jaka funkcje pełni niebieski czujnik nad pedałem hamulca???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jaka funkcje pełni niebieski czujnik nad pedałem hamulca???
witam ponownie, drążyłem temat z zapalaniem sie kontrolki swiec zarowych ale sytuacja była złozona, teraz wygjada to tak ze odlączylem kostke od niebieskiego czujnika nad pedałem hamulca i kontrolka w czassie jazdy sie nie pali( miga), a! kostke zwarłem czyli caly czas jes zamkniety obwód, Mam nastepujace pytanie jaka role pelni ten czujnik i czy jest on niezbedny? na moja głowe to daje sygnał jak sie wcisnie hamulec i zmniejszac sie moze dawka paliwa....????a jak go pomine to czy bedzie to miało ujemny wpływ na silnik (1Z-90KM, "94r). sam czujnik rozbierałem i powinien on działac poprawnie ale tak nie jest po jakims czasie wywala kontrolke, pod kompem tez wychodzi bład czujników nadzorujacych pedał hamulca.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Włącznik świateł hamowania F i
włącznik pedału hamulca F47
Włącznik świateł hamowania i włącznik pedału hamulca
znajduje się w jednej obudowie przy mechanizmie pedałów.
Obydwa włączniki dostarczają informacji modułowi
sterującemu o użyciu hamulców. W przypadku uszkodzenia
włączników podczas hamowania ze względów
bezpieczeństwa sygnały nie mają wpływu na sterowanie
silnikiem.
Brak sygnałów z obu czujników powoduje ograniczenie
dawki wtryskowej. Silnik ma zmniejszoną moc.
włącznik pedału hamulca F47
Włącznik świateł hamowania i włącznik pedału hamulca
znajduje się w jednej obudowie przy mechanizmie pedałów.
Obydwa włączniki dostarczają informacji modułowi
sterującemu o użyciu hamulców. W przypadku uszkodzenia
włączników podczas hamowania ze względów
bezpieczeństwa sygnały nie mają wpływu na sterowanie
silnikiem.
Brak sygnałów z obu czujników powoduje ograniczenie
dawki wtryskowej. Silnik ma zmniejszoną moc.
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
O panowie, ale cuda piszecie.
pierwszy czujnik (czarny) zapala światła STOP (i tyle, nic więcej)
drugi czujnik (niebieski) informuje ECU o rozpoczęciu hamowania. ten sygnał jest potrzebny w dwóch przypadkach:
1. gdy mamy tempomat i jedziemy używając go, to po naciśnięciu hamulca właśnie z tego czujnika ECU otrzymuje sygnał o rozpoczęciu hamowania i wyłącza tempomat.
2. w przypadku gdy hamujesz na biegu (nie skrzynią, a wciskasz hamulec przy włączonym biegu i nie naciśniętym sprzęgle) to na podstawie sygnału z tego czujnika ECU zamyka dawkę paliwa z pompy czyli auto przestaje ciągnąć.
[ Dodano: 14 Cze 2009 23:33 ]
I jeszcze jedno.
MK III ma dwa czujniki STOP (czarny i niebieski)
MK IV, MK V i MK VI ma jeden dwuobwodowy czujnik STOP
[ Dodano: 14 Cze 2009 23:38 ]
I jeszcze jedna ważna rzecz. Mój opis dotyczy tak jak w opisie autora tematu Golfa MK III.
W Golfie 4,5,6 jest to o wiele bardziej skomplikowane.
pierwszy czujnik (czarny) zapala światła STOP (i tyle, nic więcej)
drugi czujnik (niebieski) informuje ECU o rozpoczęciu hamowania. ten sygnał jest potrzebny w dwóch przypadkach:
1. gdy mamy tempomat i jedziemy używając go, to po naciśnięciu hamulca właśnie z tego czujnika ECU otrzymuje sygnał o rozpoczęciu hamowania i wyłącza tempomat.
2. w przypadku gdy hamujesz na biegu (nie skrzynią, a wciskasz hamulec przy włączonym biegu i nie naciśniętym sprzęgle) to na podstawie sygnału z tego czujnika ECU zamyka dawkę paliwa z pompy czyli auto przestaje ciągnąć.
[ Dodano: 14 Cze 2009 23:33 ]
I jeszcze jedno.
MK III ma dwa czujniki STOP (czarny i niebieski)
MK IV, MK V i MK VI ma jeden dwuobwodowy czujnik STOP
[ Dodano: 14 Cze 2009 23:38 ]
I jeszcze jedna ważna rzecz. Mój opis dotyczy tak jak w opisie autora tematu Golfa MK III.
W Golfie 4,5,6 jest to o wiele bardziej skomplikowane.
Ostatnio zmieniony ndz cze 14, 2009 23:39 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a może ktoś podać numer tego czujnika (niebieskiego) ??
bo cholera cały czas mam problem z migającą kontrolką od świec i błędęm czujnika hamulca i nie mogę sobie z tym poradzić ://////
przewody od czarnego są ok bo światła stop sie palą przy każdym nacisnięciu
czarny czujnik tez ok bo nawet wymieniony
niebieski nie wiem czy to ten właściwy....
bo podobno jest jeszcze czujnik od sprzęgła ?? (numeru tez nie znam)
I jeszcze jedna ważna prośba czy ktoś byłby tak miły i powiedział jak idą przewody od niebieskiego czujnika ?? tzn z czujnik gdzie ? bo bym sprawdził miernikiem czy nie jest któryś czasem gdzieś przerwany ) WIELKA PROŚBA
bo cholera cały czas mam problem z migającą kontrolką od świec i błędęm czujnika hamulca i nie mogę sobie z tym poradzić ://////
przewody od czarnego są ok bo światła stop sie palą przy każdym nacisnięciu
czarny czujnik tez ok bo nawet wymieniony
niebieski nie wiem czy to ten właściwy....
bo podobno jest jeszcze czujnik od sprzęgła ?? (numeru tez nie znam)
I jeszcze jedna ważna prośba czy ktoś byłby tak miły i powiedział jak idą przewody od niebieskiego czujnika ?? tzn z czujnik gdzie ? bo bym sprawdził miernikiem czy nie jest któryś czasem gdzieś przerwany ) WIELKA PROŚBA
jak sadze to jest chyba najwlasciwsza podpowiedz i prawdziwe zadanie tego czujnika, czyli generalnie ten czujnik nie pełni waznej funkcji, tempomatu nie mam, jjednak jeszcze raz przeczyszcze go i wkrece, moze przestanie sie zapalac kontrolka,
[ Dodano: 15 Cze 2009 20:05 ]
hej To_mas wiesz jak zrób zeby zobaczyc czy to to ustrojstwo? tak jak ja-odlacz kostke i połacz ja na krótko czyli zamknie sie obwód i bez wzgledu na polozenie pedału hamulca nie powinina sie kontrolka zapalicc, chyba ze to nie to, ja sie zastanawiam czy jesli go nie zrobie to czy inwestowac w drugi. czy warto
[ Dodano: 15 Cze 2009 20:07 ]
a kable ida od tego czujnika do sterownika z tego co pamietam, bezposrednio przez przegrode.
jak sadze to jest chyba najwlasciwsza podpowiedz i prawdziwe zadanie tego czujnika, czyli generalnie ten czujnik nie pełni waznej funkcji, tempomatu nie mam, jjednak jeszcze raz przeczyszcze go i wkrece, moze przestanie sie zapalac kontrolka,
[ Dodano: 15 Cze 2009 20:05 ]
hej To_mas wiesz jak zrób zeby zobaczyc czy to to ustrojstwo? tak jak ja-odlacz kostke i połacz ja na krótko czyli zamknie sie obwód i bez wzgledu na polozenie pedału hamulca nie powinina sie kontrolka zapalicc, chyba ze to nie to, ja sie zastanawiam czy jesli go nie zrobie to czy inwestowac w drugi. czy warto
[ Dodano: 15 Cze 2009 20:07 ]
a kable ida od tego czujnika do sterownika z tego co pamietam, bezposrednio przez przegrode.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czyli teoretycznie szukać po kolorach ... no to już coś tylko jakby ktoś jeszcze podał który pin we wtyczce ECU było by łatwiejAdas1Z pisze:a kable ida od tego czujnika do sterownika z tego co pamietam, bezposrednio przez przegrode.
Adas1Z, czyli co ? wziąść wtyczke co sie wpina w czujnik i z jednego pinu do drugiegi podłączyć kabelek ??? a nie zewrze mi sie coś i nie spali przy takim zabiegu ?? bo wiesz ECU jest drogi
jak będziesz sie tam zapuszczał by czyścić ten czujnik to spisz z niego numer jak mozesz !!
i z tego od sprzęgła tez
Spoko TO_mas, jak zewrzesz to sie nic nie stanie bo przeciez ten czujnik na tej zasadzie działa, jak puscisz sprzegło to tak jakbys połączył te dwa piny, ale w kostce która sie podłącza oczywiscie do czujnika, dzis wyjmuje ten czujnik bo działa na pewno dobrze a mimo to widac poprzez jego rozłączanie przy hamowaniu wkrada sie jakis błąd, mostkuje kabelkiem wtyczke i jezdze bez niego, zbyt długo jest goła blacha pod kierownica. a kupic nowy i liczyc ze cudem bedzie dobrze to dziekuje, chyba ze kos wie dlaczego pomimo prawidłowej pracy czujnika po pewnym czasie sie zapala lampka swiec????? a gdy na stałe obwód jest zamkniety jest oki. niedługo napisze ci To_mas nr tego badziewia. wyjmowałem go juz z 5 razy!!!!!!
[ Dodano: 16 Cze 2009 18:55 ]
Oto numery
1, Czujnik niebieski nad pedałem hamulca -HLO 1HO 907343
2, Czujnik nad pedałem sprzegła - 811907343B
Czujnik nad pedałem hamulca rozłacza obwód po wcisnieciu tegoż pedału a czujnik nad pedałem sprzegła odwrotnie załącza. Powodzenia, mi sie nie udało rozwiażac zagadki.
[ Dodano: 16 Cze 2009 18:55 ]
Oto numery
Czujnik nad pedałem hamulca rozłacza obwód po wcisnieciu tegoż pedału a czujnik nad pedałem sprzegła odwrotnie załącza. Powodzenia, mi sie nie udało rozwiażac zagadki.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
o dzięki sprawdzę który mam i dam znać co poczyniłem ale to najwcześniej jutro moze piątekAdas1Z pisze:Oto numery
więc tak:
wyciągnąłem niebieski czujnik rozłożyłem i wszystko wydaje sie być ok ale zmostkowałem piny we wtyczce na krótko i teraz wydaje sie ze chyba szystko jest dobrze kontrolka nie miga (choć jeszcze dłuższych tras nie robilem by sprawdzić) na razie na krótkich odcinkach 3km nic a zazwyczaj zdążyłą migać zanim dojechalem na miejsce.
[ Dodano: Wto Cze 23, 2009 01:16 ]
kontrolka przestała migać
dzięki Adas1Z, za pomoc
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 23:35 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszy przypadek jasna sprawa.mariusz75 pisze:drugi czujnik (niebieski) informuje ECU o rozpoczęciu hamowania. ten sygnał jest potrzebny w dwóch przypadkach:
Drugi przypadek: myślałem, że jak hamuje silnikiem (bez użycia hamulca) to już wtedy dawka jest na 0, a ewentualne wciśnięcie hamulca nic nie zmieni. Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję. Ciekawi mnie jeszcze to jak zachowa się auto gdy przy wrzuconym biegu zacznę hamować, a następnie wcisnę pedał gazu. Będzie przyśpieszał? Aż sobie sprawdzę jutro.
Pozdrawiam
yoobi
Ostatnio zmieniony pn cze 29, 2009 00:28 przez yoobi, łącznie zmieniany 1 raz.
OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)