » pn sty 18, 2010 15:02

Co ty gadasz!
Na ESP składa się:ASR,MSR,ABS,EBV ??
To że ASB jest w ESP to wiedziałem, myślałem że jeszcze EDS mam ale że jakieś takie inne to niewiedziałem ;p

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pn sty 18, 2010 15:13

MariuszNB, piszę na podstawie swojego Mk5 ale skoro twój Mk4 ma ESP to musi mieć podobnie

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
wszystkie te systemy ze sobą niejako współgrają no może poza ASR, który jest powiązany z elektroniką silnika - powoduje po prostu spadek obrotó silnika a niektórzy mylą go z elektroniczną blokadą mechanizmu różnicowego ale nie ma to z tym nic wspólnego
Ostatnio zmieniony pn sty 18, 2010 15:22 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.

MariuszNB
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MariuszNB » pn sty 18, 2010 15:27

No właśnie siostra ma New Beetle z takim samym silnikiem i dzieje się jej to samo.
Tylko czemu słychać to z prawego koła ?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pn sty 18, 2010 15:36

MariuszNB, bo najwyraźniej ma lżej, szybciej się kręci i zostaje "przydławione" przez systemy, u mnie też z reguły jest w prawym słychać, nie przejmuj się. Pozdrawiam

MariuszNB
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MariuszNB » pn sty 18, 2010 16:40

Wielkie dzięki, uspokoiłem się troche ;]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”